středa 7. října 2015

Ryzlink a Veltlín v podobě mírně netradiční

Spielauer-Grüner-Veltliner-Urkraft-2012Krátce před dovolenou jsem na domácí ochutnávce měl možnost vyzkoušet Májový ryzlink 2011 z Dobré vinice, teda na tento typ vína už poněkud archiv, ale byl stále ve skvělé kondici a neuvěřitelně zábavný. Vlastně šlo o první víno, které se ten večer vypilo. Trochu mi ho připomněl Grüner Veltliner Urkraft 2012 ze zajímavého vinařství Spielauer (web) z Kamptalu. Momentálně jsou v přechodném období na bio a krom klasických vín mají v sortimentu něco zajímavostí. Tenhle veltlín je bez síření, bez filtrace a zrál 21 měsíců na jemných kalech, v lahvi je uzavřen pod šroubem. Kalnější, tmavší citronová žlutá, víno jasně zašumí a je v něm docela dost CO2. Ve vůni až nečekaně čerstvé, živé, minerální, slinosbíhavé. Citrusové, zelené jablko, rebarbora. Suché, středně plně, s perličkou v chuti, šťavnaté s kvantem kyseliny, minerální, docela dlouhé s mírnou hořčinou v závěru, která spíš nutí dát si další doušek. Nejsou to bubliny, ale ani úplně tiché. Je to zábavné a vlastně docela vrstevnaté a seriózní. Skvěle se pije! Rozhodně (ani zdaleka) nesedne každému, mně i manželku bavilo velmi.

Spielauer-Orange-Wein-2013Spielauer Orange Wein 2013 je opět nesířený a nefiltrovaný kousek, odrůda Riesling fermentovaná a devět týdnů macerovaná se slupkami. Matná tmavá žlutooranžová barva. Výrazná zajímavá sladší vůně, těžší květinová, trochu jablko až pečené, pomerančová marmeláda, zajímavé. Suché v chuti, dost kyseliny, pěkná ovocnost kopírující vůni, plnější, s tříslovinou dodávající další strukturu, dobrá délka, výtečná pitelnost, příjemné a na oranžádu docela elegantní. Bavilo, byť ten živý Urkraft asi ještě o trošku víc. Ještě mne čeká jejich Veltliner školený ve dřevě a už se na něj moc těším. Takže pokud pojedete někdy do okolí Kamptalu, tak tohle jméno je další z vhodných k návštěvě (a děkuji čtenáři Vinyl za tip a závoz lahví). U obou těchto specialit se cena pohybovala už někde okolo 15€, ale „normální“ vína mají znatelně levněji :-)

Komentáře používají Disqus