pondělí 14. října 2013

Podzim a sympaticky obludná Valpolicella

Tenuta-Valleselle-Rovertondo-Valpolicella-Ripasso-Superiore-2010Podzim v plném proudu. O víkendu jsem si zaběhal v mlze v Podkrkonoší, tento přírodní jev mi plně vyhovuje, protože mé marné pokusy o sportovní výkon nejsou pořádně vidět. Když se mi postupně před očima objevoval kostel Byšičky, který jako by vypadl ze Svatební košile od Erbena, mělo to neopakovatelnou atmosféru. Doma jsem přidal kvasit ještě demižon s jablečným moštem, i něco jako cider tedy bude. A jen co přetočím bílá a budu je moct umístit někam jinam, vznikne prostor na demižony s růžovým a možná i červené se najde, byť pro zpracování v bytě je trochu logisticky náročnější. Letos v zimě bude rozhodně co pít… či vylít :-)

Každopádně venku sychravo a mlhavo, byla chuť otevřít něco na zahřátí. Nedávno mi při slepé ochutnávce přistála ve sklence Ripa Magna 2010 z Veneta vinařství Tenuta Valleselle a teda nebylo snadné ji zařadit. Jde o odrůdu Corvina v čisté podobě a z decentně přisušených hroznů, obvykle ji najdete spíše jako součást ve směsích u Valpolicelly a Amarone. Bylo to víno hutné, aromatické, opravdu plné a sladce ovocné (vysoký alkohol a zároveň i dotyk zbytkového cukru), kulaté ale se slušnou kyselinou, výborně udělaná efektní obluda. Schválně jsem ji koupil pro jednoho italofila, jestli si tipne přibližně správně. A přihodil k ní od stejného vinařství také Rovertondo Valpolicella Ripasso Superiore 2010, tedy již klasičtější směs Corvina 80 %, Rondinella 15 % a Molinara 5 %, jako bonus s matolinou z Amarone, ale jinak zpracováno podobně a také se zráním 12-18 měsíců ve velkých (5-20hl) slavonských sudech.

První, čím vás to víno zaujme, je obludná láhev. Obrovská, se zdobením přímo ve skle, vypadá spíš jako magnumka a prázdná váží více než běžná sedmička plná (kdysi jsem něco k tématu psal, od té doby se leccos posunulo dál). Zde tahle láhev myslím plní jediný účel, aby to i vypadalo maximálně efektně a draze, nic víc (tady bych nějaký účel stabilizace okolní teploty atd. opravdu neřešil). Což ovšem funguje, jako dárek ideální a ostatně i obsahem. Velmi temná barva. Koncentrovaná tmavě ovocitá vůně, lesní ovoce a k tomu i „borovice rozvoněná v létě na slunku“, marmeládově sladká, čokoláda. Suché, plné, mohutné, sladce ovocné a kulatější ale i s fajn tříslovinou a především dostatkem kyselin, díky kterým to jde fajnově pít. Efektně líbivé ale nepůsobí nějak falešně a uměle, láhev jsme do sebe hodili s chutí. Tohle je přesně takové to suché víno, které nutně musí bavit i ty, kteří jinak vyžadují sladší věci. Nemluvil bych to o nějaké eleganci a jemnosti, jde to na věc poměrně zpříma, ale překvapivě sympaticky. Obluda, ale má dobré srdce :-) Ze sortimentu zajímavého menšího dovozce Popp-víno.

Komentáře používají Disqus