pátek 28. dubna 2017

Jak mi nepřišla cava a dvě saké

ozeki-pure-junmaiDocela často mi chodí víno různými spedičními službami, od jedné lahve Messengerem po paletu kamionem Schenkeru (řidiče trochu překvapilo, že k nám do ulice nezajede, a prý jestli bych si pro tu paletku nemohl zajít půl kilometru na hlavní silnici…) a všechno mezi tím. A, musím to zaklepat, zatím spíše bez problémů s rozbitými lahvemi. Což je dost překvapení, když tak poslouchám historky dovozců a majitelů e-shopů. Teď se mi ale stala zajímavá věc. Můj oblíbený dodavatel z Německa má fakt pěkné pevné a dostatečně vyfutrované krabice na 18 lahví, v ničem jiném prakticky neposílá a dokonce dává malou slevu na objednávky byť jednotlivých lahví, kdy je jejich celkový počet dělitelný osmnácti. Poslední objednávka byla na 36 lahví, které jsem dostal s denním rozestupem ve dvou zásilkách. V druhém případě místo jejich tradiční bedny dostal dvě krabice od Lenovo počítačů spojené lepící páskou a v nich nacpané lahve, každou obalenou obludnou vrstvou černé plastové folie. Průvodní seznam vín byl podezřele zmuchlaný a očividně na něj něco vyteklo. A ano, jedna láhev chyběla. Podle všeho někdo fláknul s tou oficiální krabicí a buchla mu tam láhev cavy. Místo nahlášení vše přebalil a vyřešil tímhle svérázným způsobem. A podle všeho už na území Německa a ne až u nás. Nechápu. Jako bonus měla jedna láhev mého oblíbeného sherry, Amontillado NPU od Romate, strženou záklopku a nejspíš byla otevřena. A já si ještě pravidelně stěžuju na domácí poštovní služby! :-)

A historku doplním saké, jedno z nich je (bezproblémový) dovoz od distributora v Itálii, tak se to hodí :-) Ale začneme nákupem hezky v kamenném obchodě na pražském Náměstí Míru. Ozeki Pure Junmai Sake je o chloupek nižší řada saké než o kterém jsem tu už psal, z produkce významné varny v Kalifornii. Malá modrá lahvička objemu 300ml a cena něco okolo sto pade. Světlá barva, lehce nažloutlá. Výrazná, trochu zralejší vůně, jen lehce nažloutlá, aburi rýže, umami. V chutí spíše na sušším spektru, jen dotyk sladkosti, plnější, krémové, dobře postavené. S vyšší teplotou působí trochu hrubším dojmem a leze z toho alkohol, ideální spíše hodně nachlazené. Ale zase vyloženě nahřáté dává nový profil a do zimy zajímavé. Za rozumný peníz myslím solidní úvod do saké. Obroušení na 70 % a junmai, bez jakýchkoliv aditiv a konzervantů, jen s pasterizací.

Junmai-Ginjo-Azuma-TsuyahimeJunmai Ginjo Azuma Tsuyahime od Azumanofumoto shuzo je už pravé Japonsko, z regionu Yamagata a voňavé rýže Tsuyahime (která je prý skvělá teplá i studená a také uleželá druhý den, charakteristika kterou má sdílet i toto saké širším rozsahem vhodných servírovacích teplot). Obroušení na 58 %, opět junmai bez aditiv, lahvováno 28/5/2016. Lahvička 300 ml za 11€. Dostalo to nějakou cenu za design a taky velkou zlatou loni na soutěži saké, ale netřeba se toho bát :-) Efektní výraznější vůně, směrem žluté ovoce, čerstvá napařená rýže, čistá, precizní, umami koncentrace. Plnější chuť, nasládlá, čistá, vyvážené, a překvapivě delší. Elegantní, žluté ovoce, krémovost, snadno přístupné saké, až na nízkou kyselost docela „vinné“ a pochopitelné i někomu, kdo se saké nemá zkušenosti. Líbí se mi hodně. Navíc teda se stoupající teplotou spíše mění charakter než že by se stávalo horším a o něco přicházelo, jde v klidu pít v pokojové teplotě i nahřáté.

Komentáře používají Disqus