pátek 1. listopadu 2013

Sympatický šampaňský dům Chapuy

elodie_higonet-chapuyKaždé nové Champagne na našem trhu, které alespoň trochu ukousne z hegemonie základky od Moëtu, se počítá! A když je navíc tak dobré jako to, které jsem měl možnost ochutnat včera, tak tuplem. Dovozce Vins le Bourgin, jinak výhradní zástupce slavné velké značky Laurent-Perrier, doplnil do svého sortimentu menší podnik Champagne Chapuy (web) z Côte des Blancs, konkrétně šardonkou vyhlášené Grand Cru obce Oger. Představit ho přijela Élodie Higonet-Chapuy, která je nyní společně se svou sestrou Aurore (ta tráví více času ve vinicích a ve sklepě) za podnik zodpovědná. Élodie odpověděla na mou větu, že francouzsky umím blbě a preferuji angličtinu, stejně jako většina ostatních Francouzů. Tedy že to nevadí, protože ona zase umí špatně česky. Na rozdíl od ostatních to ale řekla lámanou češtinou, strávila totiž půl roku na Mělníku, před čtrnácti lety během svých studií. Taková blbost, ale hned je vám to vinařství sympatické. A se sklenkou jejich Chardonnay dvojnásob.

champagne_chapuy_grand_cru_blanc-de-blancs_2005Rodina Chapuy v Oger vinohradničí od konce osmnáctého století a v rodě mají dokonce starostu obce. Historie domu se ale píše od roku 1952, kdy Serge Chapuy přestal jen prodávat hrozny (resp. mošt, i dnes lisují hrozny pro některé velké domy) a začal připravovat víno pod vlastním jménem. Dnes podnik vlastní 5ha vinic v okolí Oger a další tři blíže Épernay. Na vinicích se snaží o „udržitelné“ hospodaření, ale blíže to má integrované produkci než bio. Všechna vína zpracovávají čistě v nerezu, především u ročníkovek pokud možno bez malokatické fermentace (zasířením) pro zajištění maximální svěžesti i po delším zrání na kalech. Neročníkovky leží na kalech 2-3 roky, ročníková i 5-6 let, po odstřelení kalů nechávají vína ještě okolo půl roku srovnat než jdou do prodeje. Jako Carte Verte mají v nabídce čistá Grand Cru Chardonnay v podobě neročníkového brut a extra brut vína, k tomu ještě ročníkový brut. „Carte Noire“ obsahuje vína s podílem Pinot Noir, základní  Brut Tradition, totéž jako demi-sec a ještě rosé. Jejich Cuvée Prestige se jmenuje Livrée Noire a jde o ročníkovou směs Chardonnay a Pinot Noir z Grand Cru poloh. Ochutnávka se ovšem zaměřila na dvě nejdůležitější vína zelených vinět…

Champagne Chapuy Grand Cru Blanc de Blancs Brut Réserve
Na kalech zhruba tři roky, toto konkrétní základ ročník 2009 a zhruba 40 % rezervních vín (typicky 2-3 předchozí ročníky). Velmi pěkné perlení malých bublinek. Velmi čerstvá, klasická ukázková vůně, křišťálově čistá, bílé ovoce (bělomasé broskve), citrusová kůra a dotyk květinových tónů, parádní mineralita až do kouřového křísnutí. Suché, křišťálově čisté, nádherná kyselina a šťavnatá chuť, minerální linka a bezvadná stavba, vyvážené, spíše aperitivně lehčí, velmi slušně dlouhé. Je to opravdu archetypální ukázka stylu, navíc maloobchodně na krámě za méně než sedm stovek, a šlo pro mne o velké pozitivní překvapení. Společně se základním Blanc de Blancs Grand Cru od R&L Legras myslím u nás o moc levnější a lepší BdB šampaňské nekoupíte :-) Akorát bych na jejich místě udělal něco s vinětami, působí tak nějak levně, což obsah lahví rozhodně ne.

champagne_chapuy

Champagne Chapuy Grand Cru Blanc de Blancs Brut Réserve Millésime 2005
Na kalech šest let, degoržování 2012 a na trhu letos. Charakterem velmi podobné předchozímu vínu, stále si zachovává onu parádní živost a čerstvost a projev čisté šardonky, ale celé je to o stupeň bohatší, doplněné nazrálejšími tóny, medovostí a opečeným toastem, dotyk kořenitosti, plnější a o něco krémovější v chuti, delší. Za „přídavky“ a dobrou demonstraci ročníku zaplatíte o zhruba dvě stovky více :-)

Komentáře používají Disqus