pátek 9. října 2015

Parádní Savennières, fajn lehké bílé a solidní italské bubliny

domaine-fl-roche-aux-moines-2007Na nedávné degustaci postarších vín padla mimo program také láhev Savennières Roche aux Moines 2007 z Domaine FL (web), prvního ročníku tohoto vína z nového zajímavého vinařství, klasické podoby odrůdy Chenin Blanc z jedné z nejlepších poloh pro ni ve Francii. Hrozny pěstovány bio, ruční sběr na několikrát v průběhu více než dvou týdnů, zrání vína v malých dubových sudech deset měsíců na plných kalech a dalších několik měsíců ve velkém dřevěném tanku. Pěkná nazlátlá barva. Zralé, poměrně bohaté výrazné ve vůni, zralejší ovoce, pečené jablko, medovost, citronový crème brûlée a čerstvě zhasnutá svíčka, pocitovka prostě. Suché, plné, šťavnaté s výraznou kyselinou, koncentrovaný hutnější styl, medovost, dlouhé, s minerální linkou. Seriózní, zajímavé charakterní víno, parádní teď a ještě mnoho let může v klidu zrát. Vozí Alifea a levné to tedy není, něco přes tisícovku. Ročník 2010, který byl na degustaci oblasti o den dříve (kam jsem se bohužel nedostal), je prý ještě výrazně lepší. Tak nevím, asi si zase budu muset udělat radost…

boeri-deliciousNazvat víno Delicious je docela odvážné :-) Piemontské vinařství Boeri Alfonso (psal jsem tu docela dost o jejich Barberách), aktuální mladý ročník 2014, primárně odrůda Cortese a připraveno čistě v nerezu a určeno k rychlejšímu vypití. Tmavší citronová žlutá barva, mírně zbytky oxidu uhličitého a jemné bublinky. Čerstvá, čistá, poměrně energická vůně, ovocně do jablek a s dotykem květinových tónů a lehkou zemitostí, přímočaře fajn. Suché, lehčí až středně plné, vyšší kyseliny, přímé čisté bílé s velmi dobrou pitelností, nezmrveně jednoduše fajn, s dobrou linkou minerality v závěru. Proč ne. Dováží VPV Praha za asi sto šede.

Contadi-Castaldi-Franciacorta-BrutV rámci toskánského pobytu jsme vypili docela dost bublin, obvykle ovšem původem odjinud. Krom obligátní flašky Franciacorty Berlucchi Cuvée Imperiale za deset éček ze supermarketu jsem z téhle vyhlášené italské bublinové apelace sáhl také po Contadi Castaldi Franciacorta Brut (web). Z 80 % Chardonnay a po deseti procentech Pinot Noir a Pinot Blanc. Kvašení v nerezu, částečně malolaktika, zrání sedm měsíců v nerezu a částečně v malých sudech. Druhotná fermentace v lahvi a ležení na kalech 20 až 26 měsíců. Moje láhev asi už mírně starší degoržování a trochu nazrálá (L.250/12-254146). Pikantnější, výraznější vůně, citrusová a výrazně toastová. Velmi podobně se projevuje i v hodně suché a na bubliny trochu plnější chuti, pěkně postavené a delší, citrusové, toastové, s minerální linkou v delším závěru. Hodně solidní bubliny, určitě lepší než ten základní Berlucchi, ale taky za dvojnásobnou cenu a už v zóně, kde se začíná pohybovat Champagne (a dražší než srovnatelné crémanty). Jinak se dováží i k nám, sem tam se v nabídce u někoho objeví.

Komentáře používají Disqus