středa 4. prosince 2013

8x Vinařství Sv. Tomáše z Malých Žernosek

sv-tomas-pinot-grisMinulý týden dorazil do Prahy Zdeněk Vybíral z malého rodinného Vinařství Sv. Tomáše v Malých Žernosekách, aby ve vinotéce a obchodu delikatesami Fajnšmekr představil vína postavená na pinotech (blanc, gris i noir). Všechna pochází z viniční trati Na Dobraji (vinice Nad mlýnem, U lomu, Na Dobraji) a vznikají spíše způsobem konvenčnějším, tedy zakvašení vhodnými kvasinkami pro to či ono víno a v nerezu, v menší míře jsou dále školena ve dřevě. Přesto mne v minulosti zaujala, působila docela poctivě, s odrůdovým charakterem a přitom ne nějak šablonovitě zmanipulovaně, byť někdy jsem z nich měl trochu „nečeský“ dojem, působila až nezvykle hutně. I proto mne aktuální produkce zajímala, bohužel večerní ochutnávku a setkání s vinařem jsem nestíhal a tak se zastavil vína prozkoumat o den později.

Vinařství Sv. Tomáše má podle všeho trochu „logistický problém“ (spíš než že by šlo o záměr). Přijde mi, že hrozny často nejsou posbírány v ideální dobu a raději vyzrálejší než naopak. Výsledná vína sice možná sbírají medaile, uspějí na Králi vín či nominační výstavě do Salonu, ale na mne jsou tak nějak… moc. Vysoké obsahy alkoholu, nejnižší číslo jsem zaznamenal 13 % a to u červeného, bílá i rosé v klidu 14+, leckdy navíc v kombinaci se zbytkovým cukrem již zhusta v kategorii polosladké nejsou něco, co u mne podporuje chuť dát si více sklenek. Alkohol 14 % a více není nutně špatně, i taková vína umí být vyvážená a dobře pitelná pokud má tělo dostatek dalších složek. Jasně, jsou to Čechy, takže tam stále bývají i kyseliny, ale přesto… Prostě se nemohu zbavit pocitu, že štíhlejší projev by jim slušel víc, než tato tučnost.

Vinařství-Sv.-Tomáše-set

Pinot Gris 2011 pozdní sběr (14 %, suché) čerstvá vůně, čistá, podzimní ovoce, chlebový kvásek. Suché, plnější, kulatější ale s velmi dobrou kyselinou, důraznější. Fajn pití, byť alkohol hlavně v teplejším trochu hrubším konci dost znát.

Pinot Noir Klaret 2011 pozdní sběr (14 %, suché) barva čajové růže, jemnější ovocnější vůně až bych skoro tvrdil elegantní, velmi suché a plnější v chuti, bezva kyselina, pitelnost, lehká hořčina v závěru. I přes vysoký alkohol uměřenější, sympatické víno. Nic složitého, ale potěšilo a pilo se dobře.

Pinot Noir Klaret 2012 výběr z hroznů (14.5 %, polosuché) výrazně voňavější, čerstvé, jahodový kompot, marmeláda, jogurt. Nasládlé ale s dobrou kyselinou, kulatější ovocné, delší a hutnější. Určitě líbivější než předchozí rosé.

sv-tomas-pinot-noirPinot Noir 20121 výběr z hroznů (13 %, suché) nijak tmavý v barvě, ale poměrně intenzivní ve vůni, višně v čokoládě, káva, něco kořenitosti, dotyk živočišnosti. Mladé a ještě hodně živé v chuti, pěkná ovocitost, tříslo, dobrá délka a čokoládová dochuť, plnější, lehce připečený mírně nahořklý konec. Použití dubového sudu je znát. K vínu jsem se vrátil, nechal si ho ve sklence a zkoumal, má to potenciál a rád vyzkouším i někdy v budoucnu. Právě jejich pinot mi někdy přišel až netypicky nabušený a teplý.

Pinot Gris 2012 výběr z hroznů (15 %, polosladké) chlebovina, něco medu, ovoce zapečené v koláči ve vůni, sladší, kulaté a hodně plné v chuti, kyselin tu je ale upřímně pro nějakou větší živost nestačí, mírně hořčina v závěru. Hutné, důrazné, ale tak nějak přestřelené, nepříliš vyvážené. Moc neoslovilo.

Pinot Gris 2010 výběr z hroznů (14 %, polosladké) uleželejší, komplexnější ve vůni, medovost, citrusy, jasný dotyk botrytických hroznů. Plnější a nasládlé, ale díky výrazné efektní kyselině působí vyváženě a dobře pitelně, opravdu skvělá délka. Hodně povedená záležitost, asi bych netipoval rulandu šedou a projevem naslepo nejspíš poslal do Německa :-) Desítka byl na kyseliny ročník štědrý, tomuhle vínu to rozhodně prospělo.

Pinot blanc 2012 výběr z hroznů (13.5 %, polosladké) je víno čerstvě lahvované a poněkud sevřenejší ve vůni, objevuje se sladší ovocitost a decentně těkavka. Sladší, kulaté, něco kyseliny to celkem drží, plnost a výraznější ovocitost, líbivější pití. Nic složitého.

sv-tomas-seda-botrytickaPinot Gris 2010 Botrytický sběr (13.5 %, polosladké) výrazná a již uleželejší vůně, medová, podhoubí, jasný botrytický charakter, med, podběl, citrusy a decentní náplast. Plnější, delší, hutnější sladší v chuti ale s výtečnou kyselinou, dlouhé, bohatší, hodně povedené. Ovšem cena zhruba na dvojnásobku výběru stejného ročníku, který třeba mně poskytne dokonce lepší zážitek, byť pro sladkomilnou část populace je vzorek poslední samozřejmě dál.

Komentáře používají Disqus