čtvrtek 30. ledna 2014

Obarvená voda & nebezpečný Tramin

pancovanePřipravujeme návrh nějakého opatření, protože problém už nabývá neskutečných rozměrů.“, pravil prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray pro Lidové noviny (článek velmi doporučuji přečíst) na téma nekvalitních a podvodných vín. Ano, „nějaké opatření“ by to asi chtělo, protože problém nabývá těchto rozměrů už hezkých pár let a o většině se ví už opravdu dlouho (jen zatím nikdo, na rozdíl od průšvihu s lihovinami a metanolem, neumřel). Každopádně jsem rád, že o „pálavě“ nepíšu už jen já, ale dozví se to i čtenář běžného deníku. Pravda, dokud reportáž neodvysílá Nova nebo nerozmázne s obřím rudým titulkem „Bartošová se přiotrávila pálavou!“ na úvodní stránce Blesk, nejspíš se vše bude řešit velmi pomalu a s poklidem. Uvidíme, ale tak nějak mám pocit, že to už brzy bude rok, co Svaz vinařů veřejně přiznal přípravu strategie boje proti těmto nešvarům. Dokonce zadal analýzu u Ernst & Young, která měla mapovat černý trh s vínem. Takže teď už asi mají výsledky studie i strategii a na čase je konkrétní opatření.

Než toto opatření (debatuje se o zákazu prodeje sudových vín, kolkování lahví a dalších zvláštních i zajímavých záležitostech) dorazí, tak budou ve výstavní síni domácího vinařství, Salonu vín, i nadále lahve od producentů, kteří mají ve víně („jen“ sudovce, pravda…) opakovaně nález syntetického glycerolu, a dalších „taky vinařů“. Jsme to ale vtipná země. Vzpomněl jsem si na jednu svou oblíbenou scénu z Červeného trpaslíka ve skvělém českém dabingu, kdy Rimmer navrhuje bojovat proti nebezpečnému polymorfovi tímto způsobem „Trochu přitvrdíme. Čas vyjednávání vypršel. Říkejte si tomu extrém, ale navrhuji, abychom šli tvrdě a bez prodlení zaútočili skutečně masovou letákovou kampaní, a zatímco se z ní bude sbírat, nasadíme cirkusáky, alegorické vozy, pouliční divadlo a možná i dobročinné koncerty, ano? A pokud to bude málo, lituji, ale přijde čas triček: „Mutanti ven!“, „Vesmírní chameleoni? Ne, děkuji!“ ... a pokud je tohle nevyžene, pak už nevím co… „ A následně navrhuje založení „Komise pro Legalizaci Integrace Teroristických Organizmů a jejich Rehabilitaci ve Společnosti“, ve zkratce KLITORIS…

1538812_416836901795291_507495990_n

Při troše štěstí se na domácí podvodníky brzy něco zásadního přivalí a nebudou stačit valit bulvy. Snad to bude tak obří, jako šutráky výše v Itálii. Já teda bydlet a vinařit na tomhle místě, tak úplně klidné spaní nemám. Ale když se na fotky v celé galerii podíváte pozorně, tak ještě větší kámen se do vinice přivalil už dříve, nejspíše podobnou cestou jako ty současné. Tomu říkám odvaha, setrvávat tam!

Komentáře používají Disqus