úterý 31. prosince 2013

Rekapitulace ročníku 2013 na Jižním svahu

sklizenNa úvod trochu statistiky. Pokud jde o návštěvnost, tak ta se od minulého roku změnila minimálně. Došlo k výraznému poklesu návštěv z anglicky mluvících zemí, ale k bezva nárůstu počtu čtenářů ze Slovenska, to mne moc těší! Posílilo Německo a Francie, na dvojnásobek. A masivně stoupla návštěvnost z Maďarska, o neuvěřitelných 1633% :-) V roce 2013 jsem zde uveřejnil, když počítám i tento souhrn, 249 článků. A více, nebo spíše delších, bylo i textů pro Hospodářské noviny a do dalších tištěných časopisů, podílel jsem se i na jedné knížce, letos se prostě pořádně rozepsal :-) Celkový počet slov jen v článcích zde na blogu (bez komentářů) se přiblížil počtu 150 tisíc, na znaky i s mezerami je to asi 935 tisíc. Tedy ne úplně krátký román, délkou zhruba někde na úrovni verneovky Dvacet tisíc mil pod mořem. Oproti loňsku je to o pár tisíc více, asi jak jsem se vykašlal na ankety, kvůli věčným problémům s hlasovacím modulem blogu. Ale kvantita textů není důležitá, snad šlo i o články dostatečně kvalitní, což ovšem musíte posoudit spíše vy. Že bych ale pro příští rok zkusil místo denních článků spáchat třeba detektivku? Vidím to na tři díly, s takovou tou tísnivou severskou atmosférou, zápletkou bude smrt několika osob, které jinak zdánlivě nemají nic společného, po požití stáčené Pálavy. Pozadí případu (a občas i svoje) bude odhalovat mladá moravská vyšetřovatelka Tamjanika, vášnivá žena s makedonskými kořeny, ve spolupráci s tajemným vinným novinářem…

Každopádně jsem k článkům (a zaměstnání) stihl „vyrobit“ i první vlastní pitelné víno! Muškátová i milerková směska jsou zatím v demižonech a stále ještě jdou s úspěchem pít, nikoho to zatím nezabilo a policie nemusela znovu zasahovat :-) Vzpruha pro další pokusy! Uspořádal jsem hned několik vinných seminářů/školení pro širší veřejnost než jen partu kamarádů doma, tématem byla nejčastěji sherry nebo šumivá vína. Předsevzetím pro příští rok by každopádně mělo být „více času na vinici a při cestách za vínem, méně s nosem ve sklence a nad talířem“ :-) Hodilo by se to i vzhledem ke stále probíhajícímu, byť teď už spíše velmi pomalu, hubnutí. Mám dole dvacet kilo a je to celkem znát, cítím se o hodně lépe. Takže vám asi ještě chvilku psát vydržím :o) Podařilo se mi zaběhnout deset kilometrů pod hodinu, což považuji za dost velký úspěch pro někoho, kdo ještě před pár měsíci měl přes metrák a nenáviděl byť jen pár vteřin poklusu na tramvaj. Ale sebechvála smrdí, takže jdeme na výběr z článků loňského roku…

lisovani

Témata, průvodci, fotoseriály a větší záležitosti
Letos jsem se hlouběji věnoval Champagne Krug, rovnou v třídílném seriálu. Přiznám se, že návštěva vinařství ve mně zanechala hluboké stopy. A trochu delší profil si připravil i o další šampaňské legendě, Bollinger. Ale došlo i na levnější bubliny, zpracoval jsem myslím slušný úvod do problematiky s názvem Prosecco (a ještě jsem vám dlužen poznámky k 20+ vzorkům z našeho trhu) a vůbec pil mnohem více Itálie, což se myslím v roce 2014 nezmění a trend ještě posílí. V období povodní jsem otravoval fotkami ze slunné Sicílie a v přípravě je delší téma Marsala (které zatím ve zkrácené podobě psal pro hospodářky, pokusím se dodělat co nejdříve, něco málu už tu ale bylo). Dost jsem se věnoval sherry, různé zajímavosti o tomto víně rozprostřel do série tematických článků a nebudu odkazovat na všechny jednotlivě :-) A z fortifikátů jsem se pokusil přiblížit i Madeiru. Napsal něco málo k odrůdě Chardonnay. Přinesl „živý přenos“ z Vinaře roku 2013 a následně větší článek o celém letošním hodnocení, bodových průměrech a s poznámkami k 48 finálovým vínům. A podělil se také o víkendové (foto)dojmy ze Somló.

