čtvrtek 23. ledna 2014

Nejlepší víno v životě

sklenka_ve_viniciVelmi nerad odpovídám na otázku „jaké nejdražší víno jsi v životě pil“, vyloženě mne štve, ale nevěřili byste, jak je častá. Nejprve musím rozlišit pití, ve smyslu že jsem měl k dispozici celou sklenku nebo i více (ideálně prostě otevřel láhev doma), a degustování, tedy hodnocení vína na základě nějakého malého vzorku. Ta nejdražší vína jsem téměř vždy jen degustoval. A hlavně ta otázka je už pokládána se záměrem protočit panenky a prohlásit „za to by byla dovolená v…“ nebo něco v tom duchu. Cítím se při tomto dotazu nepříjemně, možná si sám nechci přiznat, kolik peněz jsem vyhodil oknem za zkvašené hrozny, které jdou normálně koupit v korektní kvalitě za méně než stovku :o) Otázka na nejlepší ochutnané / vypité víno, to je jiná. Ovšem odpovědět je, oproti prostému srovnání cenovek, o mnoho složitější.

Protože je tak nějak dost určit, co je to vlastně nejlepší. Víno, ke kterému se nejčastěji vracím, i v jeho nových ročnících? Jedna konkrétní láhev, na kterou si nejčastěji vzpomenu a chtěl bych ochutnat znovu? Víno, které ve mně vyvolalo nejsilnější (pozitivní) reakci, zasáhlo jako žádné jiné, ať už to bylo jen obsahem lahve či okolnostmi, při kterých jsem ho pil? Láhev, které nějakým způsobem změnila můj přístup k vínu, kupříkladu mne navedla k nějakému vinařskému stylu který je teď pro mne zásadní, a jsem jí za to vděčný? Vzorek, kterému bych dal nejvíce bodů, kdybych ovšem body dával? Nebo snad víno, které bych osobně mezi své největší zážitky nezařadil, ale vycházelo by jako to úplně nejlepší dle hodnocení znalejších světových kapacit?

Kupříkladu si velmi dobře pamatuji, které víno jsem pil před mnoha lety se svou dnes už manželkou, když jsme spolu poprvé… strávili noc. Už roky jsem ho neměl a normálně si na něj ani nevzpomenu, ale z té doby se mi vybaví asi nejsnáze. Docela snadno si vybavím, který ryzlink a jaký konkrétní pinot stál na začátku hlubšího zájmu o tyhle odrůdy. Nebo které fino sherry :-) Je snadné odpovědět na otázku, co za víno mne sestřelilo nejvíce a nechalo, alespoň při prvním setkání, bloumat v úplně jiném světě. Nebyl by problém spočítat, kterých lahví jsem doma za posledních pár let protočil nejvíce, z toho či onoho důvodu. Ale nejlepší víno? Vlastně na to neumím odpovědět. Vždy zamumlán něco ve stylu „asi burgundské od Leroy“, zamyslím se a začnu vzpomínat, ale k ničemu to nevede. Tak už se mne neptejte :o)

A co vy, dokážete na otázku snadno odpovědět konkrétní lahví? Co pro vás znamená „nejlepší“ víno?

Komentáře používají Disqus