středa 2. října 2013

Kohoutek s tasmánským pinotem

Stefano-Lubiana_Pinot-NoirO víkendu, na Den české státnosti, jsem vedl krátkou debatu na téma „jídlo zblízka“, o lokálních surovinách a podobně. A k obědu připravoval mladého českého kouhoutka, jednoho z na statku nadbytečných (jak už to tak u kohoutků bývá), hezky po burgundsku na víně. Tedy to víno bylo z Moravy, Modrý portugal a Zweigelt, k tomu ještě trochu Aglianica z Itálie. V receptu, vyzkoušel jsem zajímavý z knihy Culinaria France, se vyskytovalo hodně nelokální kakao a hotové jídlo jsme zapíjeli Pinotem Noir, ovšem z Tasmánie. Děsně mne baví víno či zelenina přímo z/od Prahy, nebo rohlík co upečou v pekárně za rohem, ale globalizace má jinak taky něco do sebe :-)

Víno? Stefano Lubiana (web) a jejich „základní“ Estate Pinot Noir 2010 byl součástí narozeninového balíčku od manželky, vybrán mimo jiné proto, že Lubiana je prvním tamním biodynamikem. Do země přišli v roce 1990 ze severní Itálie (i podle jména myslím dobře odhadnete, že šlo o oblast na hranicích se Slovinskem), ale jinak je už pátou generací vinařské rodiny. Původně hledali s manželkou vinice přímo v Austrálii, ale nenašli nic co by jim vyhovovalo, Tasmánie jim přišla podmínkami lepší volba. Dneska mají zhruba 25ha a pěstují na nich Pinot Noir, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling a něco Merlotu, nově experimentují s Veltlínským zeleným.

kohoutek_na_vine

Tenhle pinot je výsledkem několika různých sběrů ze „starších keřů“ (což u nich znamená výsadby v roce 1991, pokud to správně chápu), fermentace v otevřených kádích (dřevo a nerez) spontánně, pobyt na slupkách i po vykvašení, školení v použitých i nových barrique sudech 15 měsíců, čiření vaječnými bílky a tak, prostě celkem klasika. Uzavřeno v burgundské lahvi, s docela elegantní vinětou, pod šroubovým uzávěrem. Nijak tmavá barva, spíše světlejší styl. Hodně čerstvá, ovocitá vůně, peckoviny, maliny, pikantnější a „cool climate“ projev naznačující kyseliny. Suché, bezva kyseliny, peckovinově ovocité, šťavnaté, dobře strukturované s fajn jemnými tříslovinami, slušná délka, výborně zakomponované dřevo. Mladistvě působící, tvrdší červené, jakoby chladnější ale přitom s docela vysokými 14 % alkoholu. Pilo se to moc dobře! Takhle novosvětský Pinot opravdu můžu :-)

Komentáře používají Disqus