úterý 7. ledna 2014

Champagne Deutz s výhledem na Prahu

deutz1Už je to nějaký ten pátek, co se v Praze uskutečnila ochutnávka šampaňského domu Deutz (web), má totiž nového dovozce (1er Wines) a ten se ho snaží trochu více zpropagovat. Základní brut tohoto domu považuji z velkých značek poměrem kvality a ceny, za kterou ho jde sehnat, jako jedno z nejpříjemnějších pití, takže jsem si ochutnávku nenechal ujít. Konala se v Tančícím domě, díky výhledu jsem zkusil i pár fotek lahví s Prahou, ale výsledky nějak zářné nejsou :-) Ale konec plků, mrkněme se na pár základních informací i producentovi a čtyři vína. Bohužel se nekonalo krásné cuvée Amour de Deutz ani jejich (byť levnější) top víno, vždy nádherné bohaté prestižní Cuvée William Deutz, takže obrázek současné nabídky na našem trhu nebyl úplný, přesto šlo o hodně fajn degustaci.

Champagne Deutz vzniklo v roce 1838 v obci Aÿ, postupně se etablovalo jako jedna z klasických Grandes Marques, pravda tak trochu zdrženlivějších a s méně okázalým a extravagantním marketingem než bývá běžné, neokázalá a přitom skvělá jsou ovšem i jejich vína. Vinařství založili dva Němci – William Deutz, dříve zaměstnanec Bollingeru a zodpovědný za kvalitu vína, a Pierre Geldermann, u kterého je již dle jména jasné, že měl na starosti peníze :-) Německým původem se nám opět trochu komplikuje výslovnost jména (jako u Bollingeru, třeba), můžete jim říkat „dec“ nebo „dojc“. Firma byla významně zasažena nepokoji v roce 1911, vzbouření pěstitelé hroznů jim prakticky kompletně vyrabovali sklepy, ale vzpamatovala se a postupně rozkročila do světa – investovala do výroby sektů na Loiře, vinařství na Rhôně a v Bordeaux, uzavřela spojenectví s producentem bublin na Novém Zélandu a ve spolupráci s kalifornskými vinaři založili Maison Deutz i tam.

deutz6

Nejspíš to ale trochu přehnali a nakonec museli podstatný podíl ve svém rodinném podniku prodat firmě Louis Roederer (která zainvestovala i významnou modernizaci sklepa), pod kterou spadají dodnes, byť stále fungují poměrně autonomně. Jeden ze členů rodiny je alespoň exportním manažerem… Dnes Deutz připravuje až dva miliony lahví, 75 % hroznů nakupují od pěstitelů v Premier a Grand Cru obcích, sami vlastní asi 30 ha vinic na pěti různých místech. Jejich vína, připravovaná bez vlivu dřeva, jsou spíše uměřeného střihu, sofistikovaná, krásně perlí, nepřehnaná a velmi příjemná, nestrhávají na sebe zbytečnou pozornost a vyžadují trochu soustředění, za které se ovšem odmění. Vybalancované věci s finesou.

Champagne Deutz Brut Classic je základem produkce domu, neročníkové cuvée postavené z 38 % na odrůdě Pinot Noir, 32 % Pinot Meunier a 30 % Chardonnay, se zhruba čtvrtinou rezervních vín a na kalech čtyři roky. Pinot Noir by měl být z Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ a Bisseuil, Chardonnay z Avize a Le Mesnil a díl Pinot Meunier z Moussy, tedy dost prestižní místa. Velmi pěkné výrazné perlení spíše menších bublinek, vytrvalé a efektní. Čerstvá, „slinosbíhavá“, příjemná vůně, toastové tóny, ovocitost trochu do jablíčka, květinové a citrusové tóny, klasika. Čisté, středně plné, velmi svěží a krásně pitelné v chuti. Parádní kyseliny (přes kompletní malolaktiku), živost, citrusovost. Moc pěkně postavené, mineralita, parádně poslouží jako aperitiv ale mnohem lepší na zapíjení během jídla. Baví mne dost.

deutz2

Deutz na vinětě oficiálně datum degoržování neuvádí, ale jde rozluštit z čísla šarže. Např. LA106D07710 je degoržování 77 den roku 2010, tj. 18. března. LB1100D0169 je víno odstřelené z kalů 16. ledna 2009. Aneb s Champagne a sherry aby si člověk ještě hrál na luštění šifer… :-)

deutz5Champagne Deutz Brut Rosé je neročníková růžovka, stoprocentní Pinot Noir ale ne macerovaný, připravený jako směs bílého a červeného, na kalech tři roky a dozáž o chlup větší než u bílého. Pěkná bledší starorůžová barva, fajn výraznější perlení, jemnější elegantní vůně evokující třešně a višně, lesní jahody, hodně vinné a fajn. Suché, živé, krémově perlící v ústech, minerální, mladičké, ovocité, lehčího střihu, dobrá délka a vyváženost, skvěle pitelné (byť by si zasloužilo tak rok ležet a vínu by to ještě pomohlo), sympatický jakoby náznak třísloviny v závěru. O něco přímočařejší než bílá varianta, ale stále velmi povedený základ.

deutz4Champagne Deutz Brut Millésimé 2006 stojí z 65 % na odrůdě Pinot Noir (z Aÿ, Bouzy, Mareuil-sur-Aÿ, Verzenay a Ambonnay), 30 % Chardonnay (Avize a Villers-Marmer) a 5 % Pinot Meunier (Binson et Orquigny). Šestka byl teplejší ročník a dobře svědčil pinotu, což se na víně, zralejším a připravenějším k pití než by člověk od tak mladé ročníkovky čekal, krásně ukazuje. Trochu tmavší mírně nazlátlá barva a pěkné perlení menších bublinek. Naleželejší ale svěží, bohatší, máslová a ovocná vůně, jablka a hrušky, lehce kouřová, minerální, efektní. Suché, s výtečnou kyselinou ale trochu zakulacené, výborná pitelnost a délka. Sladší ovoce, bohatší a důraznější než základ, vyvážené, povedené, již nyní více než přístupné. Zaslouží si větší skleničku, kde aromatika opravdu vynikne. Hodně pěkné, byť to obecné nadšení, které o víně panuje (vítěz ročníkovek v Decanteru, který za sebou nechal některé superstars; obecně velmi vysoké body) zas úplně nechápu.

deutz3Champagne Deutz Brut Blanc de Blancs Millésimé 2007 je stoprocentní Chardonnay z Avize, Le Mensil sur Oger a Villers-Marmery, naopak ročníku poněkud chladnějšího. Zrání na kalech „jen“ čtyři roky, degoržování 2011 a víno tedy již mělo trochu času srovnat se v lahvi. Výrazné perlení a efektní pěna. Krásná, čerstvá, slinosbíhavá, již decentně naleželá vůně, toastový / kouřový tón, bílé ovoce, mineralita, klasika. Suché, velmi čerstvé s páteří výrazné kyseliny, křídově minerální, delší, výtečně postavené. Již nyní bezproblémově pitelné, ale určitě chce ještě dále zrát v lahvi. Povedený Blanc de Blancs.

Komentáře používají Disqus