čtvrtek 31. října 2013

Dvakrát Morava a italské bubliny na oslavě

springer_haltyrkyVčerejší oslava prvního výročí restaurace Blue Wagon, stále v plné síle fungující a jedné z mých opravdu oblíbených, mi způsobila lehkou kocovinu. Ale poznámky ke třem hromadně rozlévaným vínům (vše foceno jen telefonem, omluvte tedy sníženou kvalitu obrazu) jsem si napsal hned po první sklence na začátku, tak snad trochu relevantní jsou, pak už jsem jen popíjel a to především pinot. Konkrétně šlo o Pinot Noir Haltýřky 2011 vinařství Stapleton-Springer (web), z této polohy panenské víno. Haltýřky jsou dnes součásti většího celku Terasy, je to jejich první část (společně s vinicí Bratáčky, o co lépe tahle jména zní než takové technicistně zjednodušující „Terasy“) když byste šli od Kobylí. Jde o spíše tmavší typ pinotu a víno voňavé, mladičce šťavnatě ovocité s dotyky zrání ve dřevě, suché, s výtečnou kyselinou a i přes alkohol přes třináct procent docela lehce působící a až nebezpečně snadno pitelné. Nijak složité, ale zároveň pěkně postavené, jasně odrůdové, poctivé, sympatické. Trochu syrovější, energické, i přes panenský sběr by si určitě zasloužilo a nejspíš dobře bude ještě pár let zrát do krásy, ale moc fajn už teď. Hodně bavilo, hodně se vypilo…

merotto_prosecco_colbeloNa úvod, ale posloužilo dost dobře i v průběhu večera, se podávalo „COLBELO“ Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry z Casa Vinicola Merotto (web), už jsem tu psal o jejich top cuvée. Víno výtečně vytrvale perlí. Je velmi čerstvé, s jemnější příjemnou květinovo-ovocitou vůni a přes nízký alkohol plnější chutí. Tu určitě dělá trochu vyšší dozáž, zbytkový cukr je tam znát, ale celek je bezvadně vyvážený, chuť ovocitá, delší, docela seriózní. Hodně slušné nadprůměrné typické prosecco, líbivější styl ale výtečně udělaný. Mimochodem Bottega del Vino (FB), kde Merotto prodávají, nově zařadila i tichá vína z dalších regionů Itálie a můžete tam obvykle i něco před nákupem ochutnat. Jo a to Cuvée del Fondatore dostalo tři sklenky v Gambero Rosso i letos, třetí rok za sebou, což je slušný úspěch.

samsula_chardonnayJako bílé se pak rozlévalo Chardonnay 2012 pozdní sběr (Čejkovice, trať Díl u Včelína) vinařství Jakub Šamšula (web). Tohle je takový ten styl bílého, které s trochou nadsázky může být „cokoliv odkudkoliv“. Výrazná tropicky ovocná sladší vůně, v chuti dostatek fajn kyselin a svěžesti ale i lehký dotyk cukru a teplo z vyššího alkoholu, kulatější, slušné dlouhé, intenzivní. Moderní nízkoteplotní kvasinkové bílé, v tomto ohledu technicky precizně zvládnuté, jaká přicházejí v +/- skoro stejné podobě ze všech koutů planety a můžete si vybrat, kterého jejich producenta chcete podporovat. Proč ne, očividně jsou ještě stále hodně oblíbená (varianta máslová a navoněná dřevem trochu opadla), a že mne nudí je jen můj „problém“ :-)

Komentáře používají Disqus