úterý 24. září 2013

Francouzsko-novozélandský Sauvignon

metis_sauvignon_2010Mám docela rád loirské Sauvignony od Pascala Joliveta, byť jsem se tu o něm nějak víc nerozepisoval (tu jedno video). Třeba někdy časem. Při nedávných dnech Marianne se slevových akcí účastnila i prodejna AdVivum, při cenách mínus 25 % se kupa vín dostala již na úroveň, kdy jsem o nic začal uvažovat (běžné maloobchodní ceny jsou proti civilizovanému světu drobátko… přehnané). A tak mi doma skončil i Metis Sauvignon Blanc 2010, což je spolupráce právě Pascala Joliveta s vinařstvím Trinity Hill, víno z novozélandské oblasti Hawkes Bay a vybraných tamních chladnějších vinic, Mangatahi a Porangahau. Hrozny se sbírají v delším rozmezí pro větší diverzitu projevu, po rychlém lisování kvasí v nerezu a víno leží několik měsíců na jemných kalech.

pascal_jolivetSlušná barva, žádná úplná bledule. Čerstvá, výraznější a až trochu štiplavá vůně, ve které se míchají travnatější zelené tóny a náznaky minerality s dávkou sladšího ovoce. Krom citrusů mučenka, postupem vlivu vzduchu se posunuje do hodně tropických tónů a přezrálých broskví. V chuti hodně suché, opravdu výrazné kyseliny, ovocité, plnější, slušně postavené, efektní. Ale čím déle jsem to pil, tím více odcházelo, zbytek vína druhý den byl až neharmonický, na jednu stranu tropicky sladce voňavý a na druhou až ostře kyselý v chuti. Skoro si říkám, že tohle se mělo vypít o něco dříve a možná by nabídlo lepší zážitek. Upřímně… prakticky cokoliv z jeho francouzských vín mi chutná více a „Sancerre“ charakter, o kterém se u tohoto vína mluví, jsem tam moc neviděl. Ovšem vinětu to má parádní a nápaditou :o)

Komentáře používají Disqus