středa 14. října 2015

(Anti)degustace s pár fajn vzorky

vino-cokoladaJe tomu pár dní, co jsem se zúčastnil Antidegustace. Toto pojmenování je prý zvoleno jako „reakce na neutěšený stav degustací v českých luzích a hájích“, viz stránky akce. Osobně se domnívám, že kvalitních ochutnávek už je dneska k dispozici hromada, podobně silné vymezení už zdaleka není na místě a beru ho spíš jako marketing. Ale i oněch akcí, proti kterým pořadatel brojí, můžete stále zažít dost. Na antidegustaci jsem dorazil se zpožděním, zradila mne navigace a zoufale jsem bloudil po sídlišti a hledal nějaký vývěsní štít či jiné vodítko, ovšem akce se koná v komorním prostředí bytu ve stylu „Prostřeno“ a domovní zvonek se jménem Vaněk snadno přehlédnete. Dvě účastnice nedorazily a ostatní polovážně vtipkovali, že je možná vylekala představa jít na víno k někomu úplně cizímu do bytu. Mně to vlastně, vzhledem k mnoha desítkám degustaci co jsem pro kamarády (a někdy i vínomilce, které viděl prvně v životě) páchal doma, ani moc nepřekvapilo. Přesto je myslím na místě varovat předem :-)

Degustace probíhala v uvolněné atmosféře, prezentující se snažil předat dost různých zajímavých informací od technik degustace a vhodného skla až po výrobu šumivých vín, to se mi líbí. K vínům bylo napárováno suši, několik druhů sýrů a různých salámků a sušených šunek, zkoušela se i kombinace červeného vína s čokoládou. Jako zábavnou vsuvku jsme očichávali flakónky ze sady Le Nez du Vin a zkoušeli poznat vůně. Některé jsou fakt odporně chemické, jiné docela přesvědčivé, přijde mi to celé spíše jako příslušenství na večírek než nějaké nutné vínomilecké příslušenství a domů určitě nepotřebuju :-) Celé je to koncipované spíš pro lidi s vínem začínající / snažící se trochu pokročit než pro již poučené nadšence, byť vína zaujmou i je. Sám jsem si nakonec i něco koupil :-) Ne všechno chutnané mi sedlo, ale to je způsobeno spíš vkusem (pořadatel mi přijde trochu preferuje opulentnější styl červených, třeba), žádné špatné víno v degustaci vlastně nebylo.

antidegustace

Aperitiv v podobě Ryzlinku rýnského 2007 pozdní sběr ze Školního statku Mělník asi netřeba představovat, to je krásně nazrálá ryzlinková klasika, bylinková, trochu medová, minerální, petrolej. Velmi suché, středně plné, delší, čisté, fajn pití. V chuti už mi přijde trochu za vrcholem, ale lahve se obecně už dost liší, ty skladované dost v chladnu jsou o něco živější (mám stále doma něco málo). Když si vzpomenu, kolik před pár lety (a hromadou různých ocenění) přímo ze Školního statku stálo… :-)

Cava Giró Ribot Brut Reserva citronová žlutá, pěkné perlení, v aromatice docela výrazné, krémovější projev až trochu žluté ovoce. Suché, středně plné, ovocné, decentně minerální, dobrá kyselina, krémovost, nadprůměrná stylově kulatější cava.

Château de Tracy Pouilly-Fumé 2009 citronová žlutá barva, zralejší, trochu hutnější teplejší projev, mírně herbální. Suché, středně plné, dobrá kyselina, plnější, čistě udělané, stále v kondici, solidní Sauvignon. Ale nějak úplně nezaujal.

Novozélandský Sauvignon Blanc Dashwood 2014 je taková ta tamní klasika se zelenější expresivní vůní, rajčatový list, grepová kůra, lehce limeta. Suché, čerstvé, výrazná kyselina, osvěžující, vyvážené efektní bílé. Na mne možná až trochu aromaticky vlezlé :-)

Vlastně mne o dost víc zaujalo vinařství Geil z oblasti Rheinhessen a jejich Scheurebe 2014. Víno světlé, čerstvé, mladé, svěží, ovocnost do malvic a trochu citrusů, trochu listnaté. Suché, čisté, svěží, s velmi pěknou kyselinou, středně plné, vyvážené, čistě udělané, šťavnaté, sympaticky přímé a výborně pitelné. Parádní „jen tak“ víno. A asi nejlevnější vzorek v degustaci, pohybuje se běžně někde okolo 220-230 korun, ostatní se točila spíše kolem třístovkové hranice (a závěrečný slaďák a Rioja spíš 450+).

