pondělí 26. října 2015

Pár novinek & víno pro krále či prezidenta

chanel_cabernetZásadní zprávy ze světa vína. Skoro odevšad se hrnou informace, že ročník 2015 bude výborný, obvykle jak kvalitou tak objemem produkce. A platí to i u nás, Svatomartinského nás čeká rekordní počet, potenciálně až 2.6 milionu lahví! Navíc se můžeme těšit na vína „plná a harmonická, hebká a sametová.“ Jak už obecně vína, pár týdnů po sklizni, přec být umí… :-) Na koncern Moët Hennessy Louis Vuitton a spojení byznysu módy a vína už jsme si zvykli, teď si vinici a vinařství v údolí Napa pořídil také Chanel. Čekám Chanel Cabernet a že v prodejích předčí legendární No. 5 (mimochodem tahle vůně ve mně vůbec žádné nadšení nevyvolává, ale na degustacích ji celkem dobře jde poznat). Co se všemi těmi tunely vykopanými před druhou světovou pod Gibraltarem? Světová ekonomika už se asi trochu vzpamatovala, takže proč je nepředělat na gigantické vinné sklepy pro ukládání velkých investičních vín.

menu_xiNa návštěvě belgického krále Filipa s královnou Mathilde v Polsku bylo podáváno víno za tři stovky (Château Tauzinat L'Hermitage 2011 ze Saint-Émilionu) a je z toho aféra. To když teď dorazil čínský prezident Xí Jìnpíng do Velké Británie, tak na banketu v Buckinghamském paláci se servírovala jiná liga! Celé menu sepsáno hezky ve francouzštině a podávána jen klasická velká vína – od starého ročníkového portského, přes Vin de Constance po špičkové bílo Burgundsko a klasické Bordeaux. Jediná úlitba národní hrdosti byla láhev anglických bublin na úvod. Mimochodem v případě Bordeaux šlo o Château Haut-Brion 1989, což je rozhodně zajímavá volba ročníku. Může jít totiž o subtilní připomínku masakru na náměstí Nebeského klidu. A nebo prostě chtěli nabídnout láhev, která je považována za jednu z úplných špiček v rámci oblasti posledních třiceti let. Je to také víno, u kterého dnes za láhev zaplatíte v klidu jeden až dva tisíce euro. Ale Buckinghamský palác jej jistě kupoval v době, kdy přicházelo na trh, a to stálo poněkud méně (ceny za bedýnku s dvanácti lahvemi)…

A na závěr jedna zdánlivě nevinná informace. Seznam na Mapy.cz právě aktivoval celosvětové turistické mapy včetně cyklostezek. Rovnou si díky tomu trochu předělávám běžecké trasy po Tokaji, kam se teď chystám :-) Ale ne, fakt dost užitečná záležitost a potlesk pro lokálního hráče.

Komentáře používají Disqus