úterý 13. října 2015

Dvě výrazná červená od Freixenetu

Mas-de-Subirà-2012Pod bublinami ze Španělska si mnozí jistě automaticky představí cavu značky Freixenet a není divu, tahle firma je asi největším producentem bublin vůbec. Ale součástí celé skupiny Freixenet, a potažmo Ferrer Family Wines, jsou krom dalších bublin (třeba fajn Okhre) i klasická tichá vína. Dvě jsem v posledních dnech v obchodě Toro Blanco zakoupil. Asi jak začalo mrznout, tak přišla chuť pár sklenek něčeho podobného popít :-) Mas de Subirà 2012 pochází z Prioratu, odrůdově 50 % Garnacha Tinta a 50 % Cariñena, macerace až měsíc, zrání rok v dubových sudech z francouzského dubu, z velké části nových. Temná až téměř neprůhledná barva. Víno by ještě potřebovalo zrát a hodně mu prospívá klidně několikahodinová dekantace. Poměrně výrazná aromatika. Temně ovocná a středomořsky bylinková (garrigue), sušený rozmarýn a tymián, uzené maso, toastované drahé dřevo, linka kamenité minerality, opravdu pěkná. Suché a hodně plné v chuti, výrazné, sladce tmavě ovocné ale s poměrně důraznou kyselinou, nic utahaného. Výraznější ale zralé a nijak hrubé tříslo, pěkná stavba, koncentrace, délka. Alkohol 15.5%+ rozhodně víno nevyhazuje z harmonie, ale cítit samozřejmě je, však se dostáváme už na úroveň fortifikovaných vín. Velmi solidní byť trošku předvídatelná „obludka“ s docela dobrým potenciálem. Přišla mne na 475 Kč, což už je dost, ale v kategorii 15-20€ se to myslím úplně neztratí.

Beso-de-Rechenna-2011-Bobal-CrianzaDruhým vínem bylo Beso de Rechenna 2011 Bobal Crianza (D.O. Utiel-Requena, tedy region Valencie), stoprocentní odrůda Bobal z vinic v trochu vyšších nadmořských výškách (700m+) a stáří 40+ let, školeno osm měsíců v sudech jak z francouzského tak i amerického dubu, z podstatné části nových. Poměrně temná barva. Pěkná výraznější aromatika, tmavší ovoce, lesní plody, ostružiny, efektní kořenitá linka, sladší dřevo. Suché, středně plné až trochu plnější, výrazné, tmavě ovocné, dobré třísloviny, s páteří bezva kyseliny, delší, dobře zakomponované fungující dřevo. Celkově jednodušší a přímočařejší než předchozí víno, ovšem hodně slušné pití, a za dvě stovky dobrý nákup.

Komentáře používají Disqus