čtvrtek 9. března 2017

Dvě fajn saké za rozumný peníz

Hakutsuru-Sayuri-Junmai-NigoriSaké! Nekřičte nadšením, já vím, jak moc vás tohle téma zajímá ;-) Čistě ze statistik návštěvnosti, články s podobnou tematikou si přečte jen zlomek lidí oproti průměru. Ale to mne zrovna netrápí, nemám prachy z inzerce, že jo. A pár lidí to zajímá. V rámci zdůrazňování problémů prvního světa jsem se opakovaně zmiňoval, že nabídka v ČR (rozuměj Praze…) je hodně špatná, dnes už nejen ve srovnání s Londýnem, Berlínem či Milánem, ale třeba i Vídní nebo Amsterdamem. Běžně (= zajít do obchodu a vybrat si) nakoupit moc nejde, pár asijských speciálek má jednu či dvě lahve, často je to ale spíše Korea než Japonsko. Je tu k dispozici i něco lepšího, ale obvykle za šíleně napálené ceny a navíc, jak se málo prodává, tak i docela staré lahve kde bych se trochu bál čerstvosti projevu. Proto mne dost potěšilo, když jsem v novém obchodě Pak Choi na Náměstí Míru narazil na hned několik různých saké (dle očekávání z evropské distribuce JFC), hezky v malých 300ml lahvičkách i větších formátech a úplně čerstvé. Ceny v tomhle obchodě nezapřou centrum Prahy, ale u saké jsou výjimečně dobré. Ne tak dobré jako v Japonsku, logicky, ale výrazně nižší než je tu zvykem a blíže civilizovanému světu.

Ginrei-Gassan-Junmai-Ginjo-Gassan-no-Yuki-SakePři první návštěvě jsem zatím zkusil dva kousky. Ginrei Gassan Junmai Ginjo Gassan no Yuki Sake pochází z oblasti Michinoku v prefektuře Yamagata, jméno „Sníh z Gassanu“ odkazuje k proslavenému zdroji horské vody z hory Gassan. Je to čisté junmai, bez dodání alkoholu, z rýže obroušené na 50 % objemu. Použita je teprve nedávno vyšlechtěná rýže Dewa San San, specialita Yamagaty, a také tamní kvasinky. Barva čirá vodnatá. Poměrně slušně aromatické, směrem žlutý meloun, lehce florální tóny, čerstvě vařená rýže, nic přestřeleného, typické a fajn. V chuti krémovější, mírně nasládlé, čisté, uhlazené, jemné. Hezky udělané ginjo. V lahvičce 300 ml za 269 Kč.

nigori-sakeHakutsuru Sayuri Junmai Nigori je specialita od asi největšího japonského výrobce saké, se kterou momentálně slaví obrovský úspěch v USA. Měl jsem to teď dvakrát v lednu na saké školeních v Praze a Brně, kde jsem i přednášel, a zde byla reakce trochu rozporuplnější než u špičkových čistých (dai)ginjo :-) Jedná se o nigori, kalné saké, po přecezení přes plátno prochází jen velmi hrubou filtrací. Když necháte stát tak se kaly krásně usadí, ale doporučují před konzumací s lahví zatřást a rozmíchat je. Jméno Sayuri znamená „malá lilie“, ale zároveň odkazuje k počestnosti, nevinnosti, slouží i k označení dívky. Na toto saké se používá voda z Rokko u Kobe, rýže Nihonbare, omletí na 70 %. Alkohol jen 12.5 %. Ve sklence připomíná mléko s vodou, hromada kalů, oproti tomu jsou i ta nejkalnější vína skoro čirá :-) Příjemná aromatika, sladší, krémová, květinová, bílé ovoce. V chuti sladší, se zrnitou strukturou kalů, měkčí ale s trochou kyseliny, dobrá délka, decentní oříškovo-houbová linka. Zábavné, netradiční pití. 300 ml lahvička za velmi sympatických 145 Kč.

Ještě se tam chystám na Kikusui Karakuchi Honjozo, mají tam několik druhů od Ozeki a taky oblíbené „one cup“ saké, ve sklence které odtrhnete víčko jako u jogurtu a pijete :o)

Komentáře používají Disqus