somlo_vinice

Zahájil jsem a zase ukončil Supermarket Tour, průzkum a tipy na levná vína z běžné obchodní sítě, v článcích jako 4x Habánské sklepy pod stovku, 3x levná Cava Cristalino, 6x levný Znovín Znojmo, Z chrámů konzumu, Výprodejový Semillon ze supermarketu, Víc než víno? Přidej limetku, grep či colu… či Lidl a pět francouzských vín. Ale upřímně na to nemám čas ani peníze :-) Pokud někdo zašle sponzorský dar, případně některý řetězec dodá vzorky na zhodnocení, klidně se na další supermarketovky poctivě a objektivně mrknu. Ale sám nějak více energie tímto směrem vynakládat nehodlám.

Podvody etc.
Oblíbené téma stavu především našeho trhu s vínem, problém původu hroznů a tak podobně, jsem letos pokrýval články Důvěra v přeprodejce stáčených vín, Uměle vyvolávaný problém s označováním vín či Sudovková „pálava“ aneb víte co pijete? (nejčtenější článek vůbec).

nabidka_palava

Povedená vína a degustace ve velké zkratce
Dostalo se mi do rukou zajímavé přírodní víno z USA od The Scholium Project, vrátil jsem se k ryzlinku ze Školního statku Mělník, objevil restauraci Blue Wagon a výtečná vína v ní, nadchla mne mnohá Chablis, jako první tento rok to bylo Chablis 1er Cru Vaillon „Cuvée Guy Moreau“ 2009 a následovala mnohá další na výtečné ochutnávce, doma pak Chablis „Dessus La Carrière“ 2010, Chablis 1er Cru Vaillons 2010 vinařství Jean-Paul & Benoît Droin (i jejich Chablis základní) a jiné. Pokaždé mne dostalo základní champagne vinařství Paul Dethune, dával jsem ho pak na degustace a nejsem v tom očividně sám. Pro jednu firmu jsem dělal degustaci whisky a nadchl se pro láhev zajímavého producenta jménem Michel Couvreur. Hodně mne bavila oranžová Pálava od Tomáše Čačíka, byť pro mne možná zajímavější byla v nehotové nervóznější podobě, než ve finální uhlazené co je v lahvích.

blue_Wagon

Hodně mne bavil Grüner Veltliner SPIES 2011 vinařství Kurt Angerer a podělil se u něj o recept na výtečné tučné pečené brambory, který zkoušel s úspěchem mnohokrát do doby, než začal hubnout. Projel jsem sortiment Krásné hory, zaujala mne některá vína producenta Graf Hardegg a trošku se vrátil i k Bordeaux, zaujalo třeba mladé Clos Margalaine, ale stejně raději končím v Burgundsku, jako v článku Beaune, Givry a kachní prso. Zaujalo mne Savennières 1989 a postarší Riesling, absolvoval si ochutnávku Csaby Malatinszkeho z Villány, nadchla mne frankovka od Umathum a dost se mi líbil pokrok, který ve víně udělal Winepunk. Znovu bych si dal říct s vinařstvím Geyerhof z Kremstalu, rozšiřoval si obzory apelacemi jako Cour-Cheverny a nekriticky mne opakovaně bavila kalná šardonka od Jaroslava Osičky.

winepunk_vino

Vyrazil jsem chutnat autentická vína do Kamptalu, projel sadu vín z Maďarska a dost mne bavil jeden tamní Modrý portugal, nadchla mne vína Seppa Mosera, projel sérii vín z Jury, Burgundska a Alsaska u Fajnšmekra, zaujala mne jedna růžová cava a další normální bílá, bezva sardinské Vermentino či parádní vína z Jury od Labeta. Fantastické bylo Savennières Les Genêts 2010 „Le charme du chenin“ vinařství Damien Laureau či Schilcher 2010 z vinařství Strohmeier, dostalo mne Mille e Tre 2009 od vinařství Dva duby. Opakovaně ulítávám na bublinách z Anglie, ovšem takové BBF je taky fantastické. Potěšilo mne něco z LoiryBrut Blanc de Noirs z Champagne Marguet a taky sem tam nějaký ryzlink, ten včetně jedenácti bodů vývoje vinného geeka.

