úterý 22. října 2013

Prosekárna s lahví slušných bublin

prosekarnoNetušíte, zda asociace producentů Prosecca nezaháhajila nějakou zásadní kampaň na podporu exportu? V poslední době tyhle italské bubliny vidím na každém rohu a díky tomu se mi i doma objevují výrazně častěji než bývalo zvykem. Nedávno jsem psal o obchodu specializovaném jen na Prosecco (byť tam teď mají i tichá vína) a teď otevřel nedaleko, ve Slezské 48, další. Jmenuje se Prosekárna (web), což by jistě vyniklo o trochu lépe na Proseku (jen by se pletlo s bezva restaurací), a je to takový mix malé kavárny s vinotékou a možností dát si sklenku bublin na baru. Dole je další prostor pro degustace a podobné akce, mohlo by to být fajn. Nabídka není nějak extra široká, ale bude se ještě rozšiřovat (vína si vozí sami) a už takhle na úvod je z čeho vybírat, cenově se to pohybuje někde mezi 150 až 300 korun za flašku, na horní hranici jsou docela lákavé kousky. Včera byl první den ostrého provozu a já podle všeho prvním zákazníkem, chodím pravidelně okolo s dítětem na hřiště a povedlo se mi to vychytat :-) Domů jsem si odnesl takový průřez a jednu láhev rovnou otevřel k večeři a na zpříjemnění večera.

garbara_prosecco_2012Volba padla na vinařství Garbara (web), nijak velkého producenta sídlícího v srdci oblasti, a jeho Prosecco Superiore di Valdobbiadene DOCG  Brut Millesimato 2012 (ještě mají bubliny přímo z Cartizze, apelace považované pro Prosecco za špičku; a také Col Fondo, víno z odrůdy Glera ale druhotně kvašené v lahvi, ne v tanku jak je pro Prosecco normální). Pěkná trochu tmavší barva, nic vodnatého. Menší až střední bublinky, vytrvalé pěkné perlení. Klasická, jasně zařaditelná vůně, čistá, květinová, bílé ovoce, broskve, čerstvá, příjemná. Suché, živé, středně plné, krémově perlivé, dobrá kyselina, čistota, solidní délka a fajn pitelnost. Dobře udělané, pěkně vyvážené, ale nějaký „x-faktor“ mi tam chyběl, v rámci Prosecca je to taková trochu nadprůměrná střední třída :-) Uvidíme, jak si povede naslepo, cenově už bylo tohle víno trochu výš a blížilo se třem stovkám. Postupně jsem teď nakoupil sadu vzorků z různých zdrojů a chystám se udělat doma slepou ochutnávku, tak pak poreferuji.

Prosecco z nedávné doby: Cuvée del Fondatore Graziano Merotto | Cantina Le Forge Prosecco Millesimato 2011 Extra Dry

Komentáře používají Disqus