pátek 24. ledna 2014

Salon oranžových vín 2014

kontraKdyby včera přišla do Veltlínu i Vltava, a že to má v Karlíně občas ve zvyku, způsobila by katastrofu nejen na pražské hipster scéně. Autentická vína v restauracích by najednou ležela ladem, prodejci exotických druhů kávy od malých farmářů by začali chodit žebrotou a spotřeba masa ze šťastných přeštických prasátek by poklesla na naprosté minimum. Nemluvě o ztrátě v řadách vinařů z italsko-slovinského pomezí a dalších z Moravy a Slovenska. Ale řeka nedorazila, ani jiná katastrofa, a akce se myslím vydařila. Byla to prostě taková bezva párty, která davovým charakterem tak trochu sváděla více k popíjení vzorků než jejich nějakému detailnímu zkoumání, navíc kupa lidí na začátku nasadila rychlé tempo v obavě, aby jim některá vína nebyla vypita :o) Tento typ vín je samozřejmě lepší v klidu domova a věnovat jim dost prostoru než takhle v poklusu (ale to platí vlastně o jakýchkoliv slušných vínech), přesto Salon oranžových vín 2014 myslím ukázal bohatost světa oranžových, žlutých, nesířených a jim příbuzných vín a nabídl velmi fajn rozptyl vzorků.

autentickyAsi už nemá smysl se tu rozepisovat, jak úžasný je Radikon či Franco Terpin, že Ščurkova Kontra nemá chybu, parádní jsou i oranžády od Strohmeiera nebo Lunar od Movie, to všechno už tu bylo a dokonce opakovaně. Ale i „začátečníkům“ v oboru se daří, GV Pur 2011 od Hanse Czerného je úžasná kombinace vyzrálosti a bohatosti s živostí a mladistvou energií, to bych mohl častěji. Velký pokrok udělalo Slobodné vinárstvo Majer Zemianske sady ze Slovenska (měl jsem už dříve doma jejich naturální povedený tramín), kupříkladu oranžový (nebo spíš růžový, z odrůdy Pinot Gris) nesířený Pinot Cutis 2012 byla vyloženě skvělá „wow“ záležitost.

moravska_sekceUžil jsem si srovnání znojemského nesířeného veltlínu z kvevri od Dobré vinice a vinařství Loigi, v obou případech stejná vstupní surovina a stejné nádoby, ale vína odlišná. Sice sdílející charakter, včetně takové typicky nervózní kyseliny, ale Loigi jakoby aromatičtější, o něco efektnější, Dobrá vinice tříslovitější ale zároveň uměřenější. Zajímavé. Dost zajímavé bude sledovat od Dobré vinice jejich Velké dobré bílé Reserva 2011 taktéž částečně v kvevri s podílem slupek, momentálně ještě dost mladistvé a syrové a tak trochu „Oxana“ styl.

i_vinari_prijeliParádní byl Malvazija 2012 od Štekara, sice tak trochu reklama na nový akátový sud, ale víno aromatické, efektní, s tříslovinami a bezva kyselinou, sympaticky čerstvé až syrové a nakopávajícím způsobem osvěžující. Výborné bylo představení mladého vzorku Morava 2013 vinařství Milijan Jelič. Morava je srbský novošlechtěnec, odolný proti mrazu a vyžadující méně chemického ošetření. Ideální odrůda pro naše domácí podvodníky, budou moct říkat „jasně že je to Morava“ i u dovozových hroznů :o) Hloupý vtip, já vím. Každopádně víno aromaticky svěžím a trochu zelenějším pyrazinovým projevem připomínalo Sauvignon blanc (byť v křížení by měl být spíš rýňák a kdo ví co místního), v lehčí živé chuti pak lesní jahodou dávalo znát přítomnost nějaké hybridní odrůdy. Zajímavá zkušenost.

marko_jelicAle bylo toho mnohem víc, v rychlém sledu, se spoustou povídání s přáteli a popíjení jen tak. Každý si určitě našel nějaké své favority. Současné oranžádové hvězdy stále mají před nováčky značný náskok, to je jasné, ale scéna se postupně mění, přibývá výtečných novinek i vín prostě jen udělaných podobným způsobem, která ale nějak zásadní zážitek nenabízí. I proto se každá možnost srovnat si desítky vín na jednom místě cení. Winegeekovi Marku Jeličovi (na fotce) i Bogdanu Trojakovi je nutno poděkovat. A už teď se těším na další zajímavě vypadající akci v režii lidí okolo Veltlínu, Prague Drinks Wine (web, fb), velký festival autentických vín.

Mimochodem znáte takový ten stav lehké přiopilosti, kdy nutně potřebujete sníst nějakou děsnou prasárnu, aby vás alkohol úplně nesestřelil? Ten stav, kdy padají zábrany a jít okolo fastfoodu znamená porušit veškerá svá předsevzetí a nacpat do sebe smažené kusy kuřat, průmyslové burgery kdo ví co dalšího? Z oranžád jsem raději prchnul taxíkem (i proto, že táhl nějaká vína v kartonu), aby mne nic takového nelákalo, a až doma si udělal báječné těstoviny s uzeným špekem, sušenou šunkou, vajíčkem… mmmmm… tolik k hubnutí :-)

loigi_a_davautentististekar

Odkazy: Salon oranžových vín v Praze 2012 | Fotoprůlet světem žlutých a oranžových vín | Radikálně různorodý Radikon | Průřez sortimentem od Winegeeka | Rebula kontra Jakot

Komentáře používají Disqus