středa 8. ledna 2014

Staré plány s Bordeaux nad lahví INRA vína

couhins_2008Před pár lety mne postihlo Bordeaux. Měl jsem tenkrát k dispozici peníze (neměl hypotéku, dítě, nějak zvlášť výrazný pocit zodpovědnosti a tak…), chutnalo mi, nakupoval jsem v En Primeur věci z různých apelací, sice z větší části základní ale prý charakter oblasti odrážející. Těšil se, jak je budu pít, srovnávat, měl vymyšlené degustační sety vín co půjdou otevřít společně. Uteklo 5+ let, vkus se trochu posunul, ale hlavně na některé lahve vytažené ze sklepa teď koukám a říkám si, co mne k jejich nákupu vedlo. Jaký příběh mne nakopl, co byl ten hlavní důvod proč zrovna tohle a ne jedno ze stovek/tisíců jiných. Lovím staré propagační e-maily od Tomáše Domince, častý důvod nákupu po nějaké jeho vtipné historce či lákavém popisu. U červeného Château Couhins z oblasti Graves, konkrétně Pessac-Léognan, nebylo vzpomenout si zas tak těžké.

Château Couhins (v překladu zhruba „hranice“, kvůli geografické poloze) spadá pod INRA – L’Institut National de la Recherche Agronomique, tedy národní zemědělský výzkumný ústav. A co že tam zkoumají? Udržitelné zemědělství, minimalizaci vstupů, adaptaci révy na drobné rozdíly v půdě/prostředí, variace výsledků různých vedení a především množství olistění na počet a kvalitu hroznů a podobně. Různé terroiry i další věci mají popsané na webu. A krom různých mikrošarží a zkoumání hroznů připravují i normální vína, celkem v počtu necelých sto tisíc lahví. Červeného Couhins vzniká nejvíce, je postaveno zhruba z poloviny na Merlotu a druhou část tvoří hlavně Cabernet Sauvignon s malým podílem odrůd Cabernet Franc a Petit Verdot. Zpracování dost klasické (macerace necelý měsíc, fermentace mezi 25° a 28°C, zrání rok v malých dubových sudech ze třetiny nových).

Château Couhins 2008 (moje láhev s číslem 538) je odrůdově 55 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon a 10 % Cabernet Franc, alkohol docela vyských 14 %. Víno má poměrně tmavou barvu a velmi příjemnou, elegantní čistou ovocnou vůni, sladší peckoviny hlavně do švestek, mineralita, dotyk dehtu a bezvadně zakomponované dřevo. Suché, čisté, ovocité, středně plné, výtečná kyselina, nijak zvlášť třísla a již uhlazenější, celkově takový hebčí projev, krásně pitelné, docela charakterní. Alkohol nijak netrčí, parádně vyvážená věc. Nijak zvlášť složité, ale mělo docela šmrnc a pilo se více než dobře, tehdejší investice zhruba 350 korun nelituji. Tohle je jako výsledek výzkumného projektu více než přijatelné pití :-)

Komentáře používají Disqus