čtvrtek 28. května 2009

To je ňáký bio víno, že jo?

Přesně takhle nedávno reagovala žena, když přivoněla k vínu, co jsem jí zrovna nalil. Jo, bylo to oxidativní a podivné, přiznávám :o) Ne každé bio(dynamické) víno je takové, vlastně jsou to spíš výjimky. Přírodní vína mohou vonět a chutnat úplně jako ta „konvenční“. Mohou být lepší i horší než průměr té které oblasti. Ale vždy by měla, nezkresleně a technologií neznásilněně, vyjadřovat místo původu, klimatické podmínky ročníku, odrůdu. Neměla by si na nic hrát, nezakrývat se make-upem, být přirozená a navíc znatelně šetrnější k přírodě po celou dobu své cesty do lahve. Často je bio spíš filozofií celého procesu přípravy vína a to by mělo být i komunikováno se zákazníkem, aby nečekal to, co nemusí dostat. Dnes to bude o biostylu, bioklubu a prostě celkově tak nějak napřírodno.

Biostyl proběhl minulý víkend a šlo o „veletrh zdravé výživy a životního stylu“ (paralelně k tomu běžela ještě lehce ujetá Esoterika). A „zdravě“ si tam člověk mohl prohlédnout, osahat, očichat a ochutnat kupu zajímavých věcí, od oblečení po kozí jogurty. Já tam samozřejmě vyrazil kvůli vínu (ale bylo i bio pivo). Pár lahví bylo rozhozených po stáncích různých dovozců, samostně vínu se věnovala prezentace Cono Sur z Chile, ale k ochutnání byl jen jejich „cyklistický“ Cabernet 2008 (fajn víno, po pravdě). Stánek tam měla firma Abrle Pollau, tedy rodina Abrlových a jejich bio vína z Pálavy. Ochutnal jsem všech šest vystavených kousků a při požadovaných cenách (do stovky) šlo o úžasnou nabídku! Ryzlink Rýnský a Cabernet Moravia rosé mi nesedlo, ovšem Muškát Moravský 2007 a Pálava 2007 jsou dobře udělaná svěží aromatická bílá, André 2007 a Cabernet Moravia přirozená, skvělě pitelná červená. Nic z čeho bych lezl po zdi, ale velmi kvalitní vína na běžné popíjení s „bonusem“ v podobě bioprodukce.


Ovšem hlavním důvodem návštěvy, z části obchodním a zčásti vedeným touhou ochutnávat, byl stánek BioClub bio-club.eu aka veltlin.cz. Tenhle projekt vznikl docela nedávno a dál si do vínku nejen prodávat bio, biodynamická, naturální a vůbec přirozená vína, ale zároveň i informovat o celém tomto směru vinaření a věcech okolo. A navíc se zaměřil na vína z oblastí bývalé Rakouské monarchie – „Pokusíme se postihnout především nebývalou pestrost vinařských regionů naší bývalé "širší" vlasti, tedy podunajské monarchie. V naší nabídce tedy mezi jinými najdete vína, která připravili originální vinaři z Benátska, Burgenlandu, Slovinska a samozřejmě z Moravy.“.

Projekt se nejdříve prezentoval na degustaci v Míšenské, kde se ochutnávala vína Franze Weningera, která do konceptu zapadají úplně ideálně – je úplně bio (certifikace Demeter) a vinaří v Burgenlandu a zároveň i Maďarsku. Vína jsem zatím prolétl jen příliš narychlo (na téhle degustaci prostě neměl dost času a strašně mne to mrzí), skoro více než jeho proslavené frankovky mne dostala mladá, živá bílá burgunda a především jejich Pinot Noir 2005, který možná hraje na trochu líbivější strunu, ale je to třešňová, bylinková, vyvážená elegantní nádhera. Vinař byl přítomen a jestli se k tomu dokopu, sepíšu o celé akci něco víc. Už kvůli dalšímu účastníkovi, vinařství Koráb, a jejich mladým vínům ročníku 2008, která mne velmi bavila. Samostatnou kapitolu si zaslouží Angelino Maule a jeho vína z Benátska. Postavena na odrůdě Garganega a s takovým tím „hard core“ oxidativním stylem nabízejí překvapivě hodně, jenže v poklusu z OIVky to není ono. Na stánku při Biostylu byla prezentována i vína z Jižního Štýrska, konkrétně z Weingut Werlitsch (Ewald & Brigitte Tscheppe). Zajímavé a elegantní směsky několika odrůd, kupříkladu výborně fungující Chardonnay se Sauvignonem Blanc, si zaslouží delší zkoumání doma. Což také provedu :o)



Přiznám se, že kdybych býval měl někdy chuť rozjet vlastní e-shop s víny, nejspíš bych se pokusil o sortiment podobného typu. Ale tuhle ambici zatím nemám (a různých aktivit co nejdou stihnout už tak dost) a rád přenechám jiným. V tomto případě za projektem stojí básník a vinař (o jeho veltlínu ještě bude slyšet) Bogdan Trojak, což zároveň znamená, že má nejen vhled do oboru a baví ho to, ale navíc jsou popisky vín i další texty více než čtivé. Vlastně mu trochu závidím, jak dokáže některé ty věty poskládat dohromady :o) Prostě se tam (www.veltlin.cz) podívejte a udělejte si názor sami. Ještě není vše úplně hotovo, jsou tam drobné mušky (a sem tam masařka a věci k předělání), ne všechny popisy vyplněny a ne všechna prodávaná vína již v katalogu (hlavně ta vyloženě levná na běžné pití citelně chybí, ale přesto si vybrat jde bez větších problémů a už to spuštění nešlo odkládat). A kdyby vám něco nefungovalo, tak mi napiště e-mail :o) Ten web jsem tak trochu programoval já ve volném čase (pazourky za kůže – oni mají web, já dostanu lahve), takže kdo ví, na co vše se zapomnělo. Slevu nebo tak vám bohužel neposkytnu, já to neprodávám, jen programuju :o) Ale pokud vše vyjde, tak by se sortiment měl pravidelně prezentovat na degustacích. Tak doufám, že se tam někdy sejdeme.

Komentáře používají Disqus