úterý 19. března 2013

Čest výjimkám aneb skvělá růžová cava

ruzova-cavaCava, Španělské bubliny kvašené klasickou metodou v lahvi, nemá úplně nejlepší jméno. Je to taková všeobjímající apelace a často to nejlepší, co lze o těchto vínech říct, je že jde o jednoduché bublání za rozumný peníz. Těch „velkých“ je opravdu málo, šumivek na úrovni Champagne najdete určitě víc v crémantech. Někteří kvalitní producenti už DO Cava opouštějí a chtějí založit vlastní apelaci pro pořádné španělské bubliny, což může celkovou úroveň cavy poslat ještě níž. Ale co už. V posledních dvou letech jsem se bublinám z odrůd jako Macabeu, Parellada či Xarel·lo, ale i Garnacha, Monastrell či staré dobré Chardonnay, věnoval trochu víc a vypil jich nemalé množství. Na žízeň v létě to bylo bezva skoro vždycky (navíc se dá najít hromada brut nature, totálně bez dozáže), vzhledem k cenám si nebylo na co stěžovat, ale zapamatovatelné vinné zážitky bych mohl spočítat na jedné ruce (a prakticky vždy šlo o cavu za jiné peníze než 4-6€ co stojí běžné kousky, jak už to tak bývá).

Agustí Torelló Mata (web) je jednou z firem, které se specializují právě a jen na cavu, navíc čistě z regionálních odrůd, spadají právě do oblasti nově navrhovaného DO údolí Anoia (s marketingově nepříliš vhodným názvem Conca Del Riu Anoia). Nejznámější je určitě jejich cava Kripta v atypické lahvi vymodelované podle historické římské nádoby nalezené v jejich vinicích, peklo s ní pracovat. Manželka dostala jako dárek Rosat Trepat 2010 Brut Reserva, růžovou cavu z odrůdy Trepat, na kalech nejméně rok a půl, dozáž zhruba k 7g/l cukru. Tento ročník vyrobeno 45.240 lahví, každá číslována. A uvádí také údaj, který mi citelně chybí i na mnohých špičkových Champagne, tedy kdy bylo víno degoržováno (odstřeleno z kalů), v tomto případě leden 2013.

Agusti-Torello-Mata-Rosat-Trepat-2010-Brut-ReservaVýrazná zářivě červená barva. Někomu tohle na „růžovkách“ vadí, jako ideál mají méně výrazné tóny, taky je preferuji. Ale zde se k celkovému stylu hodí. Fajn vytrvalé perlení menších bublinek. Expresivní ovocná vůně, mix jahod a třešní, lesní plody, velmi efektní, s minerální linkou, bohaté, líbivější ale nijak vlezlé. Krásně suché a tak akorát plné, výtečná kyselina, čerstvé, šťavnatě lesně malinově ovocné, slušná délka, dobrá intenzita, skvěle vyvážené a pitelné. Nadprůměrná, parádně udělaná záležitost, hodně se mi líbilo. Eleganci mnohých růžových Champagne to nemá, tohle jede trochu jiným stylem, ale láhev vypijete ani nevíte jak. Více podobných dárků :o)

Další cava na tomto blogu (ale o většině jsem nepsal a prostě je jen pil): Zajímavá cava a zásuvky vzor „Bordeaux“ | Plány do budoucna nad třemi levnými šumivkami | 3x levná Cava Cristalino (Supermarket Tour #2) | Piknik s cavou, víny od Osičků, Somló, … | Mořsky šumivé i tiché a temně rudé Španělsko

Komentáře používají Disqus