degustacni_set

Zajel jsem do Velkých Bílovic bodovat autentická vína a naše komise na příčku nejvyšší vynesla Blanc de Blancs 2009 z Dobré vinice. Dvanáctkrát jinak se předvedla Barbera od Boeri Alfonso, zajímavý byl degustační souboj Domaine Weinbach versus Domaine Zind-Humbrecht a pokračovali jsme v projektu přechutnávání domácího rulandského modrého v pěti letech věku. Vyzkoušel jsem si slepou degustaci autentických vín, potěšilo otevření výtečného winebaru Vinograf, vinotéky Flavours disponující samoobslužným systémem Enomatic či speciálky na Prosecco nazvané Prosekárna. Projel jsem si šestici vín od Petra Kočaříka, zašel na International Wine Show a překvapen byl jedním zweigeltem z Wachau.

flavours_enomatic_1

Nadšen byl Akátovými ryzlinky 2011 od Richarda Stávka, s různými autentickými víny oslavil první narozeniny baru Veltlín a projel sortiment čejkovického vinařství Rovenius. Zaujalo mne hned několik různých milerek, především pak Feldmarschall von Fenner zu Fennberg 2010 a Müller-Thurgau Eisacktaler 2012. Parádní byla bílá z Wachau od Franze Hirtzbergera, zaujal velmi starý družstevní sylván či jedno příjemné Nero D’Avola ze Sicílie. Nad burgundou přiblížil nový uzávěr na vína, popil základní ale bezva ryzlinky, opakovaně mne nadchlo sicilské Nerello Mascalese, bavil mne pinot od Spielbergu a chutnalo Champagne Louis Barthélémy Brut Saphir 2002.

vinice_spitz

V létě jsem se ochladil základní Dobrou vinicí a také hromadou bezva ryzlinků od Vinonauta. Provinile pil sladké italské šumivky (Moscato jede!) a ochutnal pár reliktů minulosti, včetně Buška z Velhartic nejspíše z roku 1987. Do Itálie zabrousil s vinařstvím Pietro Zardini, chutnalo mi Beaujolais z Château du Moulin-à-Vent i Zweigeltrebe od Jakuba Nováka. Psal vám od lahví chlazených v potoce, znovu mi moc chutnal Dirler-Cadé, degustoval dvě jurská vinařství a absolvoval také festival slovenských vín. Sedělo mi Pétalos del Bierzo 2011, moc mi chutnal Ryzlink ze Sonberku a pinot od Manincoru a pil jsem i slušné crémanty z Alsaska.

dva_duby_cervena

Podělil jsem se o svou lásku k ginu a zaskočil na Modřanský viniční košt, popil 2011er Maximin Grünhäuser Riesling Trocken a taky Pepíka aneb Pinot Noir 2011 z Tasmánie. Přechutnal pár vín od Dva duby, opakovaně Prosecco Cuvée del Fondatore GRAZIANO MEROTTO, udělal si výlet k Máchovu jezeru a podělil se také o poznámky k vínům z Loiry od vinařství Joseph Mellot. Pil Chardonnay i Savagnin z Jury, sem tam Barolo nebo Champagne Pierre Gerbais. Ve sklence mi skončila efektní sicilská šardonka a také desetkrát József Horváth alias Ráspi. Bezva je Le G de Château Guiraud, v Blue Wagon si vyzkoušel Dobrou vinici párovanou s jídlem a přinesl report z dalšího ročníku přehlídky Jiná vína. Chutnala mi frankovka od Heidi Schröck, nadchl McWilliam's Mount Pleasant Lovedale Hunter Valley Semillon 1998 Museum Release, chutnal jsem Barbólo/Parbólo/Noto od Boeri Alfonso (a taky jejich Chardonnay), přinesl kávový tip pro vínomilce a prochutnal nabídku Tibora Melecskyho (ex-Strekov 1075).

