pátek 31. ledna 2014

Biodynamicky ryzlinkový souboj

von-winning_win-win-2012Mrknutí oka, nestřežený okamžik a dítě voní jako biodynamický rýňák a po zemi se válí tisícovka střepů z ryzlinové riedelovky. Jediný ne úplně pozitivní moment malého vinného souboje, který jsem spáchal tento týden, jméno jednoho z vín k němu úplně vybízelo. Pocházelo ze slavného pfalzského vinařství  Von Winning (web, dovozce WineGeek) a šlo o jejich základní Win Win Riesling 2012, víno pocházející ze směsi několika tratí (vinice vedou v hustějším sponu a bez nadbytečné chemie), ale připraveno stejným způsobem jako jejich prestižnější kousky, spontánní fermentací bez řízení teploty ve velkých dřevěných sudech.

Velmi těžká láhev, na tenhle klasický tvar hodně netypicky, tlustá kovová záklopka, kvalitní celokorek a efektní viněta. Ještě než to otevřete, tak působí draze, tyhle psychologické triky ambaláže fungují. Tmavší citronová barva. Velmi fresh, mladistvá, ještě trochu zaprděná vůně, které dost prospěje rozdýchání a klidně i trošku vyšší teplota. Výrazné květinové tóny, k tomu hutnější žluté ovoce, něco minerality, decentní divokost, potenciál a teprve na cestě. Suché, živé (až lehce perlička), bezva kyseliny a mírný dotek ovocné sladkosti, slušná délka, živost, nadprůměrně dobře postavené, vyvážené a výborně pitelné. Sympatické, poctivé bílé, potěšilo.

clemens_busch-riesling-trocken-2011Druhé víno připravil biodynamik z Mosely, Clemens Busch (web, dováží Flemming Teilgaard Laugesen a bude tedy v sortimentu obchodů Aromi/La Finestra), Riesling trocken 2011. I on vína fermentuje spontánně a typicky ve velkých 1000l sudech, nečiří, výrazně omezuje síru a tak, prostě normálka. Klasická pistole, kovová záklopka, celokorek, elegantní viněta. Citronová žlutá barva, trochu tmavší. Krásná čerstvá vůně, minerální, sadové ovoce (jablka, hrušky a meruňky), lehce kouřový tón, jasný mladý rýňák. Suché, živé až perlička, šťavnaté, parádní kyselina, lehkost a přitom důraznost, páteř kyseliny s linkou jakoby sladšího až krémovějšího ovoce, dobrá délka, mírně hořčinka ke konci, sympatické, vyvážené, zajímavé. S časem svěžest neustupovala, ale přidalo se několik fajn aromatických odboček. Moc dobrý kousek.

Obě vína jsou základem jednotlivých producentů, obě ale kopou výrazně vyšší ligu. Samozřejmě to vinaři vědí, takže taky stojí více, v Německu jde o záležitost blížící se 10€, u nás někde mezi 300-400 Kč (Win Win o něco málo levnější). Obě vína bez problému držela v otevřených a postupně odpíjených lahvích, uložených okolo 13°C, tři dny, aniž by se to na nich nějak významně negativně podepsalo. Souboj byl vyrovnaný, těsně vítězně by z něj asi vyšel Clemens Busch, každopádně hlavním vítězem jsem byl já, když jsem si obě vína užíval :-)

Komentáře používají Disqus