Domaine Boyer Chardonnay VdP d´Oc de Côtes de Thongue 2014 ovocnější krémovější projev, něco dřeva, máslové sušenky. Suché, čisté, ovocné, fajn kyseliny, trochu zakulacené, dobrá kyselina. Solidně udělaná šardonka, nic víc a nic míň, srdce se mi rychleji nerozbuší :-)

Weingut-Geil-Scheurebe-2014Jacques-Boyer-Chardonnay-VdP-d´Oc-de-Côtes-de-Thongue-2014Cantina-Cellaro-Micina-Nero-d´Avola-Nerello-Mascalese-2013

První červené bylo ze Sicílie, Cantine Cellaro Micina směs Nero d´Avola - Nerello Mascalese 2013. Tmavá barva, výraznější, zralejší až lehce džemová tmavě ovocná teplejší vůně, kořenitá, dřevo. Suché, silné, ovocné, čisté, trochu čokolády, na mne až mírně rušivě alkohol. Mám z toho takový průmyslovější dojem, ale je to typ vína, které se bude hodně líbit, byť mně osobně moc nesedí.

Vittorio-Innocenti-Rosso-di-Montepulciano-2011Vittorio Innocenti Rosso di Montepulciano 2011 mne naopak bavilo dost, ostatně jako už dříve Chianti tohoto podniku, ale i jeho Vino Nobile di Montepulciano a další vína. Tohle rosso je odrůdově Prugnolo Gentile (= Sangiovese) a pár procent Canaiolo Nero, jen krátké asi půlroční zrání v dřevěných sudech. Ne úplně temné, klasická starosvětská a fakt krásná vůně, již nazrálejší, trochu teplejší lesní ovocnost, dotyk živočišnosti a decentní oxidativní štych. Suché, čisté, šťavnaté ovocné, plnější, výraznější třísloviny, delší, velmi pěkně postavené, seriózní červené s dalším potenciálem. Za tři stovky parádní nákup a pro mne určitě víno večera.

Bodegas Obalo Altino 2008 je Rioja, stoprocentní Tempranillo ze starších keřů, ve francouzských a zhusta nových sudech již na malolaktiku a dále deset měsíců. Temná hutná barva, mladistvá vůně, nabušená, přezrálé tmavé ovoce, toastované dřevo, káva. Suché, ovocné, s výraznější pěknou kyselinou, plné, čistě udělané, velmi slušně postavené, dlouhé, koncentrované. Solidní obludka, která trochu postrádá nějaké odlehčení a na mne moc tlačí na pilu, ale zase myslím dost vděčné pití.

Bodegas-Obalo-Altino-2008Bremerton-Selkirk-Shiraz-2010Weingut-Heribert-Boch-2005er-Trittenheimer-Apotheke-Riesling-Auslese

Bremerton Selkirk Shiraz 2010 je odskok do Austrálie, víno velmi temné až neprůhledné, stále docela mladistvé v projevu (s trochou divných reduktivnějších tónů asi kvůli šroubovému uzávěru), tmavě ovocné, kořenité, kůže. Suché, plné, mohutné, tmavě ovocné, hutnější, s překvapivou hodně výraznou minerální slaností v úvodu, ale jinak vlastně docela přímé. Tohle taky není můj styl, ale platí o něm viz výše, zaujme snadno. Jinak na tomhle víně je také krásně vidět brutální inflace bodů v Austrálii, Dan Murphy tomu dal 96 :-)

A na závěr Weingut Heribert Boch a 2005er Trittenheimer Apotheke Riesling Auslese, tedy sladká Mosela. Tmavší nazlátlá barva, klasická ryzlinková vůně, medová, bylinková, minerální, trochu citrusová. Sladce zakulacené, ale s pěknou kyselinou a i přes vysoký cukr vyvážené, kandované ovoce, med, dobrá délka. Slušný kousek.

Komentáře používají Disqus