středa 13. února 2013

Csaba Malatinszky – Cabernet Franc v plné kráse

Csaba_MalatinszkyCesta Csaby Malatinszkeho (web) k vlastnímu vinařství začala nejdříve v roli sommeliéra a následně obchodníka s vínem. Má to logiku, takové víno jaké má rád a chce prodávat je asi nejlepší připravit si sám :-) Nějaký čas strávil ve špičkových vinařstvích v Bordeaux a momentálně jde o stoupající hvězdu maďarského vinařství slavící úspěchy nejen doma. Od roku 2000 vinaří v oblasti Villány, po Tokaji jedné z mála kterým se dostává výraznější mezinárodní pozornosti (nejspíš díky mohutným červeným), v režimu bio na třiceti hektarech spíše mladších výsadeb. Postupně přešel na pětistovkové sudy z maďarského dřeva (lokální sudy jsou momentálně trend), ve sklepě to nepřehání s intervencemi – spontánní fermentace, minimální či žádná filtrace, krom síry nic dalšího dodaného. Vinař dorazil do Prahy a svá vína prezentoval ve spojení s jídlem na večeři (neúčastnil jsem se) a následně i degustaci ve vinném baru Veltlín. Ochutnávala se vína z prémiové řady Noblesse (výraz prémiový se nadužíváním naprosto vyprázdnil, v případě Csaby to je jeho střední třída, vína pouze ze samotoku z vybraných poloh) a jedno super-prémiové z řady Kúria (v překladu šlechtické sídlo, takové Château vlastně… Csaba je potomkem šlechtického rodu a vinaření lze u nich vysledovat až do čtrnáctého století k Balatonu, takže to není úplně vycucané z prstu).

Noblesse Chardonnay battonage 2009 bylo jediným bílým ochutnávky. Zlatavá barva, intenzivní hutnější ve vůni, krémovost, něco minerality a decentní oxidativní dojem. Suché, naleželejší v chuti, výraznější, s docela fajn kyselinou, delší. Pocitově takové zvláštně rozhozené, něco mi tam neladilo a nějak zásadně mne neoslovilo, prostě „jen“ slušná šardonka nepřepálená dřevem. Přitom si s tím vinař vyhrál, jde o směs tří částí – z nového sudu s malolaktikou, ze starších bez malolaktiky (zabráněno sírou) a nerezového tanku taktéž bez malolaktiky, promícháváno na kalech několik měsíců.

Csaba_Malatinszky_set

Noblesse Pinot Bleu 2007 je směsí 70 % odrůdy Kékfrankos (= Frankovka) a 30 % Pinot Noir, rok v sudech. Již poměrně výrazně naleželá vůně, trochu divočejší, zemitější, ovocitost a kořenité tóny. Suché a tvrdší v chuti, poměrně plné, výrazná kyselina, ovoce, kořenitost, dost třísla, svíravé. Upřímně tady jsem si taky nebyl zrovna dvakrát jistý.

U Noblesse Merlot 2007 vinař všem doporučil nevířit tak zuřivě sklenkami a nechat vyniknout jemnější aromata, nejen alkohol :-) Tmavě ovocitá vůně, výrazná, hutnější, bude ještě potřebovat čas. V chuti suché, silné, strukturované červené, delší, s dotykem čokolády v dochuti a stále poměrně výrazným tříslem. S bezvadnou kyselinou a dobře pitelné.

Noblesse Cabernet Sauvignon 2008 je o dost důraznější než předchozí vzorky, divočejší, velmi výrazný, zároveň s trochou oxidace. Temně ovocité, tříslovinné, hutné, čokoládově doznívající, nabušené a koncentrované, ale překvapivě stále poměrně dobře pitelné. Na mne poněkud přestřelené, ovšem čas ukáže, jak bude zrát.

Csaba_Malatinszky_cabernet_francNoblesse Cabernet Franc 2008 představil odrůdu, na kterou Csaba sází nejvíce, ale ostatně v celém regionu slaví docela úspěchy a dosahuje výtečných výsledků. Víno mladé, temné, hutnější s bezva linkou evokující zelený pepř a odrůdu dobře prozrazující. V chuti suché, silné, důrazné, skvěle strukturované, plné, dlouhé, vyvážené. Kyseliny, vyzrálé ovoce, precizní práce se dřevem… koncentrované a nabušené, ale přitom skvěle pitelné, s dávkou nečekané elegance. Špičkové červené a víno večera!

Kúria Cabernet Franc 2007 je nefiltrované víno z trochu starších (ale jen 12+ let) výsadeb, tři roky v pětistovkách maďarských sudech. Ale tipoval jsem i nějaké drahé dřevo odjinud, prý ovšem nepoužito. Ten projev byl mnohem uhlazenější a jemnější než u předchozího vína, celé jakoby vyleštěné, vypiplané, trochu do stylu některých moderních Bordeaux resp. variací na ně. Odrůda jakoby zastřena do dojmu „velké červené“. Efektní, sladce ovocité, dřevo, silné, strukturované, dlouhé a komplexní, jemné třísloviny, výtečné víno. Jen… nevím, jakoby příliš vyumělkované (jeden kolega degustátor mi opakovaně říkal, že si nevážím dokonalé harmonie a uhlazenosti a hledám nějaké nadbytečné „ostré hrany“, možná má i trochu pravdu…). Na jednu stranu asi jedno z vůbec nejlepších vín čistě z odrůdy Cabernet Franc co jsem kdy pil, na stranu druhou bych si tuhle odrůdu nejspíš vůbec netipnul. Jsem rozpolcen :-)

zaklopky

Nenadchlo mne vše, ale nutno uznat, že ve vlajkové odrůdě Cabernet Franc patří Csaba Malatinszky ke špičce a směle může konkurovat nejen tomu nejlepšímu z Villány, ale i klasice z Francie. Villány občas (no dobře, hodně často) sklouzává k přepáleným obludám s výrazným alkoholem a džemovým projevem, Csaba u všeho udržuje svěžest a určitou (důraznou) eleganci, to se mi líbí a vyhovuje mi. Sice pěstuje třeba i Modrý Portugal či Kadarku, ale říká, že z nich plný potenciál terroiru nedostane. Hlavně u Cabernet Franc se mu to daří víc a ten se nebojím doporučit bez výhrad. Csaba je rozhodně zajímavá osobnost, možná nebýt lehké jazykové bariéry dokázal by mne i ostatní strhnout o trochu více (třeba jako Zsolt Sütő). Každopádně to byla další moc fajn a zajímavá zkušenost s víny Maďarska, jejichž kvalita jde hodně nahoru.

Komentáře používají Disqus