pátek 23. října 2015

Valihrachův ryzlink z ročníku 1994

valihrach-ryzlink-rynsky-1994Po dlouhé době mne opravdu zaujala jedna tematická kolekce ve Víno-klubu. A když už jsem na tom šíleném webu trpěl, přihodil jsem rovnou i pár samostatných lahví. Jeden z našich nejlepších vinařů, Josef Valihrach z Krumvíře, totiž nabízí i vína poněkud staršího data vzniku, ještě dnes je možno u něj (případně třeba v Českém archivu vín nebo v již zmíněném Víno-klubu) zakoupit jak kousky z minulého desetiletí, tak i dokonce vína z osmdesátých a devadesátých let minulého století. Minulé století, to zní tak dramaticky! Já nabídce neodolal a ve sklence se mi tak objevil Ryzlink rýnský jakostní polosuché 1994. Což je ročník považovaný za spíše (pod)průměrný, po sérii výjimečně povedených ze začátku devadesátek, ale je to myslím irelevantní. Při tomto věku u lahve z Moravy bude záležet vyloženě na konkrétních vínech a schopnostech vinohradníka / záměru vinaře. Bral jsem to víno spíše jako raritní zajímavost, ale byl více než příjemně překvapen a láhev vypil s velkou chutí.

Víno mělo nazlátlou barvu, výraznou. Vůně, hned po otevření, nejvíce připomínala vyzrálé jablko, byla pikantnější, s bylinkovými tóny, medem, podbělem, ale zároveň evokovala šťavnatost a překvapivou čerstvost a energii. V chuti poměrně výrazná kyselina dobře maskující drobek zbytkového cukru, středně plné až na ryzlink spíše plnější, zralé jablko, pěkná stavba, poměrně dlouhé, krásně vyvážené sympatické víno na vrcholu sil a svým způsobem poměrně elegantní! Pravda, ukázalo jednu specifickou vlastnost leckterých starých vín. Kterou je takové mladistvé energické „nadechnutí“ čerstvě otevřené lahve, které následuje relativně rychle sešup do projevu znatelně zralejšího (a ještě později rozpad vína). Po nějaké té hodině, a vlastně velmi podobně následující tři dny kdy jsem si zbytek vína ponechal a po malé sklence dále zkoumal, se posunulo více do medova, trochu karamel, připečené toastové tóny. A v chuti jakoby jistá plnost, zakulacenost a cukr, získala navrch nad kyselinou, ta živost a harmonie čerstvě otevřené lahve ustoupila.

Přesto nelze než pogratulovat vinaři, tohle se u nás moc často nevidí. Víno jsem zakoupil za 359 Kč. Pouhých, nutno dodat. Což je částka, kterou si dnes vinaři leckdy účtují za vína mladá, bez většího potenciálu zrát, a kvalitativně níž než bylo tohle. Takže veliká spokojenost :-)

Komentáře používají Disqus