pondělí 13. ledna 2014

Několik vín ze školení WSETu

wset_deguPřed nedávnem jsem naslepo přechutnal a snažil se popsat/ohodnotit/zařadit sérii vín v rámci školení systematického přístupu k degustaci vína dle Wine & Spirit Education Trust. V některých ohledech mi jejich standard příliš nesedí (při zkouškách kupříkladu tlačí degustátora zapsat co nejvíce vůni a chutí, což vede k tomu, že pokud odhadnete o jaké víno jde, tak do tabulky nacpete co nejvíce typických projevů odrůdy/oblasti/stylu i v případě, že je tam sami nedetekujete… za věci navíc se totiž body nestrhávají), ale jinak to mají zpracované pěkně, logicky a dává smysl. Obtěžovat vás degustačními poznámkami v jejich formátu nebudu, navíc jsou v angličtině a se zbytečnostmi typu pokus odhadnout maloobchodní cenu na britském trhu. Základní supermarketový Pinot Grigio z Itálie či Beaujolais Villages od Duboeufa na větší popisy nejsou, na Afriku a Austrálii se možná mrkneme někdy později, ale některá klasická evropská vína si pár řádků zaslouží.

Jedním z degustovaných vzorků byla Rioja Navajas Crianza Blanco 2010 z Bodegas Navajas, tedy bílá Rioja postavená na odrůdě Viura. Citronová barva, sladce dubová vůně, toastová, vanilka. Citrusový tón, přezrálá broskev, medový tón, dost voňavé. Středně plné, suché, se slušnou kyselinou a ovocitostí, znovu dub, vanilka, oříškové a toastové tóny. A teď si to někam zařaďte, že jo :-) Bílou Rioju prakticky nepiju, takže ani ten US dub mne nějak zvlášť nenavedl. Tohle pro mne bylo dubové bílé, které může být prakticky cokoliv skoro odkudkoliv. A dostat něco podobného na zkouškách bych fakt nechtěl.

Naopak jiná vína se hodnotí a zařazují o dost snáze. Krásná, hluboká zlatá barva. Výrazná, hutná efektní vůně, do medových tónů, broskve a meruňky jako marmeláda, marmoška možná ještě pomerančová a pomerančové květy, jasné botrytické tóny, podhoubí, sušené ovoce, oříškové a trochu oxidativní tóny, ve vývinu ale už teď zatraceně pěkné. Sladké, bohaté, intenzivní, s parádní až citrusovou kyselinou, na tak výraznou sladkost i plnější a více alkoholu. Sladké koření, med, opět marmeládové broskve a meruňky a něco citrusových tónů, velmi dlouhé. Zřetelně velké sladké klasické botrytické víno a žádné překvapení, že šlo o Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2005 z vinařství Oremus.

Trochu světlejší a již mírně naleželá granátová barva. Čistá, výraznější, pěkně ovocná vyzrálejší vůně – červené peckoviny, přezrálá jahoda, kořenité tóny až do lékořice a černého pepře, výraznější ale dobře integrované dřevo. Suché, s výraznou kyselinou a také tříslovinami, znát i hodně vysoký alkohol. Intenzivní, hodně dlouhé, opět peckovinově ovocité s kořenitými tóny. Efektní, nabušené, moderní, mladé a teprve na cestě. Barolo 2008 od Pio Cesare.

wset_sklenky

Barva hlubší, rubínová, mírně naleželá. Vůně tmavé peckoviny, švestky, dřevo a karamel, cedr, pryskyřičné tóny, kůže, decentní živočišnost, podzimní les. Zajímavé, příjemné, již rozvinuté. Suché, s fajn kyselinou, tak akorát plné, vyvážené. Směs červených a tmavých peckovin, sladká kořenitost, šťavnatost, již uhlazenější tříslo, opět ten pryskyřičný tón, zřetelně uleželé v sudech i v lahvi, strukturované, pěkné červené. CVNE (Compañía Vinícola del Norte de España) Imperial Rioja Gran Reserva 2004.

Nijak tmavá citronová žlutá. Ve vůni mix medu a citrusových tónů, kamenitá mineralita, něco kořenitých tónů, sladké jablko, broskev, broskvový konfit. Bude to sladké :-) A také je, příjemně sladká se slušnou kyselinou, ale upřímně bych jí tam viděl rád o trochu více a víno působí trochu nevybalancovaně. Nízký alkohol, med, broskev a meruňka, opět citrusové tóny, slušná ale nijak výjimečná délka. Německý pozdní sběr ryzlinku šel naslepo poznat snadno, ale jinak jsem na hodnocení body ztratil, dle jejich tabulek je kyselina vysoká, je to lehké, aroma ne tak výrazné, polosladké a ne sladké (což beru, sladké je vyhrazeno Sauternes, Tokaji a podobným věcem)… :-) Ale co už. Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spätlese 2005.

Poměrně hodně tmavá rubínová barva. Čistá, příjemná vůně. Tmavě peckovinově ovocné, švestky, černý rybíz, minerální tón, tuha, vypálené dřevo, masité, živočišný tón, bohatší efektní, zatím stále ve vývinu ale již přístupné. Suché, s pěknou výraznější kyselinou a také tříslovinami, poměrně intenzivní ale nijak zvlášť plné, vyvážené. Pěkně strukturované taniny, tmavé ovoce (švestky) a znovu černý rybíz, chuť kopíruje vůni i v dalších složkých, slušně dlouhé. Výborně udělané Bordeaux, potěšilo. Šlo o Pauillac, konkrétně Château Batailley 2004. Jak jsou čtyřky někdy trochu divné, u levnějších vín, tak tohle opravdu moc fajn klasika.

Komentáře používají Disqus