úterý 29. října 2013

Košer pinot z Chrámců a Chasse-Spleen

chramce_chasse-spleenPočasí venku je spíše sympatické babí léto a důvody pro podzimní splín, pokud nezačneme debatovat o povolebním stavu či projevu a aktivitách našeho prezidenta během významného státního svátku, se nedostavují. Přesto jsem v neděli vylovil z archivu dvě lahve, jejichž obsah vždy považoval za takový zasmušilý, melancholický. A vlastně ani u jedné z nich očekávání nebyla naplněna. Ne že by mi to nějak zvlášť vadilo.

chramce_koser_pinotRulandské modré 2007 Košer výběr z hroznů od Českého vinařství Chrámce, z vinice Sv. Vavřince v Rudolicích. Spíše světlejší, typická barva. Příjemná vůně, ovocitá, peckoviny směrem švestky, sušené brusinky, jemně kořenité tóny, naznačuje kyselost v chuti. Již naleželé, ale stále s čerstvou energií. Suché, s výraznějšími kyselinami až trochu tvrdší, dobře postavené a slušně dlouhé. Nic složitého a komplikovaného, ale příjemné víno v dost dobré kondici. Po pravdě mi mnohem více připomínalo jejich pozdní sběr téhož ročníku než výběr. Užil jsem si ho dost.

Heritage-de-Chasse-Spleen-2004L'Heritage de Chasse-Spleen 2004 pravidelně popíjím už takových sedm let, minimálně láhev ročně u nás padne, asi nejvíce detailů bylo v článku z dubna 2008. Čtyřková Bordeaux, v téhle i trochu vyšší kvalitativní kategorii, jsou momentálně v zajímavém stavu. Některá na mne působí tak jakoby dost vyschle, ale jiná se dostávají do sympatické uzrálé fáze, je to trochu loterie. Tenhle „splín“ má stále poměrně temnou barvu, byť již nazrává, a docela výrazný depot. Tmavá ovocitost se drží, víno pěkně nazrálo a uleželo se, zbohatlo, je tam fajn tón tuhy z tužky a dotyky živočišnosti. A tenhle divočejší tón se trochu objevuje v chuti, suché s fajn kyselinou, jestě ovocité byť trochu vyschle působící, ovšem s celkem fajn uhlazujícím se tříslem a celkově příjemně pitelné. Ale vůbec mi to nepřišlo tak zasmušilé jak jsem si pamatoval z některých lahví. A po pravdě mne bavilo víc, než některé další čtyřky co jsem v poslední době doma otevřel, včetně už docela vyhlášených kousků jako Clos du Marquis či Kirwan.

Komentáře používají Disqus