pátek 4. října 2013

Noma pivko a lákadlo na (možná) budoucí články

Noma_NovelJestli se nic nepodělalo, tak touhle dobou jsem na cestě na sever, za krásami místní gastronomie (odsud momentálně prýští mnoho zásadních trendů) a alkoholu. Pravda, zde je to spíše o pivovarnictví než vinařství, ale jména jako Nøgne Ø či Mikkeller taktéž zaručují sympatický zážitek a hrozny k tomu netřeba :-) Pivo v titulce, Mikkeler NOMA Novel, je záležitost kterou tenhle bezva pivovar vaří vyloženě pro účely jedné z nejlepších restaurací světa sídlící v Kodani. Tam se mi rezervaci získat nepovedlo, co naděláte, tak alespoň to pivo. Původně šlo koupit jen přímo k jídlu u nich, dneska ho najdete i jinde, v Praze ho mají v Beergeek. Je to silný (8.5 %) stylově asi nejspíš belgický Pale Ale, podle výrobce s potenciálem udržet se v lahvi tak pět let. Zlatá kalnější barva s pevnou pěnou. Aromaticky docela intenzivní, mix florálních, sladce ovocných a pryskyřičně kořenitých vůní, dotyk koriandru. Plnější sladová chuť, suchá, intenzivní, s velmi slušnou hořkostí, vyvážená a hodně dlouhá. Sympatické pití. Dovedu si představit, že kdybych nechtěl v Nomě utratit majlant za víno, tak tohle bych tam pít mohl. Ale upřímně vzhledem k ceně nakoupíte i výrazně levněji srovnatelná či spíše lepší piva :-)

zernosekyZe severu určitě bude nějaký výstup v podobě článků, tedy pokud nás někde nepřiotráví kvašeným mechem nebo živou krevetou. Ale už tak se mi nahromadila spousta podkladů z degustací a dalších akcí, které prostě nestíhám rozumně pracovat.Tak alespoň pár fotek, z některých asi jde i poznat o jaké vinařství se jedná. Pár těch akcí bylo hodně fajn a rád bych o nich napsal. Ale… uvidíme :-) Každopádně tohle jsou ještě hodně pohodové problémy :o)

michlovsky_chlebabollingerontoniolo_gattinaraleone_di_castrisleoville_poyferremarchesi_di_barolomentimythopia_disobedience

Komentáře používají Disqus