pátek 25. října 2013

Den šampaňského, popisky na vinných lístcích, víno v různých jazycích

bubliny25. říjen. Slaví se národní den Baskicka, proběhla bitva u Agincourtu, Jiří III. se stává králem Velké Británie, narodil se Pablo Picasso a zemřel Giovanni Girolamo Saccheri. Jo a taky je to Champagne Day (web), v dnešní sociálně zesítěné době možná ještě spíše #ChampagneDay. Já vám nevím, ale zrovna šampaňské, jako jedna z vůbec nejsilnějších regionálních a marketingových značek světa, snad ani speciální den k propagaci nepotřebuje. A vůbec nevidím důvod, proč bych měl potřeboval vyhrazený den, aby mne přesvědčil nějakou láhev otevřít :o) Vlastně jsem den oslavil předčasně, včerejším článkem o Champagne Bollinger. A pak odpolední degustací Champagne Deutz, o které napíšu později. A večerní lahví báječného crémantu z Jury… :-) Ale pokud potřebujete nějaký důvod pro otevření bublinek, tak tady ho máte, a bude ho s vámi sdílet kupa lidí po celém světě.

W. Blake Gray nedávno sepsal zajímavý článek na téma vinných lístků. Není o oblíbeném objednávání druhé nejlevnější položky na seznamu, ale o tom, jak běžným konzumentům připomínají něco napsaného čínsky :-) A že je ideální mít na lístku i nějaké základní popisy vína, popis stylu / senzoriky. Případně krátký příběh ve stylu „Staré keře, pěstováno bez zavlažování čtvrtou generací vinařství“, když už se všichni shodneme na tom, že právě příběhy okolo vína jsou jejich důležitou součástí. V Kodani jsem zíral do obsáhlých vinných lístků zhusta „autentických“ vín, a ač se v nich docela dobře orientuji, tak si říkal, že jen takhle jako seznam je to pro naprostou většinu konzumentů úplně na prd a sám leckdy netuším. Vedle sebe a podobně znějící oranžády, vína oxidativní, dělaná pod flórem i docela normální, červená přezrálá a naopak lehká s výraznou kyselinou, v rámci jednoho regionu. Narazit na něco, co vám vyloženě nebude sedět, velmi snadné. Být u každého vína ještě jeden řádek s obecnou charakteristikou, tak to vše usnadní a i sommeliér bude mít na place méně práce…

wine_vino_bor

Mimochodem víte, jak se řekne víno v jazycích našich sousedů a dalších zemí? Mapka výše odpoví. Maďarsko má zase něco speciálního :o)

Komentáře používají Disqus