středa 22. dubna 2009

Umíte popsat víno?

Dokážete napsat smysluplnou degustační poznámku k vínu? A to takovou, že někdo jiný bude schopen ji vzít a váš popis přiřadit ke konkrétní jím zdegustované lahvi? Většina z vás si sem tam nějaký ten popis vína přečte, mnozí je i píší. Ale jaký vlastně mají smysl? Bude skupina poučených konzumentů vína (a několika nadšenců do tohoto nápoje a pravidelných účastníků degustací) schopna popsat pět lahví Frankovky tak, aby ostatní dokázali vzít jejich poznámky a říct „tahle patří ke vzorku č. 3“? S experimentem přišel nedávno Cuketka a já se rozhodl ho aplikovat na část vzorků u další domácí degustace (která byla tak nějak „třídílná“, takže z ní můžete čekat i další články). Ve sklenkách postupně skončilo pět Frankovek, navíc možná až zbytečně zákeřně vybraných. Každý vyplnil degustační arch a postupně srovnal své poznámky s těmi od ostatních a zanesl je do speciální tabulky. S pomocí luštícího klíče (každý měl vzorky označeny jinými písmeny) vznikla statistika. Šest hodnotících (v některých případech dvojice), pět vín a zajímavý výsledek.

Zákeřnost testu spočívala v tom, že tři vína ve slepém setu byla svým způsobem bratříčky. Třikrát se nalévala Frankovka od Františka Mádla z ročníku 2006 (přívlastky z viniční trati Přední hora), ale jednou to byla jakostka, podruhé pozdní sběr a potřetí pozdní sběr v bariku. Tato vína doplnila Frankovka z Dobré vinice v ročníku 2004 (barrique) a ročníku 2005. Na rozdíl od dřívejší degustace Frankovek se většina účastníků shodla, že tentokrát by Frankovku tipovala a vína byla „odrůdová“, ať už to znamená cokoliv. Ono právě určit, zda tyhle popisné výrazy k něčemu jsou, bylo cílem experimentu :o) Chtěl jsem zjistit, jaké typy popisů budou nejsnadnější k určení (tj. u kterých popisů se lidé nejčastěji strefí) a zda bude někdo se speciálními „luštitelskými schopnosti“ a schopen určit více vín než ostatní z jakýkoliv popisů. Šest odvážlivců (někdy dvojice), pět vín, možnost získat 25 „bodů“ při hádání cizích vín a dalších 25 za správné zařazení jejich vlastních popisů. Výsledky? Po pravdě spíše zklamání.

Průměrně bylo správně přiřazeno lehce přes šest z 25 možných vín (nejméně 3, nejvíce jedenáct). Pouze v jednom případě došlo ke stoprocentní shodě, kdy jeden hodnotící správně určil všech pět vín druhého. Shoda to ovšem byla pouze jedním směrem, v tom opačném bylo korektně přiřazeno jediné víno. Mezi čtyřmi a devíti se pak pohyboval počet vín správně zařazených jednotlivým degustátorům. Z tabulek se při nejlepší vůli nedá (vzorek nebyl nijak velký, ale stejně jsem čekal něco průkaznějšího) vytvořit nějaký zásadní závěr, asi to zkusím znovu ve větším :o) V podstatě nejlepšího a nejvyrovnanějšího výsledku dosáhl pár, který má s degustací vína a čtením/psaním degustačních poznámek asi vůbec nejmenší zkušenosti (8 správně přiřazených vín, 9 jejich poznáno). Dvojici, která přesně určila 11 vín, však byla podle jejich popisu správně zařazena jen vína čtyři. Vylovit z toho ponaučení, jaké typy poznámek jsou ideální, se nedaří. Vypadá to spíš na stručnější věci, ale dat je málo. Ani moje stručná charakteristika v tučném rámečku, něco jako „základní dobrá Fr“ či „jednodušší přírodní víno lehce v sudu“, doplněná k detailnímu popisu, ničemu nepomohla. Říkám si, zda bych k podobným výsledkům nedošel i v případě, že bych ty vyhodnocovací tabulky vyplnil úplně náhodně :o) A pokud vás zajímá můj výsledek, tak správně jsem přiřadil osm vín a z mého popisu jich bylo identifikováno sedm. A z vín, byť to primárním cílem nebylo, jsem určil správně tři (tj. dvě mezi sebou prohodil). Nic moc.


Pro příště bych to rád otestoval na větší počtu lidí a šesti vzorcích, s víny výrazněji odlišnými (a tím pádem i zákazem uvádět barvu) a dostatkem času a klidu na vyhodnocení. Přeci jen je to „administrativně“ dost náročné a při nějakých 8 – 10 lidech bude počet možných kombinací obrovský :o) Samozřejmě je tahle varianta problematická v tom, že nepřiřazujete cizí poznámky k vínu právě chutnanému (i tak by to šlo dělat, prostě by někdo popsal pět vín a poslal by poznámky dalšímu společně s anonymními lahvemi), ale k již sepsaným vlastním poznámkám, riziko chyby tedy stoupá. Ač výsledky nejsou zrovna povzbudivé (skoro si říkám, zda ty degustační poznámky na web vůbec dávat, ale snad mají nějaký smysl alespoň pro mne), rozhodně je tahle hra zajímavým ozvláštněním běžné degustace. A vůbec každé ochutnávání na slepo je výborné, soustředění na obsah sklenky stoupá a předsudky (či naopak zbytečná vyvyšování vína jen kvůli jménu) mizí. Zkuste to doma!

Komentáře používají Disqus