pátek 10. března 2017

Rodič Furmintu, nejlepší bílé světa, Laurent Ponsot a resveratrol

szepsy-tokaj-furmintZprávy, zprávičky a více či méně důležité události ze světa vína. A začneme tou zásadní. Jmenuje se Alba imputotato a vězte, že tato málo známá rumunská odrůda je dle aktuální úrovně poznání a analýz DNA druhým dosud neznámým rodičem zásadní maďarské odrůdy Furmint. Již dříve bylo prokázáno příbuzenství s Gouais Blanc. Oslavme nalezení rodičů lahví něčeho dobrého! Maďarská vláda také nedávno rozhodla poslat docela dost peněz do Tokaje, cílem je především zlepšení infrastruktury (včetně modernizace železniční trati nebo opravy hlavní silnice v Mádu), servisu pro turisty a tak. Takže za pár let bude o něco snazší a příjemnější na tamní furminty, a že se tam teď objevuje spousta opravdu výtečných i v suché podobě, vyrazit. A tady se můžete mrknout na pěkný aromatický a chuťový profil odrůdy :-)

badge-goldMoravský Hibernal stal nejlepším bílým vínem na světě! Každý rok mi cuká v koutcích, když sleduji mediální výstupy ze soutěže Vinalies Internationales v Paříži a okolo následné knihy 1000 Vins du Monde s nejlepšími víny z téhle akce (kterou naši marketingoví mágové přirovnávají prestiží k průvodci Michelin a je to samozřejmě úplná blbost). Vinařství Horák loni na této soutěži excelovalo s růžovým a letos získalo top pozici v bílých. Je to úspěch, dokonce fakt velký, a vinaři je třeba pogratulovat a držet palce k hattricku. Ale zase bych to nepřeháněl s bitím v prsa a podobnými výroky viz výše. Na této soutěži (vlastně skoro na žádné) zdaleka nesoutěží světové špičky, objevují se spíše výjimečně. Ty to totiž tak nějak nepotřebují, tudíž umístění na prvním místě prostě nejde nikdy brát jako „nejlepší víno světa“ ale čistě a jen jako „nejlepší víno dle jedné z mnoha světových soutěží, menší a vlastně s ani ne tak prestižním panelem hodnotitelů jako mnohé jiné“ :-) Takže zlaté medaile tu sbírají a v průvodci se běžně objevují spotřební vína z francouzských družstev, Španělska nebo Portugalska v nákupu za 4-5€. Jinak mi taky přijde vtipné, že vín z ČR bylo na této soutěží téměř tři a půl procenta :o) Ale zase pěkné je, že pokud jde o celkovou úspěšnost ČR, tak soutěž udělila medaile třiceti procentům zúčastněných vín (do kterých počítají třeba i finské malinové, tedy nejen révová) a stejně tak dopadla i ČR.

S výsledky mám ale malý problém, když pominu přehnané juchání nad nimi. Vítězné víno je ročník 2016 a pokud jsou mé informace správné, tak ho vinař teprve bude pro trh, s cenou patřičně upravenou díky výsledku na soutěži a PR okolo (ale to je v pohodě, byl by hloupý kdyby se zachoval jinak), lahvovat. A tudy prosím ne! Soutěžit by vždy měla jasně velká a označená šarže, víno definitivně nalahvované a v prodeji nebo k němu připravené (a pokud se nepletu, takový požadavek i soutěž v pravidlech má). Tedy ne že stočím na soutěž vzorek a pak, po třeba několika měsících dalšího školení, budu nějak (s třebas úplně jiným přístupem k síření, filtraci a obecně i po dalším vývoji) lahvovat zbytek. Obzvláště vtipné je to v souvislosti s dalším zlatým medailistou, ledovým ryzlinkem rýnským od Krista taktéž ročníku 2016. Ehm… kdy tak, vzhledem k počasí na Moravě, poprvé správně mrzlo a šlo sbírat hrozny a lisovat mošt? A „hotová“ nalahvovaná ledovka na začátku ledna po sklizni, kdy je uzávěrka vín do Vinalies? Ale nemyslete si, že je v tom Morava sama, letos soutěžila a medaile včetně zlaté si odnesla i červená šestnáctková Bordeaux (a asi si tedy domyslíte, o jakou kategorii vín se jedná). Svým způsobem je mi trochu líto Miloše Michlovského, který tam za Vinselekt posílá svá seriózní top vína, třebas i ročníky jako 2009 či 2011, aby bojovala  především s čerstvými navoněnci :-)

ponsot_chambolle_1996

Zajímavá zpráva z Burgundska… Laurent Ponsot se prý chystá opustit rodinnou Domaine Ponsot a rozjet samostatnou firmu se svým synem, pod jménem Laurent Ponsot a registrovanou coby négociant. Huh?

Tak se zase potvrdilo, že resveratrol ve víně má pozitivní zdravotní účinky, může kvalitně bránit stárnutí svalstva. Problém je drobátko množství vína, které musíte zkonzumovat, aby se efekt pořádně dostavil. Vychází to nějak k 2500 až 3000 lahví denně, podle toho kolik vážíte. U vysokohorského Malbecu z Argentiny nebo fajn Tannatu z Madiranu možná i pár stovek lahví srazíte.

Komentáře používají Disqus