čtvrtek 22. října 2015

Dva návraty k Bordeaux

clement-pichon-korekO víkendu jsem zavítal do svého archivního sklípku a vytáhl z něj pár desítek lahví Bordeaux. Jojo, takové to období před dětmi a hypotékou, kdy jsem utrácel za kraviny :o) Jen malá část uložených lahví se za tu dobu ležení zhodnotila (rozuměj stojí dneska výrazně více než původní cena + náklady na skladování) a celkem logicky se jedná spíše o těch pár dražších hvězdných jmen, běžná vína „na pití“ mají ceny hodně podobné a leckteré jde stále ještě koupit. Ale mít dneska stejné peníze k dispozici na víno, nejspíše je utrácím za úplně jiné lahve. Ale co už, hříchy rozverného mládí :-) Jedna věc je ovšem jistá. I když už na Bordeaux tolik neujíždím a srdce se mi u něj opravdu rozbuší spíše u opravdu výjimečných a především starších lahví (zatímco třeba klasický ryzlink, některá vína z Jury, Champagne a mnoha dalších míst to zvládají i u základnějších lahví), tak faktem zůstává, že se ta vína dost dobře pijí, bezvadně fungují k jídlu a prostě stále na nich něco je, ten region nemá jméno nadarmo. Navezl jsem zásoby na sychravý podzim a mrazivou zimu, ale vzhledem k tomu, že jen za víkend se nám s manželkou (a příbuzenstvem) podařilo tři lahve odpít, tak možná do jara budu muset vyrazit do sklepa ještě jednou :-)

clement-pichon-2006Château Clément-Pichon 2006, Cru Bourgeois z oblasti Haut-Médoc ve vlastnictví Clémenta Fayata (který jej obnovil a vinice znovuosázel v roce 1976). Jméno zní strašně vznešeně, člověk by z toho čekal velmi drahé víno, ale tenkrát mne stálo 340 Kč. Ročně ho připraví tak 120 tisíc lahví. Odrůdově z poloviny Merlot, 40 % Cabernet Sauvignon a zbylá desetina Cabernet Franc. Ruční sběr, delší macerace až měsíc, zrání dle ročníku 13-16 měsíců v malých sudech, tak polovina nová. Jako konzultant starý dobrý „mikrooxidace“ Michel Rolland. Tmavě granátová barva, decentně nazrálá. Výrazná, stále ještě tmavě ovocně čerstvá vůně s pěknými tóny zrání, v parádní kondici, toastované dřevo, kokosová margotka, černý čaj. Suché, výraznější kyseliny i tříslo, tmavé ovoce, velmi slušná stavba, čisté udělané, poměrně dlouhé, stále mladistvě působící fajn pití s potenciálem se dále rozvíjet.

lacoste-borie-2007Lacoste-Borie 2007 z Pauillacu je druhým vínem slavného Château Grand-Puy-Lacoste (5ème Cru Classé). Něco jsem o něm, i prvním víně, psal už pěkně dávno. Ruční sběr, odrůdově 70 % Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot a 5 % Cabernet Franc, tři týdny macerace, zrání v klasických barrique sudech (třetina nových) 14 až 16 měsíců. Pokud jde o vinětu, tak by jim někdo měl poradit slušného typografa :-) Každopádně víno. Tmavší rubínová barva, nijak zvlášť nazrálá. Aromatika již nazrálejší, diskrétnější ovocnost do tmavých i červených plodů, trochu zelený pepř, káva, jemná kořenitost, trocha živočišnosti a zajímavá sympatická železitá/rezavá linka. Suché, středně plné, šťavnaté, trochu pikantnější, s již se uhlazujícím jemnějším tříslem, vlastně docela elegantní, výborně vyvážené a pitelné, zábavné Bordeaux. Tohle mi chutnalo dost, k pití bezvadně teď a nějaký ten pátek ještě vydrží s klidem. Cena tenkrát 420 Kč.

Ještě jsem otevřel Château Croix Mouton 2006, ale těch mám vícero a poznámky si nechám zase na nějakou vertikálu :-) Každopádně bylo jednodušší než obě vína výše a oproti poslední ochutnávce dost volalo po brzkém vypití.

Komentáře používají Disqus