pátek 17. ledna 2014

Uhodnete odrůdy patřící jednotlivým apelacím?

Le-Due-Terre-Sacrisassi-Bianco-2011Nedávno jsem tu psal, jak se vinařský svět odrůdově tak trochu scvrkává. Což ovšem neznamená, že by v Evropě nebyla neuvěřitelná záplava odrůd, často i s vlastními specifickými apelacemi. Po pár letech, kdy se člověk věnuje vínu docela intenzivně, začne mít pocit, že se ve Francii či Itálii tak nějak orientuje. Ale… ne, opravdu ne. Pravidelně narážím na jména, u kterých prostě nemám z hlavy ani odhad, co že se v té či oné apelaci pěstuje. A nebo mi nic neříká ani jméno odrůdy, než zjistím, že jde o lokální název třeba Merlotu. Jak jste na tom vy? Níže jsem si připravil desítku apelací různé náročnosti. U kolik z nich dáte bez Googlu či encyklopedie odrůdu/odrůdy, na kterých jsou její vína hlavně postavena? A jako bonus pět známých odrůd a pět jejich synonym. Spojíte je správně? Příjemnou zábavu přeji!

Text v závorce stačí označit pro správnou odpověď, netřeba je psát do komentářů. Které jsou samozřejmě otevřeny pro případné reakce k tématu.

Apelace

  1. Contessa Entellina Rosso (minimálně 50 % Calabrese aka Nero d'Avola a/nebo Syrahu, zbytek libovolné další červené odrůdy povolené v provincii Palermo)
  2. Pacherenc du Vic-Bilh (minimálně 60% Courbu a Petit Manseng, žádná z nich ale nesmí překročit 80 %, podíl Arrufiac a dále pak Gros Manseng, Sémillon a nakonec Sauvignon blanc, kterého ale nesmí být více než 10 %)
  3. Pouilly-sur-Loire (Chasselas s možností doplnit Sauvignonem)
  4. Viré-Clessé (Chardonnay)
  5. Gioia del Colle Bianco (50-70 % Trebbiano a zbytek další povolených lokálních odrůd jako Pampanuto)
  6. Colli Orientali del Friuli Bianco (hlavně Friulano, ale může obsahovat odrůdy Ribolla Gialla, Sauvignon blanc, Pinot Grigio, Verduzzo či Pinot Bianco)
  7. Bugey rosé (nejméně 50 % Gamay a/nebo Pinot noir, dále Mondeuse noire, Pinot gris či Poulsard)
  8. Pergola rosso (alespoň 60 % Aleatico, maximálně 40 % další červené odrůdy povolené v Marche)
  9. Ajaccio (primárně Sciaccarello)
  10. Controguerra rosso (alespoň 60 % Montepulciano, možno až 25 % lokálních odrůd a 15 % světových Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon)

Odrůdové páry

Cabernet Franc

Rivaner

Veltlínské zelené

Bouchy

Sémillon

Starosvětské

Müller Thurgau

Mauhardsrebe

Ryzlink rýnský

Hunter River Riesling

Správné páry: (Cabernet Franc = Bouchy, Veltlínské zelené = Mauhardsrebe, Sémillon = Hunter River Riesling, Müller Thurgau = Rivaner, Ryzlink rýnský = Starosvětské)

Komentáře používají Disqus