středa 25. května 2022

Friulano, Ribolla a Schioppettino vinařství Spolert

Dnešní zastávka bude v regionu Friuli-Venezia Giulia, pod apelací Friuli Colli Orientali, u vinařství Spolert (web) z Prepotto a novinky v nabídce Víno pro Vás. Před nějakou dobou jsem přechutnal čtveřici jejich hlavních/základních vín z řady, které říkají „Millennial“. Podnik založil Riccardo Caliari společně s manželkou teprve před pár lety – první sklizeň byla 2018 – pořídili si starší vinařskou usedlost a rozšířili ji na současných osm hektarů vinic na písčitých a jílovitých půdách. Riccardo sice pochází z vinařské rodiny a obor studoval, ale žádný příběh o dědictví po generace a tak, prostě hledal nějaké místo kde mu to sedne :-) Jméno vinařství odkazuje k tradičnímu hlavnímu prvku kuchyně, kamnům, které po původních majitelích zrekonstruovali. Ve sklepě u nich nenajdete nerez, vína kvasí a leží v betonu a kameninových amforách, případně ve dřevě. Ve vinicích jedou „udržitelně“, ale certifikované bio to není, a tradiční lokální odrůdy – Schioppettino a Refosco pro červené a Friulano a Ribolla Gialla pro bílé. A mají zkusmo i trochu Merlotu.

Ribolla Gialla 2020 je připravena čistě v betonu, část s krátkou macerací na slupkách, kde zraje 10 měsíců na jemných kalech. Citronová barva. Čisté, v době degustace lehce kvasnicové ale odvanulo, kombinace citrusů a krémovosti a hrušky. Suché, čisté, středně plné, s fajn kyselinou, opět citrusy a žluté malvice, decentní minerální linka a poměrně dlouhá dochuť. Příjemný kousek.

Friulano 2020 vzniká coby kombinace 70 % běžně pomletých a vylisovaných hroznů a 30 % pomletých a macerovaných v podstatě do momentu, než se vytvoří komplet matolinový klobouk. Zrání opět deset měsíců v betonu. Trochu tmavší slámová barva. Výraznější, opět trochu kvasnicové, postupně ovocnost především do jablka s florální linkou. Suché, čisté, trochu plnější a poměrně výrazné, s moc pěknou kyselinou, ovocnost do jablka a hrušky, trocha tříslovin a svíravosti a také dotyk mandlové nahořklosti v delším závěru. Charakterní, povedené víno.

Friulano N 2020 je selekce hroznů, mošt kvasí spontánně, víno je lahvováno po zhruba pěti měsících zrání v betonů jako nefiltrované a nesířené. Barva je tmavší, lehce nazlátlá a opalizující. Malvicovo-florální projev, výraznější, v chuti širší, s dobrou strukturou, trochu svíravé, s fajn kyselinou. Ročník 2021 působil o něco krémovějším dojmem, s lehce vystupujícím alkoholem ale o něco živější kyselinou. Je to takové trochu nevyhraněné, ty kousky „nenaturální“ mi vlastně sedí víc.

Schioppettino 2020 fermentuje a maceruje necelé tři týdny, následně zraje opět zhruba deset měsíců ale tentokrát v kombinaci betonu, sudů a amfor. Rubínová barva. Čistá, příjemná, spíše červeně peckovinově ovocná vůně s dotyky lesních plodů a jemnou kořenitosti. Suché, středně plné, docela šťavnaté, uhlazenější s nepříliš výraznými tříslovinami, vyvážené a výborně pitelné. Přístupné, sympatické zábavné červené. Oproti bílým ale ne úplně dobře snáší vzduch a rychle oxiduje, není to na upíjení několik dní :)

Komentáře používají Disqus