čtvrtek 17. září 2009

Čerstvě bílé v lahvích Reistenu

reisten_maidenburg_riesling_2008Minulý týden se v restauraci Nostitz konala ochutnávka ročníku 2008 z vinařství Reisten, které osobně považuji za jednu ze špiček Moravy. Byla určena pro profesionály z restaurací, přesto se mi podařilo vecpat, za což děkuji. Prezentaci vedl Petr Očenášek a ve svém projevu perfektně spojil schopnosti z učitelské praxe, znalost toho prvního a posledního z vinic i sklepů Reistenu a zároveň nadšení pro víno jako takové. Moc se mi líbí jeho schopnost poslechnout si názory ostatních, debatovat o nic a důrazně a přesto nenásilně přesvědčovat o své pravdě, pokud se s ním neshodnete. Většina vín (krom třech vzorků) šla do lahví teprve několik dní před ochutnávkou, což se na nich samozřejmě poněkud podepsalo a bylo nutno trochu domýšlet. Srovnání za pár týdnů a pak po roce by mohlo být hodně zajímavé, snad mi to vyjde. Nešlo o všechna vína tohoto ročníku z produkce Reistenu, ale ta nejdůležitější bílá (snad až na tradičně povedený Pinot Blanc) přítomna byla.

reisten_lahvePolovina vín byla z „běžné“ řady, druhá pak nesla označení Maidenburg (Dívčí hrad, zřícenina gotického hradu na hřebeni Pálavy). Pokud je na vinětě tenhle nápis, jedná se vlastně o „enologické cuvée“. Hrozny, byť jedné odrůdy, jsou sbírány nejméně dvakrát, jednou při vyšší kyselině a podruhé pro výraznější cukr, následně dojde ke scelení do harmonického celku. Ne nutně probíhá sběr na cukr později než na kyseliny, i třeba z jedné vinice se může v jedné části sbírat dříve na cukr a několik dní později jinde, kde hrozny vyzrávají pomaleji, na kyseliny. Působí to promyšleně a přeci jen trochu jinak než „sbíral jsem tuhle sobotu, protože na jindy se mi nepovedlo sehnat brigádníky / traktor“ (což je častý styl v Čechách i na Moravě) a vína se za to odvděčují. Mimochodem právě tenhle problém s nemožností sebrat hrozny v ideální době, ale spíše když to vyjde, je podle mne jedním z důvodů, proč naše vinařství v průměru stále ještě zaostává za zahraničím (můžeme o tom polemizovat, házet po sobě medailemi z výstav v Londýně a Paříži, ale za tímhle názorem si stojím) a proč má vinař z jedné polohy a odrůdy nejdříve kabinet s kupou kyselin a druhý rok polosladký výběr z hroznů, i když podmínky byly třeba velmi podobné a osobně by preferoval něco mezi tím. Ale to je téma na jinou debatu a už jsem to tu psal někde dříve.

Zpět k prezentovaným vínům. I když mám analytické hodnoty k dispozici, nechce se mi je všude přepisovat, případní zájemci nechť se ozvou nebo počkají na aktualizaci webu Reistenu. V zásadě jde ale říct, že alkohol nebývá vysoký (12 – 13% max, dolní hranice častější), kyselin je naopak vždy dost a občas se přidá i cukr, ale to jedině v případě, že kyseliny skočí někam k osmi gramům na litr. Když budou některá čísla obzvlášť zajímavá, tak je přihodím.

reisten_ryzlink_vlassky_2008 Ryzlink vlašský 2008 kabinet (Pod Pálavou) se veze na vlně čistoty, svěžesti a řízné kyselinky a příjemného ovoce doplněného květinovými a lehce kořenitými tóny. Víno lehké, přímočaré a na rychlé pití. Srovnání s ročníkem 2007 je pozitivní pro mlaďocha, starší víno je plnější a uhlazenější, ale zároveň trochu utahané a po pravdě z něj mám pocit, jako by už mělo to nejlepší za sebou.


reisten_sauvignon_2008 Sauvignon blanc 2008 pozdní sběr (Nad Nesytem + U Božích muk)
vletěl do nosu úplně sám, vůně se snažila prchat ze sklenky, ale byla hodně zvláštní a nepříliš odrůdová. Až po delším vymíchávání zmizel „lák od okurek“ (okurky, kopr, mrkev… taková zeleninová směs). V chuti suché, svěží, pěkně sestavené víno, jen mám podezření, že zde se pár dní na lahvi podepsalo opravdu hodně a moc nevím, co si o tom myslet. Srovnání s ročníkem 2007 (ale z trati Nad Nesytem) tentokrát vyznívá pro 07, víno suché, svěží, výrazné a delší, přes nižší alkohol než 08 hutněji působící, s ovocem i sadou netypických aromat, zasmušilé a zajímavé bílé (byť Sauvignon Blanc se opět odrůdově zrovna příliš neprojevuje). Líbí se mi, ale celkově jsem z těchto Sauvignonů na rozpacích.

reisten_maidenburg_chardonnay_2008 Maidenburg Chardonnay 2008 pozdní sběr (Valtická) je opět mladičké a krásně svěží, ale to je skoro zbytečné u těch vín opakovat. Aromaticky jasně bohatší než předchozí vzorky, ovocité, s lehce medovým tónem a mírnou sklepní „zatuchlinkou“. Zatím je opravdu i v chuti dominantní ona svěžest a čistota dojmu, víno je spíše lehčího střihu, kvasnicové a reduktivní, do roka by z něj mohlo být hodně příjemné pití. Na řadu Maidenburg mi přeci jen přijde trochu méně „efektní“, než tato vína bývají. Mimochodem ač jde o bílé, tak prošlo malolaktickou fermentací.