mikkeller

Pro hospodářky naslepo přechutnal burčák, zašel na degustaci vinařství Ilias, zkusil francouzsko-novozélandský Sauvignon a od jiného Francouze zase jeho novozélandský pinot. Moc mi chutnalo Champagne Benoît Lahaye, navštívil jsem vinařství Béla Fekete, udělal kohoutka na víně a dal si k tomu biodynamický tasmánský pinot, vyrazil do Kodaně a popil NOMA pivo (restauraci nenavštívil, jiné skvělé ano, ale ještě jsem o nic nezvládl napsat, jenom pár prvních dojmů). Zachlastal Sopron 2011 vinařství Weninger, Juhfark 2010 vinařství Kolonics, zkusil obludnou Rovertondo Valpolicella Ripasso Superiore 2010 a taky dvě přírodní šampaňská. Na degustaci dovozce Dvě deci mne nadchlo hlavně Domaine Mittnacht Frères z Alsaska a jejich Les Fossiles Riesling 2012, později bavil i jejich tramín. Do Itálie zabrousil s Primitivo di Manduria Villa Santera 2011 a později se více rozepsal i o dalších vínech z podniku Leone de Castris. Veltlínské zelené 2011 od Zdeňka Vykoukala mne neustále provokuje, košer pinot z Chrámců a Chasse-Spleen mám tak nějak spojené dohromady, oslavil rok fungování Blue Wagonu s hromadou Pinot Noir Haltýřky 2011 vinařství Stapleton-Springer. Objev Sympatického šampaňského domu Chapuy mne dost potěšil, stejně jako krásné Nebbiolo od Ar.Pe.Pe.

errazuriz_icons

Chutná mi sekt Mělnického vinařství Kraus, Beaujolais z Domaine de Thulon a o dost méně svatomartinská, u nich jsem se alespoň zamyslel nad vhodným párováním s husou. O restauracích a jídle jsem tu letos moc nepsal, ale byl třeba na večeři u Hestona Blumenthala a doporučil jeden sherry bar s jídlem, oboje v Londýně, bohužel. Příjemně překvapilo kalifornské Chardonnay z Freemark Abbey, zaujala ochutnávka řady Ikony od Errazuriz a vlastně i dvě prestižní vína od bohémky. Beaujolais Nouveau 2013 jsem představil hned na dvanácti vzorcích a nebyla to tedy žádná hitparáda. Pro úchyláky nabídl višně divoce pivní nebo bubliny od Strohmeiera (a ve stejném článku přístupnější od Jana Stávka). Něco málo sepsal ke svařáku, popil Château Mille Roses, zdegustoval Vinařství Sv. Tomáše z Malých Žernosek a zajímavou degustaci absolvoval a poté popsal v článku Seřadíte vína od 100 do 5000 Kč naslepo?

croix_mouton_set

Představil ryzlinkový sekt a hodně nadprůměrné Prosecco, hodně divoká „autentická“ vína z Domaine Le Temps des Cerises, tři ryzlinky z různých koutů světa a taky doma spáchal malou vertikální degustaci Château La Croix Mouton. Na zadek si sedl z Meursault Clos de la Barre 2009 od Domaine des Comtes Lafon, chutnal mi Saint Laurent Craig´s Reserve 2008 vinařství Stapleton & Springer a naprosto dostalo kanadské šumivé víno Grande Cuvée Blanc de Noirs od 13th Street Winery. Opakovaně jsem se utápěl ve vínech z italsko-slovinského pomezí – Collio & Goriška Brda aneb vozit nebo ne?, Radikálně různorodý Radikon, Nová měřítka s bílou Itálií a nesířenou Moravou, Hlavně mladá bílá od Venica & Venica, Průřez sortimentem od Winegeeka.

O víně hlubokomyslně :-)
Zamýšlel jsem se o O červeném, ne černém, víně, kabinetních vínech s obludným alkohoholem, o ideálním vinném lístku, jak poznat dobré víno, že hodnocení vína je hovadina, co udělá jeden bod v hodnocení či o petroleji ve víně. V článku Dvě flašky k šu**ní řešil problematiku doporučování vína.

leroy_pinot_2

Různé
Jedním z WTF? momentů minulého roku se jistě stal rozhovor s Kristem (a přidal pak ještě jeden o burčáku) či objev videodegustátorů Beefa a Karlíka. Doporučil jsem vám nějakou tu knihu a také jedno divadelní představení.

A bylo toho ještě mnohem více, ale nemá smysl dávat odkaz na úplně všechny články, však si je můžete projet sami :o) A těch vín, na které se v článcích vůbec nedostalo a dost možná ani nedostane… Byl to náročný rok, jen co je pravda. Ale povedený!

radikon_pinot_grigio

Předchozí rekapitulace: 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008

Komentáře používají Disqus