pondělí 30. září 2013

Pomáhat a chránit muškát s milerkou

sklizenVčera ráno jsem vyrazil sbírat. Pár řádků milerky a muškátu to bylo, sem tam nějaká další drobnost k tomu. Ač jinak docela chladno, tak na vinici začalo smažit sluníčko už někdy po deváté. K desáté se vyrojila kvanta včel a vos a přidala ke sklizni, u některých hroznů bylo nutno provádět „bobulový výběr“ a odstraňovat ty naďobané. Sem tam se přidala botrytida, takže jestli to celé nějak rozumně vykvasí, půjde o pražskou bílou szamorodni směsku :) Když jsme okolo poledního začali nakládat sklizeň do auta, dorazila městská policie. A prý co tam děláme, komu ta vinice patří, kdo nám dovolil sklízet, co sklízíme… legitimovali jsme se a začali vysvětlovat, proběhl i telefonát s členkou zahrádkářského svazu která parcelu obhospodařuje a povolala nás na výpomoc, trochu je obměkčilo i předvedení klíčů k vrátkům na vinici. Nakonec jsme dali na ochutnání i hrozny a nadále se rozhovor ubíral k tématům cukernatosti, dozrávání v Praze, dalších odrůdách co na vinici rostou a (ne)módnosti Modrého portugalu. Ukázalo se totiž, že vedoucí strážník je z Velkých Pavlovic, nakonec to bylo docela fajn intermezzo. Ale stejně by mne zajímalo, zda hlídka prostě jen jela kolem a zkontrolovala nás z vlastní iniciativy, nebo je nějaký místní aktivní obyvatel zavolal.

lisovani

Odpoledne jsme hrozny pošlapali, trošku nervózně vzhledem ke všem těm bodavým hmyzákům, ale nakonec úplně v pohodě. Ani to moc nestudilo :-) Šup s víny do lisu, naplnit demižony rozličných velikostí, umýt všechen ten bordel okolo a hurá domů. Část hroznů kvasí ve sklepě společně s víny z další pražské vinice, tři nádoby jsem si odvezl domů a pokusím se doškolit tam. Tentokrát, abych nestresoval že to nekvasí a neměl nutkání přidat „ušlechtilé“ kvasinky, jsme mošt rovnou naočkovali již (spontánně) kvasícím muškátem, tak uvidíme. Teprve dnes jsem dokupoval kvasné zátky, ale do rána mi z jednoho demižonu vystřelil (pravda silikový, ty drží ve skle tak všelijak) špunt, takže to vypadá nadějně. O případný pitelný výsledek se za pár týdnů rád podělím :-)

Komentáře používají Disqus