středa 18. září 2013

Kávový tip pro vínomilce

etiopia_slowdripVyznat se v kávě je dneska trendy, já tomu zatím příliš nepropadl a mám svých starostí dost se světem vína, to už si spíš hraju s různými čaji a jejich alternativními způsoby přípravy (pomalu za studena macerované jsou v létě obrovská zábava!). Ale dobrou kávu si užít umím. V oblíbeném karlínském podniku Můj šálek kávy mají momentálně nabídku, která je (ač tak určitě není primárně zamýšlena) jako dělaná pro nadšence do vína, kteří chtějí vyzkoušet, o čem že ten kávový hype vlastně je. Včera byla v nabídce káva z Etiopie, konkrétně regionu Yirgacheffe a oblasti Kochere  (více třeba tady), připravená jako japonský osmihodinový slowdrip. Cože to?

Nějaké informace najdete třeba tu, důležitý je ale výsledek a jeho servis. Studenou intenzivní kávu dostanete ve vinné sklenici a můžete tak využít všech svých degustátorských návyků a postupů jako u vína. Nečicháte k malému keramickému hrnku s horkým kafem, ale k nástroji co dobře znáte, ve kterém je nápoj v teplotě na kterou jste zvyklí… :-)  Ve sklence byla káva poměrně temná, aromaticky výrazná, kakao a čokoláda, višňový likér s až hořkými tóny rozkousnuté pecky, pražené mandle, efektní věc. V chuti překvapivě jemné a uhlazené, vyvážené, nijak zvlášť hořké (spíše v dochuti) s fajn kyselostí, chuť jednodušší než vůně u které jsem se bavil hodně. Ale fakt dobrý, byť tedy můj popis bude asi na hony vzdálen tomu, jak by výsledek popsal odborník. No a když si o pár minut později dáte tutéž vstupní surovinu, ale připravenou jako filtrovanou kávu (resp. v případě šálku je to efektní vakuum pot), kde je projev znatelně odlišný, ne tak výrazný a elegantnější, jemný… možná se pro kávu nadchnete :o)

A nebo také ne, nikdo vás nenutí zabývat se jí a rozumět jí. Byť se dneska z různých foodwebů může zdát, že kdo nehodí číšníkovi na hlavu espresso co nemá ideální mikropěnu je gastronomický barbar, není tomu tak. Ostatně podobný tlak je i u vína, jakoby rozumět mu bylo součástí nějakého kulturního vzdělání. Ale to je trochu blbost :-) Což nic nemění na faktu, že pokud se jakémukoliv tématu budete chvilku věnovat, odmění se vám bezva novými zážitky. A taky výrazně prodraží, to co vám přišlo jako chutný standard se najednou posune do zóny „jedině v případě nouze“ :-) Víno, čaje, káva, destiláty… všude je to stejné.

Komentáře používají Disqus