čtvrtek 15. září 2016

Bílé Burgundsko a netradiční červené Španělsko

Domaine-Bernard-Bonin-Bourgogne-Blanc-Initiales-B.B.-2013Sem tam mne někdo obviní, že se zabývám jen nějak jinými / divnými víny. Není to pravda, zasířený německý ryzlink z nerezu si dám rád :o) Nebo včera bílé z Burgundska, Domaine Bernard-Bonin Bourgogne Blanc Initiales B.B. 2013. Úplně klasická čistá naprosto typická a jasně zařaditelná burgunda. Jasně, je to z eko spravovaných vinic, ručně sbíraných, kvasilo to spontánně, nešel do toho žádný enzym nebo výživa, o doslazení či dokyselení nemluvě, zraje rok a půl v klasických 228l sudech na kalech, nebylo to čiřeno a stáčeno i lahvováno je dle fází měsíce, není to filtrováno a sířeno opatrně. Ale na tom není nic divného, tohle je NORMÁLNÍ! :-) Výrazná citronová lehce nazlátlá barva, čistá. Poměrně efektní výrazná aromatika, kouřovost, citrusové tóny, mineralita, skvěle zapracované dřevo, lehce krémovost a oříškový tón. V chuti středně plné, s výraznější živou šťavnatou limetovou kyselinou, pevné tělo, citrusy a žluté ovoce, hezky dlouhé, minerální, dobře postavené. Na Bourgogne rozhodně dost nadprůměrné (i cenou), spíš je to takový malý tvrdší a o něco tenčí Meursault :-) Vozí Domaine R&W. Velmi pěkné!

Albet-i-Noya-Ocell-de-foc-2013Pokračuji ve zkoumání sortimentu BIO Sueño, tentokrát vzorek Ocell de foc 2013 (respektive nově se jmenuje Les Timbes, ale viněta sedí více k předchozímu názvu) z vinařství Albet i Noya (dost profláklá značka pokud jde o bio bubliny, psal jsem o jejich základu, paradoxně mne ale bavil možná výše než jejich vyšší řady). Zde už jde o lehce exotiku, jsme sice v oblasti Penedés ale odrůdově je to z poloviny Caladoc a pak rovným dílem Marselan a Arinarnoa. Je to tedy směs ze tří různých francouzských kříženců z konce padesátých let minulého století – Caladoc je Grenache x Malbec, Marselan pak Cabernet Sauvignon x Grenache a nakonec Arinarnoa spojením Tannat x Cabernet Sauvignon (často se u ní ale chybně uvádí Merlot x Petit Verdot). Ruční sběr, fermentace a relativně krátká macerace v nerezu a pak rok zrání v jemnozrnných francouzských barrique sudech. Tmavší rubínová barva. Mladistvé, nijak hutné a poměrně vrstevnaté aroma. Zajímavá trochu netradiční tmavá ovocnost, lehce borůvka, troška živočišnosti, dobře zakomponované dřevo, mírně marmeládový tón, badyán. V chuti suché, středně plné, skvěle maskuje čtrnáct alkoholu (je znatelnější, když víno zteplá, spíše ve vůni). Šťavnaté, výraznější kyselina a lehce slanost (za což dost možná mohou vinice ve vyšší nadmořské výšce a nedaleko od moře), trocha svíravosti, pěkné třísloviny a potenciál zrát, dobrá struktura a délka. Mladistvé, seriózní charakterní červené. Cena někde ke čtyřem stovkám.

Komentáře používají Disqus