čtvrtek 31. prosince 2009

Objevy ročníku 2009 aneb výběr z jižního svahu

2009Jaké bylo nejlepší víno, které jste ochutnali v roce 2009? Bylo to víno výjimečné a těžko dostupné, nebo nějaké úplně normální, u kterého se ale dokonale sešly všechny další okolnosti – místo, společnost, nálada…? Na následujících řádcích se pokusím udělat takový malý výcuc z letošních 248 zápisků zde na blogu (další zážitky ještě na přepsání čekají) a doporučit ty, které si myslím stojí za přečtení. Zároveň pak vybrat vína, která bych moc rád ochutnal znovu (byť žádné „top 10“ určitě nečekejte), a restaurace, do kterých chci zase zajít. Prostě takový „profil ročníku 2009 na jižním svahu“ v několika různých kategoriích…

Téma, výpravy, průvodci
0_nalevani_tahajici_za_ociBěhem roku jsem se tu pokusil o několik „encyklopedických“ průvodců a snad v nich nenapáchal příliš mnoho z chyb. U vína to bylo především „Jak vzniká šampaňské v obrazech“, tedy jakási přiblížení celého procesu vzniku vín ze Champagne sepsané po výletu do této oblasti. Podobným obrazovo-textovým průvodcem je i Ze života whisky v obrazech – díl I. & Ze života whisky v obrazech – díl II., tentokrát je tématem pálení whisky ve Skotsku. Něco víc o různých vinných oblastech se jde dozvědět i z článků O velkých Beaujolais nad dvanácti víny, Jurský park – nebojte se vínosaurů! (vína z Jury, nejen ta slavná oxidativní), Roztodivné Pinoty z Nového Zélandu, Dvanáct destilátem posílených vín a pár řádků k Chablis najdete v Burgundský rok začal v Chablis a Christian Moreau a vína z Chablis.

Vína co chutnala nejvíce
la_Cabotte_gabriel_2006 Bylo jich docela dost a žebříček sestavovat nebudu :o) Rudou razancí potěšil Bandol Rouge „Longue Garde“ 2004 z Château Jean Pierre Gaussen. Otevřel jsem poslední láhev Rulandského modrého 1999 pozdní sběr z Vinařství Kovacs s.r.o. Novosedly a opět nadchla. Další víno je skvělé v různých ročnících, letos jsem spokojeně srkal ročník 2005 Mâcon-Milly-Lamartine „Clos de Four“ od Les Héritiérs du Comte Lafon. Uspořádat ochutnávku pinotů z Nového Zélandu mne nakopl nádherný Pinot Noir 2007 z vinařství Rockburn. Moc mi chutnalo (až tak, že jsem si ho v té restauraci dal později znovu) Massif d’Uchaux Côtes du Rhône Villages „Gabriel“ 2006 z vinařství La Cabotte / Domaine d´Ardhuy. O jiný pohled na Rioju se postaralo famózní bílé Remelluri 2006. Úžasné víno je pro mne i Pinot Noir 2007 z vinařství Stapleton & Springer. Vínem, které rozpoutalo vlnu shánění Beaujolais a uspořádání ochutnávky, bylo Beaujolais 2007 Fleurie „Poncié“ z Domaine du Vissoux. Vín od Leroy, které jsem měl možnost letos ochutnávat v rámci burgundského pásma v AdVivum, mne dostalo hned několik. Za všechny snad tedy Corton Grand Cru 1966 z Maison Leroy a Chambolle-Musigny „Les Charmes“ 2000 z Domaine Leroy, z bílých pak Auxey-Duresses 2004 z Domaine d’Auvenay. A pak též vánoční Chassagne-Montrachet 1er Cru „Morgeot“ 1997 de Maison Leroy. Nadchla mne Don Nuňo Oloroso Sherry producenta Emilio Lustau. Už několikrát jsem si více než užil Ryzlink Rýnský 2006 pozdní sběr ze Školního statku Mělník a od stejného vinařství i báječné Rulandské bílé 2006 pozdní sběr. Nadchlo mne hned několik vín vinařství Josmeyer, za všechny Riesling „Les Pierrets“ 2004 a Pinot Gris „1854“ Fondation 2002. A na závěr milerka – ETZA Müller-Thurgau ročníku 2007 vinařství Radoar. A ještě několik dalších vín, o některých jsem psal, další mám ještě v zásobě a možná se k tomu dokopu.

Vyloženě levná fajn vína
Každou chvíli se mne někdo z kamarádů ptá „a co bys takhle doporučil levného na běžné pití“, tak tady to máte přehledně :o) Hned na začátku roku 2009 mne uchvátila Mělničina z vinařství Kraus. Během roku jsem jí vypil kvanta lahví, otevíral návštěvám a tahal ji na různé akce. Tohle pití mne baví a stojí osmdesát korun. Dost mne baví především červená od Tomáše Čačíka, na webu jsem psal něco k Frankovce, ale báječné je i Zweigeltrebe a vlastně mi sedí i Modrý Portugal. Ta vína si na nic nehrají a moc chutnají. Strašně mne bavilo jakostní Neuburské 2005 od  Josefa Dobrovolného.

