pondělí 25. května 2009

5x pivní speciál z Náchoda & Guinness

Tedy speciál… ve světě jsou to často piva naprosto obyčejná, vlastně jde ve dvou případech o ty úplně nejzákladnější typy v Anglii a Irsku, ale což. U nás je „speciálem“ prostě vše, co se nějak liší od typických spodně kvašených piv, co tu dělají všichni. Naštěstí už se to lepší a objevuje kupa firem přinášejících na trh další alternativy. Místní konzument je sice trošku zahleděn do klasiky a pestrost zahraniční nabídky snad ani nevnímá, časem však jistě pochopí, že nejen „plzničkou“ živ je člověk :o) U Primátora v Náchodě se na „speciály“ zaměřují, docela se do toho opřeli a mají v nabídce a lahvích Weizenbier, Stout, English Pale Ale a pak různé silnější kousky – 16°, 21°a 24°. Na většinu jsme si včera večer posvítili. Ono co taky v tomhle úchylně horkém počasí, že? Ale k tomu už jsem se vyjadřoval. A navíc vás podobná degustace vyjde na méně než devadesát korun! No zkuste si za tyhle peníze sehnat podobnou pestrost chutí v sedmičce vína! :o)

Weizenbier je svrchně kvašené kvasnicové pivo s podstatným podílem pšenice, navíc nefiltrované. Už po nalití potěší hustá pevná pěna. Vůně intenzivní a pšeničná, chuť evokující banánový džus a pečené banány (mimochodem – tenhle typ piva půl napůl s banánovým džusem je super, takže možná je to jen nějaká moje autosugesce), lehce nasládlá ale velmi osvěžující. Velmi příjemné pití a v tomhle typu piva myslím dost dobře udělané. Doporučuji ozkoušet.


Stout je, dle popisu pivovaru, „svrchně kvašené pivo, vyrobené ze čtyř druhů sladů (českého, bavorského, nakuřovaného, barvícího), praženého ječmene, nesladovaného ovsa a z originálních britských chmelů“. Pivo je to temné, hutné (ale čekal jsem ještě hutnější), hodně hořké, kávově pražené. Typickým zahraničním stoutům (ale zde tedy mám méně zkušeností než s pivy typu Ale) více než podobné, ale přeci jen tomu něco chybí. To English Pale Ale se myslím povedl skvěle. Opět svrchně kvašené pivo, jantarová barva a bohatá pěna. Svěží, výrazně chmelové a trochu „jarově“ ovocité (to ta pěna :o), příjemně hořké, krásně pitelné. Moc se mi líbí a vzhledem k ceně ani ne šestnáct korun (Tesco) nejspíš nový pravidelný obyvatel naší ledničky.

K Rytířskému 21° (9% alkoholu) si nejspíš cestu nenajdu. Barva světlá trochu do měděna, fajn pěna, ve sklenici vypadá moc pěkně. Medová vůně a na pivo velmi sladká chuť, až trochu ve stylu některých polosladkých vín na vyšší hranici limitu tohoto označení. S příjemnou chmelovou hořkostí, hutné, ale upřímně ta sladkost je tak výrazná, že tomu celému moc nepřidává. Divné a naprosto mi nesedí. Double 24° je stylem k pivům Porter, hodně tmavý a s výrazným podílem pražených sladů, s pěknou pěnou a brutálními 10,5% alkoholu. Sladové, hutné, ale opět s tak výraznou sladkostí, že to nezvládám pít jinak než jako degustační vzorek. Dovedu si to představit jako malou sklenku místo vína k nějakému jídlu s hutnou tmavou omáčkou. A rozhodně to musí být super základ k vaření. Ale mým oblíbencem se určitě nestane.

Moc se mi líbí drobné úpravy designu lahve k jednotlivým typům piva (tartan na Stoutu, britská vlajka u Pale Ale), popis vhodného skla a doporučených pokrmů na webu a vůbec celý ten směr, kterým se ubírají. Tomuhle fandím! A co vy, máte rádi Ale, nebo nedáte dopustit na naše světlé ležáky?

Když už jsme u toho piva… cestou ze Skotska jsem se na den zastavil v Dublinu a zaskočil do původní výrobny asi nejslavnějšího Stoutu na světě, Guinnessu, u St. James’s Gate. Na rozdíl od těch palíren tu běžně nejede přímo prohlídka provozu (který už je regulérní továrnou), ale pro milion návštěvníků ročně je připraven takový „pivní Disneyland“. Ale není vůbec špatně vymyšlen, rozhodně se tam dozvíte kupu věcí, prohlédnete tradiční vybavení, pustí vám skvělý historický film o výrobě dřevěných sudů a vůbec to stojí za návštěvu, i když vás připraví o 15€. Ale zase na konci dostanete, s výhledem na město a hity od U2, sklenici piva. A cestou si můžete ochutnat pražený slad :o)

P.S. Omlouvám se všem, co na tenhle blog chodí kvůli vínu, ale dostávají pivo a whisky. Pokusím se s tím tenhle týden něco udělat :o) Nějaké vinné poznámky už mám rozpracované, dokonce i bio možná budou :o) Jo a kdyby chtěl někdo vyrazit ochutnat různá piva z mini a ještě menších pivovarů, tak má možnost až do konce května v podniku Zlý časy.

Komentáře používají Disqus