pondělí 4. února 2013

3x levná Cava Cristalino (Supermarket Tour #2)

jaume_serra_brut_sklenkaPřemýšlel jsem, zda tyhle bubliny zařadit do série průzkumu supermarketovek (jsou i ve vinotékách a já je kupoval přímo od dovozce), ale vyskytují se tam a cenou kategorii odpovídají, takže proč ne. Cava Cristalino jsou poměrem cena/kvalita asi nejlepší bubliny na jaké jsem u nás narazil. Cristalino opakovaně získalo ocenění „Value brand of the year“ ve Wine & Spirits Magazine, v našem Wine & Degustation při testu cavy skončil brut na druhém místě, mezi znatelně dražší konkurencí. Takže bohužel žádný můj objev. Koupit tyhle bubliny jdou (bez akční nabídky) od sto korun za sedmičku, přitom jde o španělskou cavu a tedy šumivku s druhotným kvašením přímo v lahvi (tj. ne levnější metoda charmat s druhotným kvašením v tanku a teprve následným lahvováním, kterou vznikají třeba základní bohémky, v lahvi kvasí jejich znatelně zajímavější Prestige Brut), kde dále leží víno na kalech rok až 18 měsíců.

Nízké ceny dosahují díky… rozsahu produkce :-) Španělsko má obrovské výsadby, velkou nezaměstnanost a základní ceny jsou obecně poměrně nízko. Producent Cava Cristalino, Jaume Serra, spadá do skupiny García Carrión, která má vinařství (velká) po celém Španělsku. Samotný Jaume Serra disponuje klimatizovanými prostory schopnými obsáhnout šedesát milionu lahví, najednou fermentovat pět milionů kilogramů hroznů (ročně chrlí asi 20 milionů lahví), ve vinařství je i tři a půl tisíce dubových sudů. Prostě velkoproducent jako vyšitý, žádná romantika. Ale… výsledky u bublin jsou překvapivě sympatické.

cristalino_brutJaume Serra Cava Cristalino Brut (50 % Macabeo, 35 % Parellada, 15 % Xarel·lo) má slušnou výraznější barvu, citronová, lehce nazlátlá, poměrně vytrvalé perlení středně velkých bublinek. Klasická vůně, květinová, citrusové tóny, minerální linka, decentní medová nazrálost, čisté, příjemné. Suché, výrazná kyselina, čerstvost, pitelnost, šťavnatě ovocné, opět minerální a medový tón, harmonické, kopíruje vůni, vyvážené, slušně dlouhé… za stovku?!?

cristalino_roseJaume Serra Cava Cristalino Rose Brut (60 % Pinot Nior, 40 % Trepat) má výraznou, jedovatější tmavší malinově růžovou barvu, perlení trošku méně výrazné, středně velké bublinky. Hodně ovocná vůně, jahody, třešně, něco minerality, svěže čerstvé a lehce naleželé, dotyk kořenitosti, čisté, příjemné. Suché, bezva kyselina, říznost, lehkost, čistota, parádní pitelnost, sympatické. Podchlazené z ledničky působí říznějším dojmem, s tepláním ve sklence ovocně sladším, kulatějším.

cristalino_semi_secoJaume Serra Cava Cristalino Semi-Seco je odrůdově stejné jako brut, ale s více dozážního likéru. Tmavší barva, vůně směrem čerstvé jablko a také žluté ovoce, vůbec znatelně ovocnější dojem než brut. Nasládlé v chuti, ale dobrá kyselina a vyvážené, slušně postavené, dobré perlení a délka, v pohodě. Nejjednodušší dojem z těch tří vzorků, ideálně také funguje spíše podchlazené z ledničky (tj. někde k 6°C), stále ale solidní. Ve Španělsku stojí 2.50€ (stejně jako brut, rosé 3€, brut nature se sem nevozí a stojí 4€), u nás stovku. Za ty prachy… :-)

V minulém roce byla cava u nás doma docela častá, přímo ze Španělska jsem nakoupil sérii v cenách zhruba 3 – 15€, povětšinou to splnilo předpoklad „suché, šumivé a bez problémů pitelné“, sem tam přineslo o kus víc. V nabídce jsou toho kvanta, ale v momentě, kdy se ta vína dostanou k nám, stojí už mnohem více než v zemi původu a v konkurenci našich nejoblíbenějších bublin to tak mají těžké. Cristalino stojí málo i u nás, takže… (pokud tedy nechcete vyloženě podporovat lokální produkci, ale v tom případě zkuste ověřit, zda všechny základní bubliny našich velkoproducentů pocházejí z hroznů vypěstovaných na Moravě, nebo v nich nějakou roli hraje i dovoz…) :-)

P.S. Zajímavá věc… původně mělo Cristalino zlaté viněty, ale prohrálo soud s vinařstvím Louis Roederer, výrobcem slavného (a velmi drahého) Champagne Cristal. Aby si zákazník Cristal s Cristalinem nepletl, musel španělský producent změnit viněty (barvy, font), jméno si nakonec mohl ponechat :-)

Komentáře používají Disqus