pátek 16. října 2015

Krátce z Galadegustace Kupmeto

Andrej-Razumovsky-alpamantaVe středu a čtvrtek se konala již tradiční Galadegustace dovozce Kupmeto, tentokrát v prostorách Novoměstské radnice. Měl jsem na akci trochu méně času než bych si přál a zasloužila si, ale co naděláte. Ve středu po páté to tam vypadalo, že lidé se dobře baví (= alkohol se projevoval dost masivně, o nějakou dobu později už by možná skvadra krásných hostesek a některých zástupkyní vinařství měla být vybavena elektrickými paralyzéry), a víno teklo proudem. Snažil jsem se projet spíše novinky, sortiment Kupmeto docela slušně znám, a tak trochu těkal v rámci oblastí i stylů. Takže jen v hodně velké zkratce.

Alpamanta. Argentina, jižní část Mendozy, Ugarteche. Vlastní vinice okolo tisíce metrů nad mořem. Projekt tří mužů původem z Rakouska/Dánska, Švýcarska a Francie, poměrně nový a na scéně teprve od roku 2005. Od začátku čistě biodynamický přístup (certifikování Demeter), preparáty si dělají sami, pěstují i nějaké další plodiny krom vína, vlastní kompost. Spontánní fermentace, velmi málo síření, kvalitní francouzské sudy, betonové tanky Nomblot (mimochodem jedno naše nové vinařství bude používat jejich vajíčka, více informací již brzy ;-). Roční produkce jak to vyjde, ale zatím do sto tisíc lahví. Na degustaci se prezentovala střední řada Estate a všechna čtyři červená vína byla hodně přesvědčivá. Koncentrovaná, silná, plná ale ne přestřelená. Seriózní pití, které možná není tak efektní jako hned vedle vína řady Max Reserva od Errazuriz, ale mají něco navíc. A jak ukázal jejich vlastně první Cabernet Sauvignon 2008, dobře drží v čase a zrají. Těmhle vínům bych rád věnoval více času a prostoru, ale cenově už je to zóna šest stovek, takže si budu muset dobře promyslet :-)

K dispozici byla slušná řádka Bordeaux a k mé velké lítosti s přehledem nejlepší byla ta nejdražší :-) Takové to „vítězství nad systémem“, když si pochutnáváte na svém oblíbenci za deset euro a víte, že je stejně dobrý jako mnohem dražší vína, se prostě nekonalo. Třeba Château Batailley 2012 (Pauillac) je krásná, vyvážená bohatší klasika, minerální, s výraznějším ale perfektním dřevem. Mladičké víno, ale vlastně dost přístupné už teď, byť 3-5 let mu rozhodně jen prospěje. To bych si s chutí dal na vánoce doma :-)

Contri-spumante-2013-brutU Krásné hory šlo ochutnat Cuvée Bernety 2013 (Cabernet a Merlot) a Pinot Noir 2014 (základní typ, nákup hroznů z Kobylí), v obou případech lehká, přístupná snadno pitelná až chlastací červená. Sortiment bublin doplnila další Itálie, Vino Spumante Millesimato 2013 od velkoproducenta Contri. Stylově hodně Prosecco (ale odrůdově Trebbiano a Garganega), lehké, svěží, ovocnost do jablka, květiny, mandlovina, suché, osvěžující, čistě udělané, krásně pitelné. Za zhruba sto pade. Bavilo mne, jak hned několik lidí to víno odstřelilo, jako že „ok, ale tady to Champagne…“. Jasně, za šestinásobek ceny. Dostupných dobře pitelných bublin je třeba a tohle, i když z továrny, mi chutnalo.

Komentáře používají Disqus