pondělí 18. listopadu 2013

Není sladké, nemá chybu. Čtyři body.

cervene_sklenkaTrpím spasitelským komplexem. Jedna z věcí, které mne ženou psát o víně i nadále, je lehce samolibý dojem, že tím pomáhám kultuře pití vína v ČR. Posouvám místní vinnou scénou, malými ale přesto doufejme důležitými krůčky, o něco dál. Jistě, kupa mých názorů může být sporných a mnohé mé vinné choutky jsou lehce extravagantní, možná kladu příliš velký důraz na některé vinné přístupy a neprávem opomíjím či rovnou kritizuji styly a typy vín, které si to třeba nezaslouží a své důležité místo na trhu mají. Přesto se stále domnívám, že mé výplody mají smysl a mohou mít pozitivní vliv na to, co a jak se zde pije. Ale marná snaha, jsou tu jiní, lepší, vlivnější…

sano

Třeba TV Nova. V sobotu přinesla vyloženě investigativní reportáž, ve které bezdomovec Šaňo z kelímků ochutnává a hodnotí bílá krabicová vína. Upřímně hodnocení ve vlastním videu je o pořádný kus lepší, ten chlap má celkem talent a poměrně dobře formuluje co a proč mu chutná, než následný vyloženě kreténský přepis do článku (za který by si zasloužil redaktor pár facek). Přesto… cože?!? Oceňuji snahu TV Nova vypomoct bezdomovcům, nebo alespoň jednomu, otázkou je zda představit je hlavně jako odborníky na krabicová vína není služba poněkud medvědí. Co přesně ale tato reportáž přinese divákům? Dozvíme se, že některá krabicová vína jsou hnusně hořká a jiná velmi sladká. Děkuji. Taky zjistíme, že na ulici se krabice otevírají roztržením zuby a pije se to přímo z nich, což se hodí. Kupujte krabicáky Peñasol, sice mají krabici tvarově netypickou a bezdomovci takové normálně do košíku nehodí, ale ve slepé degustaci chutná nejlépe. A když je to blbý, tak na svařák půjde. Ach jo…

karlik

A pak je tu Karlík. Sám o sobě říká, že je „velmi zkušený sommelier, dlouholetý obchodník vínem, gurmán a také známy bloger.“ Tenhle pán poskytuje ne úplně levný vinařský kurz, zakončený diplomem, dokonce prý „nejlepší absolventi budou zváni na degustace jako hodnotící komise.“ Na pětihodinovém kurzu se také naučíte „jak působit jako profesionál a nenechat se ošidit.“ Což se vám jistě bude hodit. Jak Karlík sám hodnotí a vystupuje zjistíte na webu, doporučuji především (v jistých kruzích již zlidovělý) díl číslo pět, Bohemia Demi Sec. Ale zabývá se i destiláty, doutníky či kávou, šíří svých znalostí zahanbuje naše špičkové sommeliéry (tvrdí, že patří mezi nejstarší sommeliery v Čechách). Na Slevomatu si jeho školení zakoupilo sto lidí. Vlastně závidím, že někdo dokáže vydělat na podobných aktivitách, asi bych se měl zamyslet…

beef

Ve výčtu současných vinných fenoménů nesmí chybět Beef aka Degustátor v ulicích. Degustace spočívají v tom, že láhev vypije na ex a následně k ní něco málo poví. Doporučuji díl č. 6 a přelíznutí Moët & Chandon Imperial Brut. Jeho videa mají alespoň šmrnc a vtip a nesporné technické kvality, chlapík to má připravené a umí mluvit. O pozitivní posun naší vinné kultury u Beefa taky zrovna dvakrát nejde, přesto z dnes jmenované trojice jasný vítěz. Protože, přátelé, on může…

Komentáře používají Disqus