úterý 28. března 2017

Fajn cava a další dvě saké do sbírky

cavaO bublinách celkem velkého producenta Família Oliveda (web) už jsem se tu v minulosti určitě zmiňoval, tentokrát jsem cestou domů z pošty (kde jsem si resetoval přístup k datové schránce, už podruhé v tomhle roce, připadám si jako retard a nechápu…) odlovil za 199 Kč v obchodě Toro Blanco vychlazenou láhev Cava Brut Nature Reserve. Manželka chtěla nějaký aperitiv než doděláme večeři, prostě :-) Odrůdově Macabeo a Xarel·lo, kvašeno separátně v nerezu, pak směs a druhotná fermentace v lahvi a zrání zde rok a půl. Světlá slámová žlutá, pěkné perlení spíše menších bublinek. Čerstvá, svěží vůně, sušené květiny, bílé ovoce, znatelné toastové tóny a zrání na kalech v lahvi pěkně znát (a osobně bych tipoval delší období), dost fajn. Prakticky úplně suché ale dobře vyvážené, svěží kyseliny, bílé ovoce, pevné, minerální linka, slušná délka a pitelnost. Za ty prachy (a ve Španělsku jde někdy koupit v přepočtu ještě o pár desítek korun levněji) velmi solidní bubliny, které si klidně s chutí dám znovu.

Família-Oliveda-Cava-Brut-Nature-Reserve

Kikusui-Karakuchi-HonjozoVzhledem k novému zdroji pokračuji v rozšířené nabídce saké na domácím trhu. Kikusui Karakuchi Honjozo vzniká z rýže Gohyakumangoku obroušené na 70 %, původ je v prefektuře Niigata a nejen tam je to dost oblíbený záležitost v různých restauracích a barech. Když pomineme ty úplně základní stolní kousky tak tohle je celkem solidní vstup do kategorie „přívlastkových“ :-) Aromaticky uměřené, spíše suché, středně plné, trošku hrubší a znát alkohol, s docela výraznou příjemnou „umami“ linkou a bude hodně fajn i k některým výraznějším jídlům. Cena 149 Kč za 300ml lahvičku, jako ukázka klasického saké které nejde tolik do ovocnosti jako dnes tak oblíbené modernější ginjo/daiginjo styly, ujde.

Ozeki-Sake-Platinum-Junmai-DaiginjoOzeki je známá velká značka, v Japonsku hodně populární mimo jiné kvůli všudypřítomnému One Cup saké. Podstatná část jejich byznysu ovšem jede v USA, konkrétně na severu Kalifornie, Sierra Nevada. Tam a z místní rýže připravují několik různých saké, od úplného základu, přes stále oblíbenější kalné po top kousek Ozeki Sake Platinum Junmai Daiginjo. Suché, bez přidaného destilátu, z rýže obroušené na 50 %. Lehce nažloutlá světlá barva. Ve vůni decentně krémově žlutě ovocné, rýžový nákyp s ovocem, voňavě ale nijak výrazně. V chuti jen mírně nasládlé, zakulacené, středně plné, čisté, uhlazené, vyvážené pití. Velmi to chutnalo, překvapivě, mojí mámě. Solidní ginjo styl saké, dobře udělané, ale přeci jen tomu něco chybělo, působilo vlastně docela jednoduše. Cena za 300 ml lahvičku už 265 Kč. A za stejné peníze bych spíše zvolil Ginrei Gassan Junmai Ginjo Gassan no Yuki.

Komentáře používají Disqus