Malé degustační experimenty
Během domácích degustací jsem provedl dva malé experimenty. Jejich výsledky nejde brát nějak zásadně vážně, ale byla to zábava a něco o tom, jak víno vnímáte, prozradily. V článku Umíte popsat víno? Najdete výsledky pokusu s porovnáváním degustačních poznámek, tedy zda dokáží degustující vzít popisy vín od ostatních a přiřadit je k těm vlastním. V pokusu S vůní petroleje aneb ryzlinkový experiment jsem zase zjišťoval, jak hodně budou popisy podobné, pokud se k vínům dá jednoduchá zaškrtávací tabulky s parametry jako „květinové“ či hodnocením kyselosti na stupnici od jedné do pěti. V článku Ryzlinkový experiment i s vínografy je pak tento pokus doplněn i o hezké grafy :o)

Restaurace, do kterých bych chtěl znovu
Jedním z nejlepších „gurmánských“ zážitků letoška byl večer tří šéfkuchařů v Alcronu. Dost by mne zajímalo, jak tam vypadá „běžná“ večeře, tahle byla báječná. O tom, že skvěle vaří v La Dégustation Bohême Bourgeoise, asi nikdo nepochybuje. V loňském přehledu jsem se zmiňoval, že tenhle podnik musím navštívit znovu. Absolvoval jsem si tam narozeninovou večeři a prostě to nemá chybu. Krom té pekelné ceny, která z toho dělá záležitost na opravdu výjimečnou příležitost. Což se nedá říct o jiném podniku, kterému neustále dělám reklamu mezi přáteli. Jmenuje se Na Kopci a už mi bylo i řečeno, ať o nich raději nic dalšího nepíšu a neříkám, nebo to bude vypadat jako reklama. Psal jsem o nich v Na kopci a v Bugsy’s baru a též v Na Kopci a Arcade Bistro. Byl jsem tam už mnohokrát a vždy půjdu rád znova. Poměrem cena / kvalita jde o jedno z nejpříjemnějších míst v Praze. Jídelní i vinný lístek se neustále trochu mění (minule tam byl báječný německý ryzlink), každou chvilku nabídnou nějaký nový destilátový úlovek a vůbec. Nově se jim podařilo rozšířit podnik o další místnost, tak se vejde víc hostů, dost často bylo narváno.

Znovu jsem si ověřil i restauraci La Galerie, kterou doporučoval pro fajn jídlo a skvělý výběr vína, a tentokrát byl i z jídla dost nadšen. A objevil tam jedno dokonalé Chianti, ale o tom bude samostatný zápisek. S vínem tam umí pracovat perfektně. Což se nedá říct o podniku SaSaZu, kde jsem zase ale úplně hotový z jídla. I napodruhé mne dokonale dostalo. Štve mne, že se tam kouří. A že vína nejsou nic moc nebo nesmyslně naceněná (tuto výtku jsem jim i sdělil, ale dozvěděl se, že „jste přeci v luxusním podniku“… což je naprostá kravina, podobné marže nemají často ani zahraniční restaurace ověnčené hvězdičkami Michelin).

Bez obav doporučuji Hanabi Hibachi, které bylo i v loňském přehledu. Tenhle podnik se trochu změnil a více posunul směrem k suši baru, pravidelně mají čerstvého tuňáka a různé speciality z něj (jde o jedno z mála míst, kde jde za rozumný peníz dostat různé varianty tučného podbřišku a dalších speciálních částí téhle ryby). I jim se daří trochu upravovat vinný lístek, naposledy tam byl (ano, jsem s nimi otravný) skvělý ryzlink, který v lístku nahradil bílou Rioju. Hodí se tam o hodně víc :o)

Jen lehce jsem se zmínil o Café de Paris, ale opakovaně mám ověřeno, že tam vaří skvěle. Na výbornou plzničku a fajn hotovky si rád zaskočím do Lokálu, potěšila mne restaurace Como (i napodruhé při menu k Beaujolais), skvělé mušle a belgická piva mají v Les Moules. A taky bych rád něco sepsal ke dvěma podnikům, které jsem navštívil na dovolené ve Francii, snad se zadaří.

Úvahy, zamyšlení a tak podobně
saint_remi Letošek, ani nevím proč, byl docela bohatý na různá vinná zamyšlení a podobné záležitosti, kterých přibylo na úkor degustačních poznámek a recenzí vína. Ne že bych pil či ochutnával nějak méně, nepřepsaných poznámek tu mám kvanta, prostě to tak vyšlo. Ale i těch degustací a dalších akci bylo hodně. Ty označené hvězdičkou v mé současné náladě „za pozornost stojí nejvíce“, ale je klidně možné, že zítra bych ty hvězdičky dal úplně někam jinam :o)

Zajímavé degustace a další akce:

sklenka

Uf! Byl to náročný, ale (alespoň vinně) moc příjemný rok. Tak uvidíme, jak dopadne ten další. Už teď, při pohledu na chladničku přecpanou úlovky z cest a ochutnávek a pomalu přibývající položky v kalendáři degustací, se těším :o)

Odkazy: Objevy ročníku 2008 aneb malá rekapitulace

Komentáře používají Disqus