čtvrtek 9. ledna 2014

Cabernet vedoucí, moselský most, předpovědi na rok 2014

salon_2012_cabernetPřed nedávnem uveřejnilo Wine Economics Research Centre z University of Adelaide souhrnnou zprávu o rozšíření odrůd na téměř celém světě (měla by zahrnovat přes 99 % vinné produkce), velmi detailní a navíc srovnávající stav v roce 2000 s rokem 2010. K dispozici dalo nejen výsledný report a závěry, ale i tabulky se zdrojovými daty, takže pro nadšence do analýz a statistiky velké potěšení. Co ze zprávy kupříkladu vyplývá? Celková plocha výsadeb se za těch deset let smrskla o zhruba šest procent. Dominance několika nejslavnějších odrůd je stále výraznější, nejvíce v novém světě, ten starý je přeci jen poněkud diverzifikovanější. Před deseti lety jste na polovinu výsadeb potřebovali 21 odrůd, dnes už vám jich stačí 15 (a v novém světě jen sedm). Nejvíce výsadeb, ač se pěstuje prakticky jen ve Španělsku, držela odrůda Airén. Tu dnes předstihl Cabernet Sauvignon a obsadil první příčku (vzpomínáte na obsah Salonu vín 2012?), na druhou se dostal Merlot. Nahoru letí Chardonnay a Tempranillo, význam (alespoň plochou výsadeb) zdvojnásobil Syrah. Povětšinou tedy odrůdy pro červená vína. Před deseti lety byl poměr bílé vs. červené 51:49, dnes červené s 55 % osázených ploch vedou a částečně za to jistě může boom růžových vín. Vyčíst jde mnoho dalšího, zábavné zkoumání přeji!

Sledujete aféru s výstavbou mostu přes údolí Mosely, přímo nad slavnými vinicemi? Projekt odkládaný, zahájený, pozastavený, znovu spuštěný, rozdělující na politické scéně. Momentálně to vypadá hodně zajímavě. Unikla totiž studie, která říká, že podloží v jedné části plánovaných základů je nestabilní a most by tak mohl být nebezpečný / mnohem složitěji realizovatelný. Vláda nařídila nový průzkum, který by měl trvat zhruba tři měsíce. Tak uvidíme…

Ron Washam aka HoseMaster of Wine™ je jedním z mých oblíbených vinných bloggerů, v tomto oboru dost možná nejzábavnějším. Na webu Tima Atkina (Master of Wine) nedávno uveřejnil soubor předpovědí pro rok 2014 a u některých z nich jsem se bavil opravdu dobře. Ron, jako obvykle, trefil hřebíček na hlavičku :-) Pro ty z vás, kteří vládnete angličtinou, povinná četba!

„Italy will decide to abandon its DOCG system altogether saying, “It’s like traffic laws—no one obeys them anyway, and it’s just easier to stop pretending.”

A violent war between Masters of Wine and Master Sommeliers breaks out with each side sustaining heavy losses. At the Vatican, Pope Francis, in a stunning turn of events, encourages the two sides to keep at it, saying, “I’m the only real pontificate — screw those guys, they’re just blowhards.” A confused Doug Frost, MS, MW. tries to kill himself. The MWs blindfold captured MSs and make them identify Swiss wines, in direct violation of the Geneva Convention. A heroic MS declares, “Give me Chasselas, or give me death — but not in that order.”

Komentáře používají Disqus