středa 30. prosince 2009

Výsledky anekty „Do prokřehlých rukou patří“ aneb o svařáku

Skončila další anketa, nijak komplikovaná a příliš možností na výběr vám nedávala. Prostě jsem se ptal, který ze tří typicky zimních nápojů je podle vás nejlepším do prokřehlých rukou, ať už při bloumání městem nebo třeba po návratu z lyžování. Nejméně z celkových 79 hlasujících, pouhých 6 (7%) hlasů, si odnesl punč. Druhé místo patří grogu s 26 (32%) hlasy, holt tuzemák je již součástí našeho kulturního dědictví :o) No a první místo, s 47 (59%) hlasy, patří svařáku! Najdete ho všude, na náměstích u stánků, pod sjezdovkami, v každé restauraci i v průběhu roku. Nedávno dělala test jejich kvality MF Dnes a nedopadlo to zrovna ideálně. Vína na svařák a na vaření jsou vůbec zajímavé téma…

anketa_svarak
Stává se mi to taky, skoro podvědomě. Mám doma nějaké „jeté“ víno a první, co mne napadne, je že do svařáku to bude ještě dobré. Takové to „holt půjde na vaření“ slýchávám taky dost často. A moc nechápu. Jakou má logiku vzít víno, které vám nechutná, a zkoncentrovat jeho chuť na pánvi do nějaké omáčky? Co je to za kravinu vytáhnout z lednice měsíc staré naoxidované víno a říct si, že na vaření to ještě půjde? Seberete ze silnice měsíc starého přejetého zajíce? Budete připravovat salát z nahnilé zeleniny či připravovat jídlo na žluklém másle?

Jsem vinen, taky už jsem opakovaně zkoušel skrýt pachuť v nějakém víně tím, že ji v hrnci přefláknu kořením a cukrem. Je mi líto víno vylít. Jenže obvykle to nefunguje. Výsledkem je sice svařák, ale nedobrý. Přes prsty bych si zasloužil! A přitom jsou všechny obchody, malými večerkami počínaje a hypermarkety konče, úplně narvané kandidáty na svaření. Moderní vinařské technologie umožňují, že trh je zaplaven technicky bezvadnými víny, ovšem vyloženě technologickými produkty bez nějaké zásadní vazby na místo původu, které se na podobné hrátky skvěle hodí a stojí pár korun. Technicky slušné ale trochu „bezcharakterní“ víno, to je (alespoň tedy pro mne) svařáku kamarád. Ale samozřejmě… když vezmete nějaké opravdu dobré víno (a ne nutně drahé, prostě takové to na běžné pití co vám chutná), okořeníte jej jen decentně, vynecháte cukr… to je teprve svařák jak se patří!

Váš oblíbený svařákový recept? Panák rumu „ať to kope“? Z jakých vín děláte svařák nejčastěji? Dali jste si letos někde u stánku a jaký byl?

Komentáře používají Disqus