pátek 17. března 2017

Experti, Tokaj, stobodový Ryzlink a prezidentský kandidát

wineminderPři pátku zase pár doporučených článků odjinud, novinek ze světa vína a tak podobně. Třeba takový článek Ve víně je pravda, jen se těžko hledá od Miloše Čermáka slušně shrnuje některé známé experimenty se slepou degustací vína a výsledky soutěží, zabývá se budoucností a vinnými appkami pro telefony a podobně, slušné čtení :-) The death of the experts aneb důvěřujete v hodnocení více svému oblíbenému kritikovi nebo průměru konzumentů z nějaké appky / webu? Což mne přivádí k dalšímu z mnoha nových s vínem souvisejících zařízení co (ne)potřebujete – WineMinder. V zásadě jde o monitor teploty a vlhkosti propojený s databází vína. Načtete si tam obsah sklepa / chladničky a chytrý algoritmus za vás bude hlídat, kdy je kterou láhev nejlepší otevřít. Projekt na Kickstarteru zatím žádný velký příliv financí nevykazuje a celkově nějak nevím. A bezdrátový vlhkoměr/teploměr jde asi pořídit i levněji…

Hodně zajímavý text coby součást wine writing competition na webu Jancis Robinson, Daniel Ercsey a historie Tokaje s mnoha zajímavými údaji. A také malé zamyšlení nad víny ze střední Evropy (a tedy i od nás) a problému s nedostatkem informací. A když jsme u Maďarska, tak pár hodnocení furmintů od Christy Canterbury, jestli je tu nějaký další nadšenec :)

Různých variant držáků na vínu ke kolu už jsem viděl hodně, včetně bicyklu v barvách šampaňského domu Veuve Clicquot, ale tahle pikniková variace mne vyloženě nadchla!

Ve včerejším ryzlinkovém zápisku jsem se úplně zapomněl zmínit, že Riesling G-Max z Weingut Keller je prvním suchým německým ryzlinkem, který dostal od nějakého prestižního magazínu či hodnotitele sto bodů. Může za to Decanter :-) Stobodových ryzlinků samozřejmě existuje vícero, ale ve všech případech šlo o slaďochy. Milník pro německé vinařství? Kdo ví. Každopádně pokud se těšíte, že hned vyrazíte nějakou tu láhev zakoupit, budete zklamáni. Dostupnost G-Max je mírně řečeno komplikovaná a ceny nejsou úplně lidové, jde o jeden z nejdražších ryzlinků vůbec a za flašku vysolíte klidně tisíc euro. Ale jinak špičkové ryzlinky obvykle stojí méně než jiná velká vína, fakt…

Bývalý investiční bankéř Emmanuel Macron je novou mladou (letos mu bude čtyřicet) „sexy“ tváří francouzské politiky a hlavně prezidentské kampaně. V zásadě je v nadcházejících volbách jedním ze tří  nejvážnějších kandidátů, o post svede boj hlavně s naprosto nepřijatelnou (z mého pohledu, samozřejmě) Marine Le Pen a Françoisem Fillonem. Proč to sem ale píšu? Francie by zase jednou mohla mít prezidenta, který se ve víně celkem vyzná a má ho rád. Ideálně si prý dá minimálně jednu sklenku k obědu a další k večeři. A ve slepé degustaci vůbec nepropadl. Správně trefil bílé Bordeaux, růžové Provence i červené Bordeaux, u něj ale projel apelaci :-)

Komentáře používají Disqus