pondělí 13. března 2017

Anglické bubliny, domací Cabernet, dubové Chardonnay a chlastací Frankovka

Hambledon-Classic-CuvéeMám tu teď v pořadí hned několik reportů z degustací a snad se mi podaří rozumně odhrnout, dnes ale zase pár jednotlivých lahví z předchozích dní. Na manželčin svátek jsem s velkým očekáváním otevřel Hambledon Classic Cuvée Brut. Krátce jsem se o nich zmiňoval loni u jejich top vína, tohle je naopak „základ“, klasická šampaňská směs Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir podle všeho primárně z ročníku 2011 s rezervami z ročníku 2010, degoržování v roce 2014 a na kalech v lahvi tedy něco přes dva roky. Coby „létající sklepmistr“ pro ně pracuje u nás známý Hervé Jestin, v Champagne docela slavné jméno. Nazlátlá žlutá barva, velmi pěkné perlení menších bublinek. Klasická vůně, kterou bych naslepo bez nejmenšího váhání poslal do Champagne s dominancí Chardonnay. Stále čerstvá, minerální, s toastovými tóny a ovocností evokující podzimní sad. K tomu něco kdoule, lehce oříškový tón. Suché, středně plné, šťavnaté, parádní kyseliny, čisté, slušná délka, vyvážené, klasické, s decentní jablečnou peckou v závěru. Má to tu správnou lehkost a zároveň váhu a strukturu, pije se výtečně. Cena asi £30 není nízká, ale Champagne téhle úrovně bude stát v obchodě nejméně stejně, spíš víc.

Juřeník-&-Žďárský-Cabernet-Sauvignon-2013-nefiltrovanýDostalo se mi v minulosti do rukou pár lahví z malého vinařství Juřeník & Žďárský (web) z Uherského Brodu. Pokud se těšíte na uherskobrodské hrozny tak budete bohužel zklamáni, obnovit vinice v místě je prý jejich sen, ale zatím surovinu pro svá vína nakupují u jiných pěstitelů (z míst jako Dunajovice, Velké Bílovice, Čejkovice, Mikulov…). Po pravdě jsem z vín úplně odvázaný nebyl, nejen roséčko mi přišlo trochu „techno“ (na malého vinaře). Teď dostal do ruky zemský Cabernet Sauvignon 2013 nefiltrovaný. Uloženo v zelené burgundské lahvi s kovovou záklopkou a celokorkem, docela fajn viněta. Barva rubínová, nijak tmavá. Až sladce parfémové ve vůni, kombinace výrazných tónů barrique sudů, marmelády z červeného rybízu a čerstvě otevřené krabičky cigaret. Suché, středně plné, lehkonohé, se šťavnatou kyselinou a červenou sladkou ovocností, tóny jahod a drobnějšího ovoce, přichlazené dost dobře pitelné. Přišlo mi to jako takový ten líbivý nový svět s o hodně lehčím tělem. Je to přestřelené dřevem, jako že dost, ale z nějakého perverzního důvodu mne to docela bavilo. Možná i pro tu krabku cigaret ve vůni. Nekouřím a fakt mi cigaretový kouř vadí, ale upřímně ta směs tabáku, papíru a kdo ví čeho dalšího se mi strašně líbí a s chutí krabičky cigaret očichávám :-D

Paul-Rittsteuer-Chardonnay-Lehmgruber-2014A když je řeč o dřevě… Paul Rittsteuer (web) Chardonnay Lehmgruber 2014, nadubovaná šardonka z Burgenlandu, 14 měsíců v malých sudech. Tmavá žlutá barva, nazlátlá. Poměrně výrazná aromatika připomínající zralé žluté ovoce, hrušky, lehce citrusový tón, krémovost, máslo, dotyk vanilky, výraznější projev dubových sudů. Suché, plnější v chuti, sladší žlutá ovocnost, krémovost, koncentrace, uhlazenější, líbivé, ale s dobrou vyvažující kyselinou. Dost efektní, docela chápu proč to má od Falstaffu a A la Carte po 91 bodech. Ale osobně mne to teda moc nezasáhlo a trochu se bojím, že takhle dřevěně navoněné a poněkud šablonovité už to prostě zůstane.

Horitschoner-Blaufränkisch-2014-Franz-WeningerA když teda směr Burgenland… o dost víc jsem si užil Horitschoner Blaufränkisch 2014 od Franze Weningera, jeho základní frankovku z vinic okolo Horitschonu z komplikovaného ročníku. Burgundská láhev, šroubový uzávěr. Poměrně tmavá granátová barva. Na mládí vína již nazrálejší vůně, trochu divočejší, tmavé peckoviny, vánoční koření a něco živočišnosti. Suché, poměrně lehkonohé, výrazné kyseliny šťavnaté, v chuti kopíruje tmavou peckovinovou ovocnost a živočišné tóny. Nic složitého, ale skvěle pitelné až chlastací, hezky udělané, zábavné víno. Jako bonus biodynamika, samozřejmě.

Komentáře používají Disqus