středa 15. března 2017

Italská nuda a sada vzorků z Nového vinařství

montalbera-NUDA-Barbera-d'Asti-Superiore-2013O produkci vinařství Montalbera (k nám dováží VPV), již trochu většího producenta (175 ha) s šesti generacemi zkušenosti z piemontského Castagnole Monferrato, jsem se tu zmiňoval v souvislosti s jejich nejpěstovanějšími odrůdami – Ruché a Grignolino. Teď jsem se ponořil do kupy ukázek odrůdy Barbera, která je pro až třetí v pořadí (ale nejčastější odrůdou Piemontu, byť největší slávy se samozřejmě dostává Nebbiolu), byť stále se zásadním podílem vinic. Na vrcholu jejich produkce barbery stojí NUDA, což je pro regál obchodu u nás možná trochu složité jméno, ale zase upoutá pozornost :-) V italštině to znamená nahé, vinařství to vysvětluje lahvováním bez filtrace a dalších úprav. Z nejvyšší vinice Notaio, dva týdny macerace, rok a půl dubové barrique sudy (francouzské Allièr, 2/3 nové). NUDA Barbera d'Asti Superiore 2013. Zelená burgundská láhev, kov, celokorek a viněta s výrazným nápisem. 999 číslovaných lahví. Tmavé ovoce ve vůni, již trochu nazrálé a získávající na vrstevnatosti, lehce pikantní, tabák, trocha živočišnosti, sušené ovoce, toastovost. Suché, středně plné až plnější, s bezvadnou šťavnatou kyselinou, tmavší ovoce a ovocná marmeláda, třísloviny znatelné ale příjemné, živočišnost, teplejší ale vyvážené. Něco dřeva, kyseliny, zralost, bezvadná pitelnost ale zároveň pěkně strukturované a seriózní. Výtečné červené a skvělá Barbera. Ač styl v nových barrique sudech je spíše „moderní“ verze tak tohle působí klasicky, starosvětsky a moc pěkně. Baví velmi.

nove-vinarstvi-cepage-ryzlink-vlassky-2015Nedávno jsem se tu zmiňoval, že top ryzlink od Nového vinařství mne úplně nezasáhl. Od té doby jsem projel vzorky dalších vín. Základní Veltlínské zelené 2015 Village (jakostní, suché, oblast Morava) je přímočará, lehčí čistá záležitost, květinovo-jablková s lehce kořenitým a nahořklým koncem. Nic zásadního. Ryzlink vlašský 2015 Cépage (pozdní sběr, suché, Drnholec, Slunečný vrch) celkem výrazná aromatika, medovost, směrem žluté ovoce, minerální linka. Suché, středně plné, živé, fajn kyseliny, kopíruje vůni, pěkná stavba a délka. Čistě udělaný dost chutný mikulovský vlašák, zde nemám nejmenšího problému, ba naopak. Ryzlink rýnský 2015 Cépage (pozdní sběr, polosuché, Drnholec, Šibeniční vrch) čisté, svěží ve vůni, docela citrusové, pomelo, zralejší žluté ovoce, kokos. Lehce nasládlé ale solidní kyselina a šťavnatost, citrusy, zralé jablko, slušná délka. Nic složitého ale docela fajn ryzlink. Růžový Cabernet Sauvignon 2015 Cépage (pozdní sběr, polosuché, Nový Přerov, Langewarte) světlá jahodová barva, ve vůni jogurtové, jahodový kompot. Nasládlé v chuti ale se slušnou kyselinou, i chuť je kompotově jahodová, středně dlouhá, lehce nahořklý konec. Líbivá růžovka. Červené Pinot noir 2015 Cépage (pozdní sběr, suché, Nový Přerov, Langewarte) mix peckovin a jahod, připomíná trochu takové ty německé nerezovky, lehce kořenité, sladší dojem. Suché, slušná kyselina, šťavnaté, červené ovoce, přímočaré, jednoduše postavené a snadno pitelné.

Takže vše v pořádku, ceny korektní a jedno víno se mi dokonce opravdu líbilo :-) Ale drobná poznámka ke vzhledu lahví. Ze začátku se Nové vinařství profilovalo docela vymakanými vinětami a spojením se známými uměleckými jmény, ale když koukám na současnou podobu Cépage, tak moc nechápu, co se děje. Taky vám to přijde děsně přeplácané? Tvary, logo, několik různých fontů…

Komentáře používají Disqus