reisten_chardonnay_2008 Chardonnay 2008 jakostní (Valtická) prý neprošlo zatřiďovací komisí pro „netypičnost“, ale byl by to jinak v klidu pozdní sběr (další pokus o zatřídění ovšem neproběhl a víno šlo do lahve jako jakostka). Víno je mladé a momentálně opravdu hodně sevřené, ovoce tam ale je a již ve vůni je cítit trocha zbytkového cukru. V chuti však působí suše (9.7g/l cukr, 8.4g/l kyselin), čistě, velmi svěže a i délka je hodně příjemná. Vlastně nyní vyváženější a zajímavější než Maidenburg a příjemné líbivější víno, rád bych viděl srovnání příští rok.

reisten_riesling_2008 Riesling 2008 pozdní sběr (Valtická) je (a opravdu netuším, zda za to může má obliba téhle odrůdy a nějaká autosugesce) zatím nejlepším vzorkem. Víno nádherně svěží, krom ovoce v podobě snad hrušky se objevují odrůdové znaky nejvýrazněji s pěknou lipovinou a již nyní náznakem minerálních a petrolejových tónů, v chuti lehce dominuje cukr nad kyselinou, ale brzy by mělo být o kus vyváženější. Povedené víno. Riesling místo Ryzlink rýnský (či Pinot Blanc místo Rulandské bílé) v názvu používají mimo jiné proto, že sazenice jednotlivých odrůd jsou vždy z jejich domoviny.

reisten_maidenburg_klaret_2008 Maidenburg Klaret 2008 pozdní sběr (Valtická) je směsí Pinot Noir a Merlot zhruba půl napůl, prostě jde do lisu podobné množství celých neodstopkovaných hroznů obou odrůd, kde se pak pomalu stlačují asi pět hodin. Ve vůni sladší, ovocité, trochu mléčné a se zajímavým netypickým tónem oříšků, jemné a líbivé. I v chuti je sladkost jasně znát, vyšší kyseliny se snaží o harmonii dojmu seč mohou, ale pro mne uspějí jen na řekněme 80% :o) Má to slušnou délku, pije se velmi pěkně a jde o hodně příjemnou růžovku vhodnou pro mne spíše k dezertům (vidím nějaké ovocné želé, třeba), ale jinak jí věštím, že se zalíbí mnohým.

reisten_maidenburg_riesling_2008 Maidenburg Riesling 2008 pozdní sběr (Valtická) nadchl tak, že víc už snad ani v tomhle stádiu vývoje a po pár dnech v lahvi nemohl. Intenzivní a nádherné, lipovina, mineralita, decentně plastové barvy & laky, trochu prašná cesta, kameny ve vodě, med a při stoupající teplotě (nechal jsem si to ve sklenici hodně dlouho) i trocha lékárenských tónů. Chce ležet, ale již nyní překvapivě vyvážené, cukr a kyseliny (21.2g/l cukr, 8.3g/l kyseliny) spolu fungují bezvadně, delší, plnější, výrazné, bohaté. Krása. Takovéhle ryzlinky mám rád i z Německa, v ryzlinku se umí ten vyšší cukřík docela dobře schovat. Němci možná zvládají podobný výsledek i s jedním sběrem hroznů a tady jsou potřeba dva, ale to je mi jedno. Ročník 2006 tohoto vína byl bez zbytkového cukru, hodně mne bavil a stále se k němu vracím (viz i článek), tenhle mi doma také nesmí chybět.

reisten_maidenburg_sauvignon_2008 Na Maidenburg Sauvignon Blanc 2008 pozdní sběr (Nad Nesytem) jsem pěl chválu už v článku z Dobřichovických vinařských slavností (byť tam mi cukr přišel výraznější než na téhle degustaci) a pro mnohé nejspíš půjde o letošního favorita vín od Reistenu. Chce se mi napsat zároveň to, že vůně je jak explozivní a výrazná, tak i vyvážená a na voňavku nevlezlá. Když jen tak přivoníte, dostanete příjemnou harmonickou směs. Pokud víno pořádně roztočíte, vyvalí se na vás záplava aromat. Vůně je bohatá a svěží, rybíz i s trochou listí, pomeranč a netradiční závan snad až pálivé papriky. I v chuti nabušené, koncentrované (a přitom jen 12.1% alkoholu), intenzivní, dlouhé, cukr vyvážen kyselinou, komplikovanější a zároveň vlastně snadno přístupné, špičkové víno. Ne, není to prachově suché Sancerre, odkud u Reistenu pocházejí sazenice téhle odrůdy. Je to své a jak Sauvignon Blanc není mou odrůdou z nejoblíbenějších, tohle víno se řadí do toho nejlepší, co jsem z ní na Moravě pil.

Prostě bych si vybral a taky pro zásobení domů vyberu. Ceny se pohybují od 175 do 299,- Kč (7 – 12€, zvykejte si, tuhle měnu budu pro srovnání používat stále častěji a doporučil bych i vinařům, ať si své cenovky takhle přepočítat zkusí), tedy spíše nad současným průměrem. Ale tam je i většina vín. A za báječné domácí ryzlinky těch 225,- resp. 299,- Kč dám, pokud toho tedy nekoupím tolik, abych dostal nějakou objemovou slevu :-D

P.S. Degustace pokračovala prezentací čtyř červených z Itálie ze sortimentu La Fattoria. Možná sepíšu něco později. Každopádně poznámky k nim má P.J. ve svém reportu na O Víně, kde si můžete i prohlédnout, že u leckterých vín z Reistenu se v popisech poměrně výrazně neshodujeme. Články jsme úmyslně naplánovali na stejný den, aby nás ten druhý v popisech nemohl nijak ovlivnit :o)

Komentáře používají Disqus