středa 21. října 2015

Povedená ochutnávka nejen ryzlinků z Alsaska

Domaine-Jean-Marc-Bernhard-Riesling-Grand-Cru-Wineck-Schlossberg-2012Další z pravidelných degustací Jiřího Hrona v Sýrárně na Jiřáku se věnovala tématu (společně s bílými z Loiry) z nejčastějších, vínům od spíše menších až středních vignerons indépendants z Alsaska. O kupě z nich jsem tu už ostatně psal, i o stejných vínech ve starších ročnících. Na úvod dva sylvány. Joseph Moellinger Sylvaner Cuvée Spéciale 2014 světlejší, čerstvé víno, svěží vůně trochu do zeleného jablka a herbálních tónů, suché, šťavnaté, lehčí, sympatický přímé a dobře pitelné. Vinařství Birghan a Sylvaner 2013 hodně světlounká barva, sevřenější a trochu nevýrazná vůně, již naleželejší, listnatá, v chuti suché s dobrou kyselinou, trochu pecičková nahořklá dochuť. Nezaujalo. Následovala trojice Pinot Blanc. A také první setkání s Domaine Jean-Marc Bernhard, rodinným a nově bio producentem z Katzenthalu. Jejich Pinot Blanc (ve skutečnosti z podstatné části Auxerrois) Bouquet de Printemps 2013 je víno aromaticky trochu do žlutého ovoce, hruška, něco krémovosti. Suché, čisté, svěží s velmi pěknou kyselinou, dobrá ovocnost, čistě udělané, nic složitého ale sympatické fajn pití. Potěšilo. Birghan Pinot Blanc 2013 o chlup zajímavější, lehce kouřová vůně, citrusy, diskrétnější ovocnost. Příjemná suchá čistá středně plná chuť, dobré kyseliny, pěkně postavené, jemně ovocné, vyvážené pohodové pití. A nakonec vinařství Mittnacht-Klack a Pinot Blanc Oberberg 2011. Citronová barva, nazrálejší výraznější aromatika, zralé jablko, trochou houbové. Suché, nazrálejší, trochu připečené, mírná hořčina v závěru. Úplně neoslovilo.

alsace_set_sylvaner_pinot-blanc

Moellinger-Aiméstentz-RieslingNo a teď už konečně to důležité… Ryzlinky! Nejdříve tři základní kousky. Riesling Sélection 2014 od Moellingera má trochu výraznější, poměrně efektní příjemnou sladší aromatiku, evokuje až kompotované meruňky, k tomu již nyní nečekaně trochu petroleje a také štych náplasti a pocitově botrytidy. V chuti ale spíše suché, čisté, šťavnaté, ovocné, výraznější, pěkně dlouhé, výborně pitelné sympatické víno. U biodynamického vinařství Aiméstentz to mám trochu jako na houpačce, některá vína mne vyloženě nadchnou a jiná mi moc nesednou. Zde byl na srovnání základní Riesling z ročníků 2013 a 2012. Mladší víno paradoxně působí o dost starším dojmem, už je hodně nazrálé, s trochu pečenějším projevem, toast, pečené jablko. Suché, čisté, s dobrou kyselinou, středně plné, zralejší. V chuti oslovilo více, ale stále mám pocit, že takhle by po dvou letech prostě vypadat nemělo. Starší ročník má velmi příjemnou, jen trochu nazrálou vůni, jablka, něco květových tónů, dotyk petroleje, elegantnější projev. Suché, čisté, šťavnaté, vyvážené v chuti. Dobrá stavba, výtečná kondice, dobrá délka, hodně povedený pohodový ryzlink a na základ dost nadprůměrný.

Jean-Marc-Bernhard-Mittnacht-Klack-Riesling

A na závěr čtveřice specifických poloh a případně rovnou Grand Cru vinic. Riesling Clos St-Ulrich 2010 z vinařství Mittnacht-Klack již nazrálost jasně projevuje, ale stále v něm přetrvává i dost čerstvosti a ovocných tónů do citrusů a mineralita. Suché, čisté, šťavnaté, trochu tvrdší s až citrusovou kyselinou, dobrá stavba a délka, serióznější zajímavé víno. Od stejného producenta Riesling Muhlforst 2010 má nazlátlejší barvu a na úvod poněkud zaprděnou divočejší vůni a nutně potřebuje rozdýchat. Postupně se otevírá do důraznější ovocnější aromatiky, až žluté ovoce, mineralita, balsamikový pikantnější tón. V chuti spíše suché ale se znatelným dotykem cukru vyváženým pěknou kyselinou, plnější, výrazněji ovocné, žluté ovoce, citrusy, dobrá délka, nabušenější styl ryzlinku.

Domaine Jean-Marc Bernhard Riesling Grand Cru Schlossberg 2012 má již nazlátlou barvu a výraznější, sladší ovocnější aromatiku, poměrně expresivní, meruňky až kompotované. Suché, plnější, hutnější, trochu kulatější v chuti ale s dobrou kyselinou, bohatší, dobře postavené opulentnější víno. Se vzduchem se úvodní aromatický výbuch trochu zklidnil a zjemnil. Přesto ze stejného vinařství Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg 2012 působil jako úplně jiný svět. Jemnější, elegantní aromatika, složitější a nepodbízivá, jemně ovocná i florální, těžko se rozbíjí na jednotlivé složky a je to hlavně zbytečné. V chuti suché, středně plné, jemnější, velmi pěkně postavené strukturované bílé, delší, s páteří kyseliny, minerální. Za mne velké bílé a určitě nejlepší víno degustace. On vůbec Wineck-Schlossberg dává podobná diskrétnější a „meditativní“ vína od více vinařů, moc zajímavá poloha to je.

Komentáře používají Disqus